fbpx

Mitt Berlin – tipslistan del 2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nåja, i första delen av mina tips koncentrerade jag mig på praktiska saker som boende, trafik och mat. Del två med mina Berlintips handlar om vad som kan vara roligt att se i staden, var du lättast gör dig av med pengar och var du dansar tills benen tröttnar.

Precis som med maten är den här listan ofullständig, det är omöjligt att tipsa om allt. Men kanske får du några idéer för vad du kan göra i Berlin!

MUSEUM, SIGHTSEEING OCH HÄNG Berlin bjuder på många många museum och sevärdheter. Själv har jag besökt en bråkdel så jag har ännu flera ställen att upptäcka (ytterligare en orsak att nångång bo där igen). Nedan lista på några ställen jag besökt och tycker är sevärda.

Hyr cykel Det här är väl det bästa tipset jag kan komma med. På cykel upplever man Berlin på ett helt annat sätt och cyklar hyrs ut överallt för ungefär 10 euro per dag. Cykelvägsnätet är rätt bra, men förbered dig på gropiga vägar.

cykel

cykel

Vilken park som helst Att hitta en park i Berlin är inte svårt, Berlin är en otroligt grön stad! Gå via en Späti (kiosk) och köp med dig lite Club Mate, öl eller radler, sätt dig i parken och njut av livet.

East Side Gallery En del av Berlinmuren som fortfarande står kvar. Egentligen var det här inte den riktiga muren, men det kanske inte är så viktigt, de konstverk som pryder muren är värda att ses. Starta vid Oberbaumbrücke och gå ända till Ostbahnhof.

eastsidegallery

eastsidegallery

Topographie des Terrors Gratis museum med information både inne och ute. Här får du en snabbkurs i Berlins och Tysklands historia. Ligger ett stenkast från Checkpoint Charlie som de flesta turister envisas att besöka.

Judeminnesmärket Välkänt minnesmärke bestående av flera stenar (varav många håller på och rämnar). Att gå in bland stenarna och se gratisutställningen nedanför är tankeväckande. Härifrån går du på några minuter till en annan berlinsk klassiker: Brandenburger Tor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zoo Man kan ha flera åsikter om huruvida det är okej att titta på inburade djur, men Berlins zoo är värt ett besök. Räkna med minst tre timmar per besök och missa inte tigrarnas och lejonens matstund, garanterad underhållning! Men orangutangerna är nog mina favoriter. Gratistips: Kliv upp på taket till närliggande Bikini Berlin och kika in på babianerna helt gratis!

Tempelhof Gammal flygplats som i dag är ett enormt rekreationsområde. Kom hit för att jogga, cykla, grilla och chilla.

tempelhof

tempelhof

Deutsches Historisches Museum Enormt museum där du kan hänga en hel dag (eller kanske en vecka). Förmånligt inträde och massvis att se. Vi har besökt muséet bara en gång och måste definitivt gå (minst) en gång till.

DDR-museum Billigt, trångt och ganska kul. Djupdyk i den östtyska folksjälen – sitt i en trabant, titta på Nukkumatti (Sandmännchen) och ta del av äkta DDR-propaganda.

Stasi-museum Mer allvarligt museum som ligger lite avsides i det gamla Stasi-högkvarteret. Hur såg mötesrummen ut? Hur hård var propagandan? Gillade speciellt gamla reklamplanscher och skolböckerna.

Haubentaucher Poolområde med hög hipsterfrekvens. Ligg vid poolen, drick öl och ta det lugnt. Ett alternativ till Badeschiff.

Spreepark Gammalt övergivet nöjesfält. Det är nästan kusligt att se på de gamla maskinerna som ingen längre åker i.

spreepark

spreepark

Gå på fotbollsmatch Om säsongen är i gång rekommenderar jag att du tar dig på Unions eller Herthas match, speciellt på Unions matcher är stämningen bra!

union.jpg

Tv-tornet Jag rekommenderar inte ett besök upp i själva tv-tornet och att se själva tornet är inte heller något problem eftersom det syns i så gott som hela stan, men jag måste ändå ha det med på listan eftersom det är min favoritsevärdhet (på avstånd). Fatta lyckan i att vi nu senast bodde i en vindsvåning med perfekt utsikt över tornet.

LOPPIS OCH SHOPPING Berlin är känt för sina loppisar och småaffärer i de olika kvarteren. Med avsikt är den här listan kort och rätt diffus. Mitt hetaste tips är att gå i kvarteren i en stadsdel du gillar och kika in i alla små affärer. Finns guldkorn överallt.

berlinmuren

berlinmuren

Mauerpark Klassiska söndagsloppiset i Prenzlauer Berg. Utöver second hand-grejer hittar du nåt att äta/dricka och allt möjligt handgjort/designat. Vid amfiteatern i sten pågår oftast någon show och vid ingångarna står alltid någon och spelar, sjunger, uppträder. Hett tips: Köp en öl, sätt dig i gräset och njut av livet.

