fbpx

Börjar det för trögt?

Den här frågan har jag ställt mig i varje redigeringsrunda. Och i varje redigeringsrunda har jag strukit ord, meningar, stycken och hela kapitel. Jag skojar inte. I senaste rundan strök jag hela kapitel två och funderar fortfarande på om jag borde stryka mer.
Från första början har jag strukit över hälften av orden innan det börja pirra till på riktigt i huvudkaraktärens mage och hjärna. Över hälften! Antagligen kunde jag stryka lite till. Kill your darlings, det fick vi lära oss redan under första studieåret i journalistik. Och det stämmer!

Det sägs att början är viktig och så är det ju. Själv orkar jag läsa kanske 20–30 sidor för att kolla OM det blir bättre. Alltid blir det inte det och då lägger man ifrån sig boken. Men jag vill ju att det ska vara bra från början. Har kämpat och kämpat med det. Har hört horrorhistorier om att förlagen läser max 10 sidor av insända manus och om det inte verkar bra så då läser de inte resten.

Också mina testläsare har påpekat att manuset börjar lite trögt, men sen när jag fått upp farten så läser de gärna vidare. Nu ska jag försöka få upp farten direkt. Sista svängarna med manuset innan jag skickar in det och jag repeterar råd, tips och skriv”regler”.

Man ska alltså börja texten mitt i. Slänga in karaktären mitt i händelserna och förklara och fördjupa så där försiktigt vid sidan om, utan att det blir tjatigt och tar över. Presentera nya karaktärer utan att beskriva sönder dem. Det låter så lätt.

Jag vet ju i teorin hur jag ska göra, men har du någonsin hört nån säga att det är lätt att skriva romaner? Nej, jag tänkte väl det. Lätt är det inte, men det är roligt. Dessutom kan man hela tiden bli bättre.

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »
skriva

Det skrivna året 2023

Att summera det skrivna året är en kär tradition här på bloggen. Lika mycket som jag vill summera året för att du som läsare ska få ta del av vad som hänt vill jag skapa ett eget arkiv

Läs mer »