fbpx
kuggebok

Mina böcker och mitt skrivande

Klichévarning! Jag har drömt om att bli författare ända sedan jag var fem år.

I augusti 2017 debuterade jag som författare med den underhållande romanen Vad heter ångest på spanska? hos Förlaget M. Efter det har jag utkommit med en roman till – Nationen samt den inspirerande skrivboken Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin.

Jag skriver så gott som dagligen – och mår allra bäst när jag får skriva. Just nu jobbar jag med en feelgoodroman och på en deckare tillsammans med min medförfattare Anne Hietanen.

Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin

Är det dags för dig att förverkliga din skrivdröm? Den här boken hjälper dig att starta upp, men framför allt att hitta din skrivrutin. Den rutin som fungerar även när livet överraskar dig. Här får du ta del av handfasta råd, övningar och frågor som hjälper dig att komma åt kärnan i ditt skrivande. Boken innehåller också åtta intervjuer med etablerade författare.

Nationen

På dansgolvet på studentnationen Västra Nylands Nation i Helsingfors trängs Astrid, Saga och Mikael.

Nationen är en grundkurs i studieliv för den som ännu har alla fester framför sig, eller en nostalgitripp för den som inte längre är tvungen att panta flaskor för att ha råd med cigg.

Michaela von Kügelgen beskriver de galna festerna, vänskapsbanden och hjärtesorgerna med värme, humor och kärlek i denna underhållande feelgoodroman om studielivet.

Nationen utkom i mars 2020 hos Förlaget M.

Vad heter ångest på spanska?

Erika är 25 år och nyutexaminerad jurist. Hon har allt hon någonsin önskat sig men är ändå inte nöjd. När Erikas långa förhållande havererar blir allt ett enda kaos och hon flyr till Ecuador för att samla ihop sig själv. Hemma väntar drömjobbet och en lysande framtid, men är det verkligen det hon vill med sitt liv?

Vad heter ångest på spanska? är en träffsäker skildring av hur det känns att stiga in i vuxenlivet, om hur jobbigt det är att vara duktig, och om att göra sina föräldrar riktigt jävla besvikna. En bok för unga vuxna – och för alla som vill fly vardagen och istället fantisera om sorglösa surfare på en strand i Ecuador.

Vad heter ångest på spanska? utkom i augusti 2017 hos Förlaget M.

Att överleva ett brustet hjärta

En essä om att överleva ett brustet hjärta. Utgiven av förlaget En liten bok i januari 2021.

Sagt om mina böcker

”Redan i debutboken visade Michaela von Kügelgen att hon har en förmåga att berätta flyhänt och medryckande, att hon har en näsa för detaljer och träffande beskrivningar. Också Nationen är en levande och pulserande skildring där berättarperspektivet växlar i snabb takt. Det rätt så dialogdrivna berättandet kännetecknas av ett sömlöst flow.”
”Vad heter ångest på spanska? är en generationsroman som man trivs ganska bra medan den pågår. Michaela von Kügelgen är helt klart en berättartalang. Hon skriver chosefritt och med bra drive.”
Kickstarta ditt skrivande är en härligt peppande bok som innehåller en hel del arbetsmaterial, worksheets att fylla i, inspirerande intervjuer med författare. Det är en bok som inte känns övermäktig att ta sig igenom, utan snarare rolig och inspirerande. Inte minst gör den exakt det man hoppas på: den peppar igång skrivsuget rejält.

Varför skriver jag?

Den frågan brukar ställas till de flesta människor som väljer att följa en dröm. Varför just text, musik, idrott eller visuell konst? För min egen del har skrivardrömmen funnits sedan jag var fem år gammal.

Som tonåring skrev jag kärlekskranka dikter och noveller, som nittonåring inledde jag mina studier i journalistik för att ”jag tycker om att skriva”. Men där nånstans bland alla studier och fester försvann lusten eller kanske snarare tiden för det kreativa skrivandet.

Det tog många år, en flytt till Berlin och massvis med fritid innan jag plockade upp pennan igen (läs: började knacka på tangentbordet). Den 14 januari 2013 klockan 21:29 skapade jag ett nytt dokument på min dator som jag döpte till 1.docx. Ett år senare hade jag ett första utkast i min hand.

Efter det har jag blivit refuserad, raderat, redigerat, skrivit nytt, gråtit, skrattat och framförallt lärt mig massvis under många vändor med texten.

Nu med tre publicerade böcker har hungern vuxit och jag vill skriva mer och hoppas på att kunna bygga ett långt författarskap.

Från refuseringar till antagning

Vägen till antagning har varit lång men definitivt värd mödan. Jag skickade debutmanuset till förlag för första gången i oktober 2014 och blev (så klart) refuserad några månader senare.

Efter refuseringarna tog jag bland annat hjälp av en lektör. Med hjälp av henne och många fantastiska testläsare skrev jag om texten och gjorde den så bra som möjligt. I januari 2016 skickade jag in manuset på omgång två till förlag och blev till slut antagen i december samma år.

Under 2017 gick en stor del av min tankeverksamhet åt till att fundera på debuten. Själva romanen, katalogtext, författarens tack, marknadsföring, omslag, debutantporträtt för Svensk Bokhandel, releasefest och mycket mer. Jag bloggade om processen på Debutantbloggen.

Läs mitt blogginlägg om hur det gick till när jag förverkligade min dröm: Hur blir man författare?