Boxhagener Platz På lördagar är det matmarknad, på söndagar loppis. I kvarteren kring Boxhagener Platz (i Friedrichshain) finns också många av mina favoritaffärer, till exempel Victoria met Albert och Yack Fou. Gå några varv i kvarteren (Gärtnerstraße, Wühlischstraße, Kopernikusstraße bland annat) och hitta dina egna favoriter. Det jag oftast köper här är fina kort, häften och kläder.

mauerpark1.jpg

Uniqlo Japansk klädkedja som säljer vardagskläder i alla färger du kan tänka dig. Prisvärda skjortor, tröjor, jeans etc. Plus för fina t-shirts med olika prints. Adress: Tauentzienstrasse 7, nära varuhuset KaDeWe som också är värt ett besök. Överlag finns flera märkesbutiker i de här kvarteren.

Maybachufers turkiska marknad Varje tisdag och fredag fylls Maybachufer av en livlig marknad. Du kan köpa tyger, mat, hantverk. En upplevelse värd ett besök! Varva ner med en öl på Ankerklause (där marknaden börjar).

Neue Schönhauser Straße/Alte Schönhauser Straße I de här kvarteren finns massvis med små designaffärer och andra små affärer. Snurrar du runt här hittar du garanterat nåt du vill ha. Jag ansvarar inte för eventuella hål i resekassan.

tv-tornet.jpg

DRINKAR OCH DANS Nattlivet och akoholpriserna i Berlin brukar leda till att man står på ett svettigt dansgolv halv sju på morgonen och inser att det är dags att gå hem. Det spelar oftast inte heller någon roll vilken dag på veckan det är, i den här stan tar festen aldrig slut. Jag är verkligen ingen expert på nattlivet, men på de här ställena har jag haft roligt:

Das Hotel Svettigt, trångt och liknar en lönnkrog. Oftast är det vinyler som spelas och musiken kommer främst från 50- och 60-talen. Här har jag haft hur roligt som helst. Ligger i Kreuzberg nära Kottbuser Tor.

Süss war gestern Nattklubben som bara låg två kvarter från vår första lägenhet i Friedrichshain. Kuriosa: du kan spela Supermario på en gammal tv i ett hörn och spela bordsfotboll.

Fabelhaft Drick en drink eller två och gå sedan vidare till nattlivet i Kreuzberg.

Room 77 Om ett ställe beskriver sig själv så här kan det ju inte gå fel: Warm beer, cold women and fast food made slow. Sjaskig men charmig bar där du också får i dig bland annat hamburgare. Sätt dig i en av de slitna sofforna, drick öl och förbättra världen.

Klunkerkranich En bar uppe på taket i ett köpcentrum i Neukölln. Njut av fin utsikt, några öl och kanske en bit mat.

Mein Haus am See Mysigt inredd bar/klubb med spännande drinklista, ligger precis vid hipstermeckat Rosenthaler Platz.

Club der Visionäre Utomhusklubb där festen är i gång så gott som dygnet runt. Här är allt möjligt och du kommer garanterat att ha en rolig kväll. Ligger precis vid vattnet så trilla inte i, hehe.

Ichiban karaoke Ska du sjunga karaoke i Berlin ska du göra det här. Vill du sjunga riktigt mycket lönar det sig att boka ett eget rum och sjunga så mycket som rösten håller.

En nackdel är att det är tillåtet att röka på flera barer. Efter att jag vant mig vid rökfria barer i Helsingfors så kan extremt rökiga barer kännas lite avskräckande. På flera ställen står det Raucherbar om det är tillåtet att röka. På vissa nattklubbar är det också långa köer och speciellt killgrupper kan ha svårt att komma in.

Sedan finns den odödliga klassikern Berghain. Jag har försökt komma in en gång, men lyckades inte. Enligt rykten har man bäst chans att komma in en söndag morgon klockan 8. Det testade jag aldrig själv på så kan inte säga nåt om själva stället – annat än att det är hypat och många verkar ha roligt där.

hertha

hertha

Också på fotbollsmatch kan man dricka öl.

Överlag är den här listan på klubbar väldigt bristfällig (och bildfattig!) och alla har sina egna favoriter. Men på de flesta ställen är ölen god och billig och festen tar inte slut förrän du är redo att gå hem, det lovar jag. Tipsa gärna om dina favoritställen så vet jag vart jag ska gå nästa gång jag är i Berlin!

0

6 svar

  1. Jättebra tips! Och om man har varit på DDR-museet och fått den lite småmysiga och nostalgiska bilden av östtyskland och vill ha en motvikt men inte orkar åka ända till Stasi-museet kan man kolla in Tränenpalast. Berättar om vardagen i det delade Berlin, gratis, invid Friedrichstrasses S-bahnstation.

  2. oh, på Tempelhof har jag ju varit, har bara inte vetat att det hette så (vi gick dit spontant med ett gäng tyskar vi lärde känna under resan) – tack för den infon 😉

  3. […] Berlintips. I det här blogginlägget finns tips på ännu fler restauranger än jag tipsade om tidigare. Åh, saknar verkligen Berlin men har det också himla bra i Helsingfors just […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »
skriva

Det skrivna året 2023

Att summera det skrivna året är en kär tradition här på bloggen. Lika mycket som jag vill summera året för att du som läsare ska få ta del av vad som hänt vill jag skapa ett eget arkiv

Läs mer »