fbpx

Jag älskar mat-listan

Hittade den här mat-listan hos Sandra Beijer och eftersom jag verkligen älskar mat kunde jag inte låta bli att fylla i den här. Så här kommer världens längsta inlägg om det bästa jag vet. Mat!

Vilken är den godaste pastarätten?
Älskar pasta i alla former och är ett hängivet fan av en klassisk bolognese (både som vegetarisk och med kött), men en av mina favoriter är chili-baconpasta från kokboken Safkaa med hemgjord tagliatelle. På grund av att Jon inte äter kött har vi inte lagat den på länge, men jag längtar ofta efter den. Recept på finska till exempel här.

bolognese

Hur var du med maten som liten?
Aldrig krånglat, alltid ätit med god aptit. I något skede lär jag ha ätit fil med rå lök, öh what liksom?

Den bästa smaken på chips?
Riktigt vanliga potatischips utan nåt extra jox.

Topp 3 bästa produkterna eller råvarorna?
Färska örter, parmesan och avokado. Allt på bilden nedan är också ganska najs.

wp-1462558828363.jpg

Om du var tvungen att bara äta mat från en matkultur resten av ditt liv, vilken skulle du välja?
Syriskt/libanesiskt/mellanöstern med falafel, hummus och alla andra underbara röror.

alibabateller

Vad tycker du att den ultimata tacon ska innehålla?
Guacamole, färsk lime, lämpligt stark chilisås, massvis med koriander, bönröra och kanske pulled pork eller nåt annat kött som tillretts långsamt.

bitemitte2

I vilken form är potatis som allra godast?
I alla former, jag älskar potatis! Men om jag måste välja är det nypotatis (eller färskpotatis som det heter i Sverige) med massvis med smör. Åh, längtar ren!

Har du någon dyr matvana?
Vi äter rätt billigt för det mesta, men kanske parmesan då? Och det är ju inte ens dyrt.

Vad lagar du om du har minimalt med tid i köket?
En omelett med frysspenat, hackad vitlök, körsbärstomater och riven parmesan. Frittata (ugnsomelett) tar inte heller länge att fixa!

wp-1462558622701.jpg

Vad är din paradrätt?
Fyllda auberginer brukar vara en hit, och så hemlagad pasta med Jon. Och risotto!! Haha, ni ser – jag är bra på många rätter. Så länge maten innehåller vitlök är det gott.

wp-1462558684926.jpg

Topp 3 restauranger i staden där du bor?
En lite random lista men de här ställena lämnar jag alltid nöjd och glad och utan att bränna alltför stora hål i plånboken: Bar Teos, billigt och gott. Sandro, älskar smaken och stilen (bilden nedan). Cholo, bästa burriton!

wp-1461591372230.jpg

Vad består den bästa helgfrukosten av?
En smoothie, rågbröd med ägg, ost och kokt ägg och så en kopp te till det. Riktig lyx innehåller till exempel färsk vattenmelon och avokado i nån form. En frukost på Datscha i Berlin (bilden nedan) är också ett praktexempel på bra frulle!

käsefrühstück

Vilken är den senaste råvaran eller maträtten som du lärde dig att tycka om?
Håller på att godkänna persilja i min mun. Dillen kämpar också hårt.

Finns det någon mat som du inte skyltar med att du gillar?
När alla går i gång på sniglar brukar jag inte säga så mycket. Fattar inte riktigt grejen, men iofs är jag nu kanske inte så hemlig i det här. EDIT: Haha, har ju läst frågan slarvigt. Men nej, finns nog ingen sån mat jag gillar och inte skulle berätta om för folk.

Din bästa budgeträtt?
Purésoppa på till exempel morot, batat, potatis och så grädde/crème fraîche/kokosmjölk. Krydda med salt, peppar och torkade/färska örter och servera med grynost.

Vad brukar du käka till lunch?
Omelett, slarvlunch i form av smoothiebowl på kvarg med frukter och bär + nötter eller godlunch i sällskap av Jon eller kompis på restaurang.

wp-1462558769397.jpg

Vad är det bästa att äta och dricka på en fredagkväll?
Drömfredagen bjuder på sushi och ett glas vin!

wp-1462558725868.jpg

Dela med dig av något smart matlagningsknep!
De flesta kötträtter kan göras vegetariska bland annat genom att byta ut köttet mot quorn, soja eller tofu. Blir helt lika gott!

Vad lagar du om du ska laga mat åt många personer?
Hemlagad pasta är en klassiker i vårt hushåll, bakar också gärna baguette.

baguette4

Vilken maträtt tycker du att fler borde upptäcka?
Jag tycker fler kunde äta vegetariskt, det inte så krångligt och det är verkligen ett sätt att minska på vårt miljöavtryck.

Vilken är den godaste såsen?
Mmmm, sååås. Kanske hollandaise?

Vilken råvara önskar du vore i säsong jämt?
Vattenmelon. Känner ett sånt enormt sug efter just vattenmelon nu.

Åh, blir riktigt hungrig fastän jag ätit en massa gott i dag. Fyll i listan så får jag bli lite hungrig igen!

0

8 svar

 1. Å, jag älskar också mat <3
  Fast jag har inte så där många fina matbilder :-/ men jag ska fylla i listan i alla fall!

 2. Ah, älskar den här listan! 😀 Håller så med om dina 3 bästa råvaror. Blir dock lite skamsen, jag ä l s k ar kött och äter nästan aldrig vegetariskt. Och jag vet att det inte gör miljön så gott och att en stor del av jordens befolkning aldrig ens sku ha en möjlighet att äta kött två gånger om dagen. :/

  1. Jag älskar också kött och åt det flera gånger om dagen för kanske 5–6 år sedan, har nu minskat på det gradvis och hemma lagar vi aldrig kött. Men på restaurang eller hos vänner och familj äter jag ofta kött om det finns. Men bara att du minskar på köttätandet 2-3 gånger i veckan gör så otroligt mycket för miljön! 🙂 Finns MASSVIS med god vegetarisk mat! Tror alltså själv på att vi alla ska dra ner vår konsumtion snarare än att alla ska bli vegetarianer. Ogillar absolutism i alla frågor.

   1. Jaa, vegetarian blir det knappast nånsin av mej men kunde faktiskt börja äta ett par köttfria måltider i veckan! Tack för inspirationen! 🙂

 3. Parmesan är skitdyrt i Finland. Men vet du, jag ska till en osthandel nära Parma nästa vecka var parmigiano kostar 12/kilo (och den är så sjukt god att du aldrig mer äter finsk parmesan). Om du vill kan jag köpa en halv kilos bit åt dig?

  1. Oj Nora! Vad snäll du är! Om du nu erbjuder dig kan jag ju absolut inte tacka nej! Måste bara se till att jag sen får ostbiten av dig nåt tag. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »