fbpx

Vem definierar framgång?

Jag tror de flesta människor vill bli framgångsrika men att framgången betyder olika saker för olika människor. De flesta verkar tro att framgången ska definieras utifrån för att det ska räknas. Själv tror jag stenhårt på att du är framgångsrik när du känner dig framgångsrik. Vad du tror om dig själv är mycket viktigare än vad andra tycker.

I dag fick jag kalla kårar när jag såg den finländska artisten Saara Aaltos uppträdande i brittiska X-factor. Hon sjunger som en gudinna och är allmänt så härligt glad och framåt. Sedan läste jag ett Facebook-inlägg (på finska) av henne. Hon har i dag blivit uppringd av finländska journalister som frågar hur det känns när hon inte har lyckats slå igenom i Finland eftersom att hon blivit tvåa i ett antal musiktävlingar.

Nej ursäkta nu, men vad fan? Saara Aalto är ju allt annat än en hobbyartist. Räknar nån det som ett misslyckande att hon inte vunnit någon tävling? Hon skriver att hon de senaste fem åren levt på sin musik och att hon får göra precis det hon vill. Om det inte är framgång så vet inte jag vad.

Naturligtvis strävar hon framåt, men det gör väl alla? Åtminstone alla kreativa människor jag känner vill hela tiden bli bättre, testa nya grejer och jobba vidare på det som gör dem lyckliga.

I en intervju i Helsingin sanomat säger Aalto att hon diskuterat med flera skivbolag men ändå valt att ge ut sina skivor själv för att få bestämma över den kreativa processen. Att göra något själv behöver inte betyda ett en har misslyckats, utan att en har valt att göra det på sitt sätt.

Jag är så himla trött på att det alltid finns någon som ska komma och säga att hen eller hen inte lyckats på grund av diverse orsaker. Jag har inte skrivit på något bokkontrakt ännu, men jag har skrivit en bok. Nästan två. Jag gör precis det jag vill göra och är på väg mot drömmarna. Det tar bara en längre tid än vad de flesta tror.

Men alla som vågar tro på sig själv och orkar jobba vidare kommer förr eller senare att lyckas. Mitt nya favoritcitat (som jag hittade på Annis blogg) är:

You can’t beat a person that never gives up.

Så ge aldrig upp. Aldrig någonsin. Så länge du tror på dig själv kommer det att finnas andra människor som gör det. Jag lovar.

0

6 svar

  1. Så sant… varför skulle andra definiera vad som räknas?

    Ändå tyckte jag med viss självironi att det var jättekul med citatet jag nyligen delade på fb: "Vaikka uskot itseesi, voit silti olla ihan paska" 😀

    Vem bryr sig, så länge det fungerar…

    1. Haha, ja det citatet är fantastiskt på sitt sjuka sätt. Men viktigt att själv tro på sig själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »