fbpx

Skrivarkurs

Nästsista helgen i november ordnade Nylands litteraturförening en skrivarkurs i Helsingfors som jag deltog i. Det var faktiskt min första skrivarkurs nånsin (om vi inte räknar med diverse kurser i kreativt skrivande i gymnasiet). Jag hade ingen aning om vad som väntade mig, men räknade med att det är jag och en massa gamla tanter. Jag hade delvis rätt, men måste faktiskt ge en eloge åt alla ”tanter” som inte alls var mossiga (helt mina egna fördomar!), utan snarare underbara, skärpta och belevade. Det fanns också en man (!) med och en yngre tjej, så jag representerade inte ungdomen (hmm) ensam.
Kursen ordnades på Arkadia International Bookshop, vilket var ett perfekt ställe för kursen – vi satt och skrev mitt bland böckerna och omgivningen var verkligen den rätta för att komma i skrivstämning. Vi var indelade i två grupper, prosa och poesi, och jag var med i prosagruppen som leddes av författaren Peter Sandström. Alla hade skickat in en förhandstext (jag hade inte tid att skriva något nytt, så jag skickade in ett kapitel ur Vad heter ångest på spanska?) som vi sedan gick igenom tillsammans.

Efter det gjorde vi en hel del skrivövningar för att kicka fantasin i gång. Själv var jag så inne i Nano att orden flödade lätt ur mig, men det var kul att tänka på nåt annat än Nanomanuset! Det roligaste var ändå hur olika vi tolkade de olika uppgifterna och hur olika texter det kan bli av samma övning. Jag funderade att jag kanske kunde publicera någon av övningstexterna här på bloggen, ifall nån är intresserad?

Stämningen var hjärtlig och fokus låg på det alla var bra på. Mitt Nano-manus gjorde också premiär för omvärlden – under en av skrivövningarna skrev jag nämligen lite på manuset för att inte halka allt för mycket efter. Vi läste alla upp våra texter, så nu har några hört liter mer vad jag sysslar med. Fick helt bra respons på texten, så det känns bra!

Utöver alla skrivövningar diskuterade vi bland annat litteratur och skrivtips. Det var härligt att få snacka om skrivandet med andra som också gärna skriver. Tror många blev ännu mer peppade på att skriva, jag blev åtminstone det.

Jag skulle gärna gå på skrivarkurs igen, men jag har inte hittat så många kurser i huvudstadsregionen. Känner du till nån, får du gärna tipsa mig! Skulle också vara roligt med en skrivargrupp som kunde träffas mer eller mindre regelbundet.

0

15 svar

  1. Hangö sommaruni har haft en bra skrivarkurs i juni. Ifjol ordnades den inte, men jag har hört att det ska bli av i år igen. Jag deltog år 12 och 13, vi hade Henrik Jansson som lärare och det var bra nivå på undervisningen. Förutom skrivandet blev det en del fest eftersom kursen ordnades samtidigt som Hangö teaterträff 🙂

    1. Tack för tipset! Ska hålla ögonen öppna för den! Fastän skrivandet är ensamt märker jag att jag är i behov av utbyte med andra, det hjälper mig vidare!

  2. Kul med skrivarkurs! Finns många på distans. Kan ge några tips om du vill? Tar gärna del av någon övning i kommande bligginlägg. Vore kul att läsa om det 🙂

  3. Jo ett tips till! På Facebook finns två jättebra grupper: Författare på Facebook samt Författartips. Kika på dem. Och Kim M Kimselius har en skrivarkurs nästa sommar. Dock i södra Sverige men den har fått mkt bra respons. Kika görna på hennes hemsida. Tjing!

  4. Om du är beredd att röra dig utanför ringvägen så håller jag en skrivardag i Åbo i januari för Åbolands litteraturförening, och det går att vara med i fler av litteraturföreningarna för att få ta del av skrivkurserna, vilket jag vet att just Nylands ”tanter” ägnat sig en del åt också.

    1. Låter skoj! Vilken dag är det? Har rätt fullt upp i januari, men deltar gärna. Har lande halvvägs till Åbo (från Hfors) så det ska inte vara nåt problem att ta sig dit!

  5. […] blev jag medlem sommaren 2014 när jag insåg att jag verkligen vill satsa på mitt skrivande och deltog i en helgkurs samma höst med Peter Sandström (som nu också är en av kursledarna på LittSkap!). Det finns en […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »
skriva

Det skrivna året 2023

Att summera det skrivna året är en kär tradition här på bloggen. Lika mycket som jag vill summera året för att du som läsare ska få ta del av vad som hänt vill jag skapa ett eget arkiv

Läs mer »