fbpx

18 ställen att besöka i Berlin under vintern

”Varför åka till Berlin i november?” var det några som undrade inför min resa.

Mitt svar blev: ”Varför inte åka till Berlin i november? Det är november överallt, men då kan det lika bra vara november i Berlin.”

Missförstå mig rätt. Jag älskar sommaren i Berlin. Att cykla från stadsdel till stadsdel, att få hänga på Tempelhof, uteserveringar såsom Klunkerkranich eller att bara ta en öl i parken. Precis som många andra europeiska städer är Berlin definitivt charmigare sommartid.

Under vintern är det mörkt och grått. Största delen av mitt besök gömde sig tv-tornet i tjock dimma och de isande vindarna var inte särskilt lockande för den som vill vistas utomhus.

Men! För självklart finns det ett men. I Berlin finns massvis av roligheter även vintertid. Under mina 2,5 veckor i Tysklands huvudstad hängde jag främst på en massa kaféer och restauranger och tänkte därför lista 18 favoriter som jag tycker att du också kan besöka om du hittar dig själv i Berlin utanför sommarsäsongen.

Fyra Mysiga kaféer i Berlin på vintern

Berlin är en stad där det finns kaféer överallt, men här kommer tips på fyra ställen som jag trivdes extra bra på. Alla dessa har en mysig stämning och är perfekt för att sitta en stund med datorn och skriva – även om alla inte har wifi.

Cafe Freiraum, Kreuzberg

Ett litet kafé intill Viktoriapark i Kreuzberg. Här finns bakverk (bland annat en gudomligt god banankaka) och bagels. Extra plus för kaminen + att det ligger en massa ved staplad längs väggarna. Finns wifi!

Cafe BilderBuch, Schöneberg

Som att stiga in i någons vardagsrum där alla soffor och möbler är hittade på loppis. Mycket inbjudande och mysigt. Lördagar och söndagar vid brunch spelar en pianist live här. Obs! Gå hela vägen in i kaféet, utrymmet närmast ytterdörren är också helt trevligt, men längst bak hittar du det äkta myset.

Wahrhaft Nahrhaft.

Cafe Freiraum.

Wahrhaft Nahrhaft, Friedrichshain

Ett supergulligt kafé med bakverk och bagels. Även här finns mysiga fåtöljer och en mycket ”berlinsk” stämning. Här skulle man trivas i flera timmar. Jag åt en bagel och drack varm apelsinjuice med ingefära, perfekt vinterdryck!

Cafe Datscha, Friedrichshain

Ett favoritställe, bara ett kvarter ifrån där jag bodde i Berlin 2013. Här har jag suttit flera flera timmar med min dator. God frukost och gott om plats. Och gratis wifi! Vilket inte alls är en självklarhet i Berlin.

Fem Restauranger värda ett besök

Att tipsa om restauranger i Berlin är både lätt och omöjligt. Det finns otroligt många bra – särskilt om du gillar vietnamesiskt eller falafel. De ställen jag tipsar om är definitivt ingen fine dining, utan mer hederlig och jättegod mat.

Flammerie Hugo Ball, Neukölln

En dunkel och mysig bar som serverar flammkuchen/tarte flambée – alltså riktigt tunna pizzor med creme fraiche i stället för tomatsås. Det står ljus på alla bord och stämningen är verkligen mys.

Jaja, Neukölln

En naturvinsbar där man också kan äta en bit mat. Här drack jag bara två glas vin och beställde in en mycket sen ostbricka (läs: strax före midnatt frågade jag om de ännu har något att bjuda) och ostarna var gudomligt goda. Ganska litet ställe så kan löna sig att reservera ett bord.

Flammerie Hugo Ball

Ripieno

Ripieno, Kreuzberg

Jag undrar om ett ställe kan bli mer italienskt än så här? En typiskt ”hole in the wall”-restaurang som inte ser särskilt märkvärdig ut. När jag besökte det fanns ingen meny – servitören listade vad som fanns att välja mellan. Jag åt en god tomatpasta med burrata. Till efterrätt beställde jag varm choklad som verkligen var varm choklad. Cirka två deciliter smält choklad med eventuellt lite grädde?! God men mycket mastig.

Burgermeister, Kreuzberg

Okej, kanske inget vintertips egentligen i och med att detta är en gammal allmän toalett som redan i flera år varit hamburgarrestaurang. Trots höjda priser överlag i Berlin är hamburgarna här mycket prisvärda och mängden pommes var så stor att jag inte orkade äta allt. Ändå lite mysigt att stå utomhus och käka en burgare trots att det är kallt.

