fbpx

Samer och Middagsmörker

Under bokmässan i Göteborg deltog jag i ett intressant seminarium om den rasism som samer har mött och fortfarande möter. Artikeln om ämnet hittar du här. Jag tror att många finländare och svenskar som bor i södra/mellersta delarna av landet oftast inte går omkring och tänker på samerna, frågor som berör dem känns kanske inte så aktuella i vår vardag.
Och hur ofta berättar nyhetsmedierna ens om ämnen som berör samer? I år har ILO-konventionen (som Finland inte ratificerat) varit på tapeten och dessutom har det diskuterats om vem som får kalla sig same. Men på det stora hela känns samerna som en väldigt osynlig grupp.

Jag kan ärligt säga att jag inte vet så mycket om samer. Jag kan inte heller minnas att vi skulle ha pratat om samer i skolan. Har jag dåligt minne eller gör man faktiskt inte det?

Jag kollade nyligen på TV4:s program Kalla fakta som handlade om renstölder och rentortyr. Jag är verkligen inte insatt i ämnet men det är helt klart att ämnet är inflammerat och de verkar finnas en stark ”vi mot dom”-anda. Bland annat tror många på fullaste allvar att samerna själva skulle skjuta och tortera sina renar för att få ersättningar från försäkringen. Jag rekommenderar verkligen programmet, det var riktigt vidrigt och ett problem som inte verkar ha någon lösning. Myndigheterna vill helt tydligt inte ta i det och försöka lösa det.

Tipset om programmet fick jag av Charlotte. Hennes debutbok som utkommer i januari utspelar sig i Norrland och en av grunderna i berättelsen är just hatet mot samer. Det är fantasy så det finns magiska inslag men Charlotte glömmer ändå inte bort den krassa verkligheten som många samer lever i.

Jag har testläst manuset och kan säga att jag lärde mig otroligt mycket om samer och tror och hoppas att boken kan fungera som en ögonöppnare för många om hur samernas situation ser ut. Dessutom är boken välskriven och spännande. Kan verkligen rekommendera! Men ni som är nyfikna får alltså vänta till januari.

Kolla vilket fint omslag! Det är designat av Anna Henriksson.

Hur mycket vet du om samer? Diskuteras det mer i skolan i dag än för över 10–15 år sen när jag gick?

0

6 svar

  1. Jag gick förstås i skolan för ännu längre sen, men jag skulle också säga att jag vet väldigt lite om samer. När jag var på en konferens i England för flera år sen, frågade en kollega från Nya Zeeland om vi har vårdvetenskaplig forskning om samer och deras hälsa, och jag blev helt ”öh”…. och när jag stammade fram något om att samerna bor i en annan del av Finland och att jag inte har tänkt på om det finns specifik vårdvetenskaplig forskning som berör dem fick jag ett oförstående ”varför?” Tja, vad svarar man? Jag skämdes. Sen kollade jag, och åtminstone i Sverige har det forskats kring samer, vårdande och hälsa. Men jag vet inte om jag ens sett en same i hela mitt liv… och ändå är vi minoriteter i samma land.

    1. Ja, det är pinsamt hur dålig koll åtminstone jag har. När jag var i Ecuador ifjol frågade en guide som jag träffade om vi hade någon ursprungsbefolkning i Finland. Min första reaktion var att säga nej, liksom hallå?! Kände mig så dum. Sen när han frågade nåt om dem så kunde jag ju inte heller berätta så mycket…

  2. Ett ämne jag ständigt återkommer till. Hur är det möjligt att jag vet så kite om samernas verklighet och deras bakgrund! Har nu lärt känna ursprungsbefolkning i Sydamerika och deras kamp där, men ack så skamsen jag känner mig då det gälker att förstå samma probematik i mitt eget land. Fy så koloniserad och förblindad vår kultur är! Ser framemot att läsa boken, tack för tipset!

    1. Ja det känns så ignorant att inte veta nästan något. Jag reagerade också som sagt på det här när jag var i Ecuador. Där är ursprungsbefolkningen rätt synlig, men också de är tvungna att kämpa för att få sin röst hörd. Då finns det klart mycket fler av dem procentuellt än vad det finns av samer. Jag vet inte riktigt hur vi ska öka medvetenheten? Kanske just med dokumentärer och romaner som kan lyfta vår blick. Tycker också nyhetsmedier borde bevaka samernas vardag mer. Jag jobbar ju delvis med nyhetsjournalistik, men sällan (så gott som aldrig) är jag med och bestämmer om vilka ämnen som ska synas eller diskuteras. För det är ju inte som att det bara skulle ramla in telegram om situationen, utan det krävs aktiv journalistik.

  3. Vad glad jag blir att du tar upp det här! Det verkar uppenbarligen inte bara vara vi i södra Sverige som är dåligt insatta i samerna och vad de får utstå. Det är viktiga frågor och jag kan bara hoppas att de kommer lyftas mer framöver!

    1. Ja, det finns nog en utbredd ignorans. Hoppas verkligen att Middagsmörker blir översatt till både norska och finska, tror det finns mycket potential!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »