fbpx

Om att skriva sig rik

För någon vecka sen lunchade jag med en kompis och vi snackade om mitt skrivande (tydligen är det ungefär det enda jag klarar av att diskutera om med folk). Hur som haver så började vi snacka pengar. Jag sa nåt om att jag definitivt inte skriver för pengarna eftersom jag vet att jag inte får så mycket i handen fastän jag skulle bli antagen och publicerad.
Min snälla kompis frågade ungefär hur mycket jag kunde få. Jag vet ju verkligen inte, men gissade på att kanske nån tusenlapp (ta inte detta som fakta som sagt) och då sa hon: ”Va, jag trodde du skulle få typ 20 000!”

Fastän summan gick helt åt skogen blev jag ändå jätteglad. Hon tyckte att jag (och alla andra som skriver) skulle vara värda så mycket mer än man i slutändan får. Med tanke på hur länge man kan sitta och kämpa med ett manus så är ersättningen inte särskilt stor, om man nu inte råkar blir bästsäljande författare. Vilket är, let’s face it, inte så himla vanligt.

Mia skrev också några rader om pengar och rikedom på Fibuls blogg. Hon summerar det väl: hemskt få skriver för pengarna, väldigt många skriver för att de helt enkelt inte kan låta bli. Själv tjänar jag pengarna på allt annat skriv och hoppas kunna ha tid över för det fiktiva skrivet utan att gå i konkurs.

Men ni som vill att författaren för en bok ni gillar ska få en extra slant – köp boken åt dig själv eller som present, låna den på bibban eller prata om boken och övertyga dina vänner att köpa den. Om tillräckligt många gör det närmar vi oss kanske 20 000.

EDIT: Obs obs, nu snackar vi alltså euro, inte svenska kronor. Annars skulle det här vara himla sorgligt.

1

8 svar

  1. Jag är i en värre sits då jag är en ganska nishad författare. 😀 Jag pysslar främst med att skriva ”Speculativ fiktion” (DVS skräck, science fiction, fantasy), vilket i Svenskfinland nästan aldrig blir stort. Enda undantaget jag kan komma på som blev relativt känd (än så länge) är Kaj Korkea-Aho. Resten av oss ligger ganska långt i glömska.Men ANGSTPORR om Finlandssvenska gnällspikar, DET säljer!

    1. Angstporr om finlandssvenska gnällspikar låter definitivt som nåt som säljer! 😀 Men ja, det är svårt om man är jättenischad på en så liten marknad som Svenskfinland, men kanske du kunde hitta en större publik i Sverige? Tror det är lättare att lyckas där om man är nischad, då hittar ju de som är intresserade dig!

  2. 20 000, om man fick det för sitt manus, då skulle det vara rätt lugnt. Men din prislapp ligger närmare sanningen. Betydligt närmare. Så det är det andra man lever på, uppdragen man för att man är författare – dvs. om man är en sån författare som inte har problem med synlighet och att prata inför folk.

    1. Ja, vore inte så dumt med 20 000, men det gäller att sälja några böcker först. Själv älskar jag att hålla på med flera olika projekt och drömmer inte ens om att vara författare på heltid, skriver gärna reportage och journalistiska texter men har inget emot att nångång ha föreläsningar och sånt. Det lär ändå ta en tid innan jag når så långt!

    1. Hahaha, jo! Insåg att jag måste skriva ut det, för mig är det självklart men många svenska läsare tänker kanske inte på att jag är från Finland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »