fbpx

Mitt Berlin – tipslistan del 1

Ni vet inte hur många gånger jag har tänkt skriva det här inlägget, tipsa om favoritställen i Berlin. Varje gång jag tänkt göra det har jag blivit andfådd av tanken på hur många ställen jag vill tipsa om och hur ofullständig listan ändå blir. Berlin, precis som vilken annan storstad som helst, är enormt och alla har sina favoritställen. Den långalånga listan nedan är verkligen inte heltäckande, den är snarare ganska ensidig med tanke på vilka områden de flesta ställen finns på (läs: Friedrichshain). Jag har bott nästan två år i Berlin och kan säga att det inte räcker någonstans för att upptäcka staden. Men om du åker dit för några dagar eller en vecka kommer du i alla fall en bit på vägen med hjälp av den här listan.

Jag hade först tänkt mig ett långt långt inlägg med allt i ett, men det blir för mycket. Så jag delar upp det lite. Vi börjar med nödvändigheter som var man ska bo, hur man tar sig fram i Berlin och var man äter godast.

berlinskyline

berlinskyline

BOENDE Den här biten kan jag allra sämst. Fastän jag varit flera gånger i Berlin har jag aldrig bott på hotell/hostell. När du bokar boende ska du främst fundera på vilka områden du helst hänger i och boka där. Bra förbindelser är också viktiga. Fastän kollektivtrafiken fungerar bra är avstånden långa.

RESA TILL OCH I BERLIN Direktflyg från Helsingfors till Berlin går på under två timmar. I bästa fall betalar du ca 120 euro för din tur-returbiljett. Lönar sig att boka i tid! Jag har mest flugit med Air Berlin, har inget att klaga på. I Berlin tar du dig bäst fram kollektivt. Reser du med en stor grupp lönar det sig att köpa ett gruppkort (ca 15 euro för upp till fem personer). Ett dagskort är ca 7 euro och ett veckokort ca 28 euro. Alla priser och info hittar du här. Från flygplatsen tar du dig behändigt kollektivt till de flesta håll i Berlin, taxi är också billigare än i Helsingfors.

MAT OCH RESTAURANGER Ojojoj, här kommer vi in på mitt favoritområde – MAT. Förrän jag flyttade till Berlin förstod jag inte vilken kulinarisk stad det handlar om. Tro mig, det handlar inte bara om döner och currywurst. Maten är för det mesta billig och god, men det finns naturligtvis bättre om sämre ställen. Nedan en lååång lista på ställen jag tycker är värda ett besök. Tyvärr i ingen ordning alls.

Neue Heimat – Friedrichshain Matmarknad med hög hipsterfrekvens. Efter klockan 16 brukar det kosta 2 euro att komma in. Säkrast öppet på söndagar, men också andra dagar, kolla på webbsidan. Utöver mat kan man köpa konst, lyssna på musik eller ta ett glas vin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

The Bird – Prenzlauer Berg Många hävdar att stans godaste burgare finns här. Det är gott och stora portioner.

Avan/Oukan – Mitte En japansk restaurang som startade som en pop up men blev så populär att det är en helt riktig restaurang idag. En Bentobox kostar under 10 euro och du får välja tre rätter plus dryck. Supergott och fräscht!

Aki Tatsu – Schöneberg Supergod sushi, alltså verkligen jättegod. Har själv alltid varit till restaurangen i Schöneberg, men det finns fler utspridda i stan.

akitatsu

akitatsu

Silo coffee – Friedrichshain Jättegott kaffe har jag hört (dricker inte kaffe själv).

Il Ritrovo – Friedrichshain Den bästa pizzan jag ätit i mitt liv. Förvänta dig inte vänlig service, men förbered dig på god pizza. Har systerrestauranger i Kreuzberg (Il Casolare) och Prenzlauer Berg (Il Duo Forni).

Ali Baba – Friedrichshain Stans godaste falafel om du frågar mig. Enorma portioner som håller dig mätt länge. Min favorit är ett falafel-halloumibröd (3,50 euro), men en tallrik för två (10 euro) eller fler är aldrig fel.

alibaba

alibaba

Fatoush – Friedrichshain God och fräsch falafel. Passar utmärkt när man inte vill ha så mycket mat som på Ali Baba.

The Bowl – Friedrichshain Nyöppnat veganställe som satsar på bra ingredienser och goda smaker. Californiabowlen (ca 10 euro) är sjukt god, men allt är gott! Nedanför finns en Goodies och en vegansk mataffär (Veganz).

Goodies – Friedrichshain Favoritkaféet med wifi. Goda smoothies, wraps, soppor, raw cakes. Allt är gott!

Datscha – Friedrichshain Ryskinspirerat kafé med wifi. Här har jag suttit många många timmar och jobbat och skrivit. En Käsefrühstück gör dig inte besviken.

datscha

datscha

Lucky leek – Prenzlauer Berg Fine dining veganrestaurang där jag bland annat ätit en jättegod risotto. Satsa på en meny + vinpaket. Värt priset! Ett av mina favoritställen i Berlin.

Santa Maria – Friedrichshain & Kreuzberg Chill mexikansk restaurang med äkta smaker och bra stämning.

ChénChè – Mitte Mysigt vietnamesiskt te-ställe som också serverar mat.

Chay Village – Friedrichshain & Schöneberg Vegetariskt och vietnamesiskt. Gott, billigt och stora portioner. Testa någon av dryckerna de gör själv, så gott!

Burgermeister – Kreuzberg En gammal toalett som omvandlats till hamburgarrestaurang. Billiga och goda burgare men förbered dig på kö. Finns också vegeburgare.

burgermeister3

burgermeister3

El Fida – Friedrichshain Förmånlig helgbrunch (ca 8 euro + drycker) vid Boxhagener Platz med allt möjligt gott, cheesecake till efterrätten inte att glömma! Det är mycket smaker från mellanöstern, men det går också att få i sig en helt vanlig smörgås med pålägg.

Kimchi Princess – Kreuzberg Stans bästa koreanska restaurang (enligt många). Lönar sig att boka, lönar sig att besöka. Det kan bli lite rökigt av alla grillar där folk tillreder sin egen mat, men det stör inte när maten är god. Ät en bibimbap eller grilla nåt med din kompis!

Jag har säkert glömt en massa bra ställen, så listan kommer antagligen att uppdateras. Men här är i alla fall en början. Tipsa också gärna om dina favoriter i Berlin! I nästa tipsinlägg ska jag skriva lite om sightseeing, shopping och fester.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

0

7 svar

    1. Tack Anna för dina snälla ord! Tycker själv alltid att det är svårt att hitta guldkornen i en ny storstad så uppskattar själv listor gjorda av andra. Samtidigt så är det här en bra minneslista för mig själv. 🙂

  1. […] några Berlintips. I det här blogginlägget finns tips på ännu fler restauranger än jag tipsade om tidigare. Åh, saknar verkligen Berlin men har det också himla bra i Helsingfors just […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »
skriva

Det skrivna året 2023

Att summera det skrivna året är en kär tradition här på bloggen. Lika mycket som jag vill summera året för att du som läsare ska få ta del av vad som hänt vill jag skapa ett eget arkiv

Läs mer »