Ali baba, Friedrichshain

Jag är partisk i och med att jag i ett år bodde granne med detta fantastiska lilla ställe, men här finns stans bästa falafel. Bäst är det om du är här med en kompis och beställer en Ali baba-tallrik (finns både kött- och vegeversion). Inget ställe du kommer att hänga hela kvällen på, men definitivt ett ställe du vill besöka igen!

Fyra barer för dig som gillar öl eller jazz

Att försöka rekommendera barer i Berlin känns lite lustigt (med tanke på att det finns cirka sjumiljoner), men here goes. Två jazzbarer som var nya för mig och så två gamla favoriter.

B flat, Mitte

Bara ett stenkast från Alexanderplatz finns denna mysiga lilla jazzklubb. Onsdag kvällar är det jam sessions, inträdet är två euro och vad som händer på scen beror helt på vem som råkar vara på plats. Jag gick två gånger och trivdes, gillade särskilt bordsserveringen!

Donau 15, Neukölln

Ytterligare en jazzklubb som jag snubblade in på när jag var på väg till Jaja. Jag såg att ett band höll på att värma upp och valde att gå hit istället för till Jaja (som jag gick till sen efteråt). Varierande band som uppträder och man betalar alltid minst tio euro – och pengen går direkt till musikerna.

Jamsession på B-flat.

Ann på Blech bilder bar.

Dolden Mädel, Kreuzberg

En rätt klassisk ölbar nära Viktoriapark, ett stenkast från Bergmannstraße med en massa restauranger. Även här kan du äta (främst tysk mat), men jag skulle nog främst gå hit för ölen.

Blech Bilder Bar, Friedrichshain

Mitt favoritställe för att dricka ett glas och skriva. Gratis wifi, jättemysig stämning och trevlig personal. Här har jag suttit många många timmar och när jag tänker på Berlin tänker jag ofta på att jag vill sitta just här och skriva.

Fem saker du vill göra vintertid i Berlin

Om det finns ett överflöd av kaféer och restauranger i Berlin finns det också ett överflöd av saker man kan göra. Staden är full av museer och det händer något varje dag. Här kommer mina tips för vinteraktiviteter.

Vabali spa, Moabit

En lugn oas i en annars hektisk stad. Klassiskt tyskt nakenspa som jag skrivit mer om här, nakenheten känns först konstig men till slut vänjer man sig. Det är liksom bara kroppar. På Vabali finns flera olika bastur, pooler och så min favoritgrej: olika vilorum där man kan läsa bok eller ta en tupplur. Hyr handduk och badrock på plats så slipper du släpa med dig det.

Escape room

Att jag älskar escape rooms har väl inte undgått någon. Här kan du läsa mer om de två rum jag besökte senast jag var i Berlin. Mina favoritrum i Berlin är nog Go West och The lost treasure hos The room, dem rekommenderar jag verkligen!!

Handbollsmatch med Berliner Füchse, Prenzlauer Berg

Kanske inte särskilt kul om du ogillar sport, men för dig som gillar att se på sport och kanske inte sett så mycket handboll rekommenderar jag verkligen detta. Otrolig stämning i hallen!

Füchsematch i Max-Schmeling-Halle.

Julmarknad i Neukölln.

Brecht-Weigel-museet, Mitte

Ett nytt museum för mig som verkligen gjorde intryck. Här kan du läsa mitt inlägg där jag berättar mer om Bertolt Brecht, Helene Weigel och mina tankar om besöket.

Julmarknad

I slutet av november öppnar ett flertal julmarknader runtom i Berlin. På alla hittar du glühwein, brända mandlar och en massa folk. Jag var till julmarknadnen i Rixdorf i Neukölln som i motsats till många andra marknader inte är hyperkommersiell. Det var väldigt mysigt, men trångt. Om du är i Berlin veckorna innan jul tycker jag absolut att du ska besöka en julmarknad!


Vad väljer du att göra i Berlin?

Nu har jag gjort mitt bästa med att försöka lista ställen som jag tycker att du ska besöka – trots att jag vet att vart du bestämmer dig att gå beror mycket på i vilken stadsdel du bor.

Även om Berlin har smidig och fungerande kollektivtrafik är det långa avstånd. För mig tog det oftast minst 45 minuter vart jag än skulle. Så räkna med att förflyttningarna tar tid eller boka boende i den stadsdel där du tror att du helst vill hänga.

Själv föredrar jag Friedrichshain (för att jag bott på tre olika adresser där), men läs på om de olika stadsdelarna och vad som erbjuds och fundera på vilka ställen du vill besöka. Hur kommer du enklast och smidigast just dit? Andra favoriter är Kreuzberg, Prenzlauer Berg och (norra) Mitte.

Och du, ha det fantastiskt bra i Berlin! Det är ju trots allt en av världens bästa städer, if you ask me. Vilket du typ gjorde, för hit på bloggen har du ju hamnat.

2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »