fbpx

2 x Helsingforsnytt

Vad var det jag skrev om att sommaren är kort? I dag har sommarfiilisen lyst med sin frånvaro, men trots att himlen sett regntung ut hela dagen har det inte fallit nåt regn. Den grå himlen skrämde mig ändå inte från en Helsingforspremiär jag varit sugen på ända sen början av maj – nämligen de nya stadscyklarna!

stadscykel1

Jag har egen cykel men ibland kan det vara behändigt att kunna cykla in till stan utan att behöva tänka på cykeln desto mer. För nån dag sen skapade jag ett cykelkonto. Gick snabbt och smidigt och jag fick tydliga instruktioner till mejlen hur jag skulle göra när jag väl kommer fram till en cykel. Jag betalade med en gång för hela säsongen (25 euro) så jag får cykla så mycket jag vill.

Den närmaste cykelstationen finns ungefär tvåhundra meter utanför vår ytterdörr så det är också extremt smidigt. När jag kom fram till cyklarna fick jag knäppa in pin-kod, en sexsiffrig kod och visa mitt resekort några gånger för att mitt cykelkonto skulle paras ihop med resekortet. Det kanske låter lite bökigt, men gick väldigt smidigt och i fortsättningen behöver jag bara visa mitt resekort och knappa in pin-koden.

stadscykel2Det ser lite antikt ut (och tyvärr pratar cykeln bara finska) men de funkar bra!

Sen var det bara att dra ut cykeln från ställningen och susa in mot centrum. Cykeln kändes riktigt stabil, kanske lite trög men funkar finfint på korta sträckor. Är du rädd för att nån instans har koll på var du rör dig ska du kanske inte välja cykeln, all info registreras nämligen. Själv tycker jag det ska bli rätt kul att se hur många kilometer jag cyklar med stadscyklarna i sommar. Är väldigt nöjd och glad över att de äntligen finns!

Skärmavbild 2016-05-26 kl. 20.27.24

Dagens andra Helsingforsnyhet var det nya stadsmuseet. I eftermiddag hade vi en jobbdejt där med Bianca. Verkade supermysigt men hann inte se mer än lobbyn där det alltså är riktigt okej att sätta sig ner med sin dator och jobba iväg några timmar (empiriska studier visar att det också går att redigera roman där). Dessutom får en ha med sig egna snacks. Så himla viktigt att det finns icke-kommersiella utrymmen i staden.

stadsmuseet1

Får ta ett varv i själva museet en annan gång. Det är också gratis! Såg att Jennifer sett utställningen Museum of broken relationships som jag absolut vill se. Fick lite panik när jag läste någonstans att utställningen skulle stänga nu om några dagar, men på stadsmuseets sida står det ändå den pågår till den 11 september så jag litar på den infon.

stadsmuseet2

Alltså Helsingfors. Älskar att det blir bättre och bättre för varje år som går. Är bland annat väldigt sugen på Löyly som Lina och Smulan testat i går. Antagligen finns det en massa annat nytt som jag inte har nån koll på, men den här sommaren planerar jag att verkligen ta ut allt Helsingfors har att bjuda på. Första sommaren sen 2012 (!) som jag faktiskt är hemma hela sommaren (minus landehäng och roadtrip).

stadsmuseet3Alltså så himla fint överallt. Så glad över att jag hittills bara sett en bråkdel av museet.

Nån annan som hunnit testa cyklarna eller museet?

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »