fbpx

Rädda det finlandssvenska

Jag har en inte så hemlig mission – att försöka rädda den finlandssvenska kulturen och det finlandssvenska medielandskapet. Det är inte svårt att lista ut att det är jobbigt att hållas flytande när det finns knappt 300 000 finlandssvenskar, det skvallrar inte minst alla samarbetsförhandlingar och nedskärningar om.
Hur gör jag då för att rädda det som jag anser viktigt? Jag försöker prenumerera på tidningar, köpa böcker eller låna dem på biblioteket. För det är ju så att inget kan överleva om inte konsumenterna är redo att satsa på att köpa det som produceras.

Dessutom finns det ju så mycket otroligt bra som görs i vårt lilla Svenskfinland. Massvis med bra litteratur med tanke på att det egentligen bara finns ett stort förlag, flera intressanta tidskrifter, musik, teater, receptkort … ja allt möjligt! Jag inser ju att jag har en egen ko i diket, om (när!) jag blir publicerad vill jag så klart att andra är redo att köpa det jag jobbat med, men tror ändå jag skulle ha samma inställning fastän jag inte skulle ha några författarambitioner.

Ifjol köpte jag (eller önskade mig i present) till exempel övervägande finlandssvensk litteratur, bland annat Maria Turtschaninoff, Mia Franck, Peppe Öhman, Jolin Slotte, Karin Erlandsson, Peter Sandström, Kaj Korkea-aho. Jag beställer på Ny Tid (gillar skarpt det nya formatet!) och Astra, läser Hbl på paddan. Jag går frekvent in på Svenska Yles webbsida, och inte bara för att jag själv jobbar där, utan för att jag faktiskt tycker att det är en otroligt bra mix av nyheter, kultur och nöje. Jag lyssnar på Radio X3M och Vega. Jag beställer med stor glädje kort och andra fina pappersprodukter av Karkki Lindroos och andra kreativa typer.

Nu har jag säkert glömt något och alla böcker som publiceras kan jag inte heller köpa, är inte miljonär precis. Men jag gör det jag kan. Vilka tidningar beställer ni på och köper/läser ni mycket finlandssvenskt? Är ni med på min mission, kan vi rädda det finlandssvenska? Ni svenskar som läser – hur bra känner ni till det finlandssvenska utbudet?

0

14 svar

 1. Bra initiativ! Jag har en lite liknande mission och strävar just nu efter att använda mig av företag som erbjuder svensk service här i Åbo. Till exempel hade jag precis ett samarbete med en svenskspråkig massör i Åbo och letar hela tiden efter nya kandidater! Ganska sällan lyfts det fram på företagens hemsida att ”vi erbjuder även service på svenska”, så det har jag tänkt ta reda på och sprida ordet vidare. 😉

  1. Ja, bra idé! Alltid bra att lyfta fram det svenska! Jag glider också väldigt lätt över till finska eftersom jag är fullständigt tvåspråkig. Borde bli bättre på att också prata svenska på stan och i affärer!

  1. Näin on. Om allt bara är fondfinansierat kommer det förr eller senare att försvinna. Folk måste ju också vara redo att köpa och stöda själva!

 2. Jag orkar nästan inte läsa nåt extra överhuvudtaget eftersom det känns som att det räcker med studielitteratur på nåt sätt.. Men börjar väl bli färdig småningom, så jag ska försöka hålla i minnet att börja satsa på att läsa lite finlandssvenskt, den dagen jag hittar tillbaka till nöjeslitteraturens värld 🙂

  1. Minns den där perioden, läste inte heller så mycket under studietiden. Det fanns ju så mycket ANNAT. Inte bara tentböcker, utan fester och allt det där roliga… 🙂 Snart hittar du förhoppningsvis tillbaka! Och plus för tanken för svenskspråkig service, alltid bra att uppmärksamma!

 3. Hmm. Försökte skriva en kommentar som försvann. Men jorå, försöker göra vad jag kan och har råd med då det gäller kulturen. Böcker, teater, och så undervisar jag ju om fisvensk litteratur också.

  1. Bu för försvinnande kommentarer! 🙁 Men japp, du är ju ett modellexempel! Ingen kan ju ha råd med allt, men kanske alla kan ha råd med något?

 4. Har vuxit upp i Sverige å bott här i 1,5 år å jag måste säga att jag har fått en massa fint å nytt att ta del av. Muminnörd har jag ju varit hela live, men annars så.

 5. […] som ges ut – eller inte ges ut (och där jag i stället kanske kunde segla* in). Jag har också tidigare skrivit om att jag tycker att det är viktigt att vi finlandssvenskar är redo att konsumera på […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »
skriva

Det skrivna året 2023

Att summera det skrivna året är en kär tradition här på bloggen. Lika mycket som jag vill summera året för att du som läsare ska få ta del av vad som hänt vill jag skapa ett eget arkiv

Läs mer »