fbpx

Hur mycket tjänade jag 2021?

Pengar. Ett hett ämne som många gärna pratar om men liksom ändå inte. Jag vet inte vad de flesta av mina vänner har för månadslön eller hur mycket mina företagarvänner fakturerar. Flera gånger har jag varit med om diskussioner när vi ”pratat om pengar” – men utan att de flesta som deltar i diskussionen säger en enda siffra.

Jag vet inte varför.

Är det för att man inte vill visa hur lite man tjänar? Eller hur mycket? Eller är det bara för att vi lärt oss att sånt pratar man inte om?

För tre år sen skrev jag för första gången riktigt öppet om företagets ekonomi här på bloggen. Det kändes läskigt och förbjudet i n idag tycker jag att det inte alls är konstigt att snacka pengar eller berätta hur mycket jag drar in. Nu ska jag dessutom ombilda till AB så från och med detta år kommer företagets omsättning vara öppen för alla nyfikna (alltså efter avslutat bokslut 2022).

Men men, nu håller jag på att göra det där jag själv kan bli så störd på. Alltså att prata om pengar utan att prata faktiska siffror.

Så nu djupdyker vi in i företagets ekonomi 2021!

Michaela von Kügelgen

Vad har jag tjänat pengarna på?

Min totala fakturering ligger på knappt 50 000 euro (plus moms) och är mer eller mindre samma som året innan. Med tanke på att jag i januari tappade min största kund (som stod för över hälften av faktureringen året innan) betraktar jag det som ett litet mirakel att jag lyckats fakturera lika mycket 2021!

Utöver firmafaktureringen fick jag också ett stipendium på 7 500 euro av Taike. Det går inte direkt att jämföra stipendiepengar med fakturering, men om jag räknar med stipendiet är omsättningen nästan 58 000 euro.

Min största inkomstkälla är frilansartiklar, men procentandelen har sjunkit från föregående års 63 till 46. Men också antalet timmar har sjunkit drastiskt, från 253 timmar till 141 timmar.

Min näst största inkomstkälla är faktiskt mina skrivarkurser! Hela 22 procent av årets inkomster har kommit från kurserna (och min skrivbok). Jämfört med 7 procent året innan är det en ökning på mer än 300 procent. Ändå wow?

Det roliga är att mitt skrivande stått för 15 procent av inkomsterna. Eller roligt och roligt. Det är ju inte jättemycket pengar, men det är ju ändå nåt. Mest tack vare stipendiet från Taike. Och det har i alla fall skett en liten ökning jämfört med året innan. Men kids: börja inte skriva romaner om ni har tänkt bli rika. Det finns jättemånga snabbare sätt!

Övriga inkomster kommer från översättning (14 procent) och skolbesök (3 procent).

När jag jämför inkomsterna med arbetade timmar är det särskilt en grej som sticker ut: Let me create. Med 21 procent av arbetstiden och ett plus-minus-noll-resultat är det ju inte någon vinstdrivande affär, men vi har mer än fördubblat vår nettoförsäljning och fortsätter det så här så börjar vi kanske snart äntligen tjäna nåt på det också?!

Vad har jag haft för utgifter?

Så okej, faktureringen var ju rätt bra för denna one woman business. Men också utgifterna för 2021 har varit minst sagt … stora.

Totalt har jag haft utgifter på drygt 20 000 euro (ungefär samma som året innan). Den största utgiften, på nästan 8 000 euro, är pensionsavgiften. Den andra stora utgiften är kontorshyran som var cirka 3 000 euro.

Andra utgifter som inte går att slippa är telefonräkning, försäkringar, viktiga program (Adobe och lösenordsprogram etc), Squarespace och andra domänrelaterade utgifter. Kostnaden för att trycka upp skrivboken var 640 euro plus att jag köpt frimärken för flera hundringar (en plus-minus-noll-affär det också, skrivboken alltså). Också assistent-Alva har varit en (mycket värd!) utgift under andra halvan av året.

Utöver detta har jag fortsatt piffa upp kontoret med bland annat ny matta och en extern skärm, köpt en hel del böcker, en ring light, ordnat releasefest för Nationen (äntligen!), åkt på skrivretreat till herrgård, deltagit i både kortare och längre skrivarkurser och gjort en juldonation från företaget.

I medeltal har jag alltså utgifter på nästan 1 700 euro per månad. En hisnande summa egentligen. Ett mål för 2022 är definitivt att dra ner på detta.

Hur? Jag har börjat med att byta telefonabonnemang till ett billigare och flyttat över från Mailchimp till Mailerlite. Överlag ska jag försöka tänka mer på vad som är värt pengarna och vad inte. Samtidigt som det ju är naturligt att ett företag har utgifter och allt går inte att skala bort. Jag skulle vara jättenöjd om jag skulle komma ner till totalt 15 000 euro, men få se om jag lyckas?! Kanske en bra utmaning för året.

Sammanfattningsvis …

har det varit ett bra år. Resultatet blir knappt 30 000 euro. En summa som jag sedan skattar på. Plus stipendiet som jag inte betalar skatt på, men nog betalade nästan 1 000 euro pensionsavgift på (ja, trots att jag betalar FöPL – det är två olika system och vi ska inte ens gå in på hur detta är uppbyggt).

Precis som tidigare år har jag försökt göra så små privatuttag som möjligt (alltså det som är min ”lön”). Målet är att ha en ständig buffert på företagskontot för att kunna täcka upp för eventuella sämre tider. I år (efter mer än sex år som företagare) växte bufferten faktiskt såpass mycket att jag valde ta ut en större summa och investera den, men i vardagen badar jag inte i pengar. Vilket kanske ändå var uppenbart baserat på dessa summor haha.

Stoltast är jag över hur mycket jag faktiskt tjänat på att hålla skrivarkurser. Alltså att det är relativt bra betalt och jätteroligt. Allt sånt är ju vinnande kombination. Också väldigt tacksam för stipendiet. Det är något man verkligen inte ska ta som en självklarhet.

Mitt bästa faktureringsår var 2019 då jag fakturerade närmare 67 000 euro. Men då jobbade jag också en mycket större andel av året med frilansjobb. Något jag ärligt talat inte är så sugen på.

Däremot tycker jag att det är otroligt att jag kunnat lägga en så stor del av min tid på mina egna projekt (kurser, skrivbok, LMC) och mitt skrivande och att det liksom ändå går runt.

Att kunna jobba med passionsprojekt och skrivande är mycket viktigare för mig än att tjäna jättemycket pengar.


Nu är jag nyfiken: vad väckte det här inlägget för tankar hos dig? Är det något du undrar över eller vill veta mer om? Och om du tycker att det är kul att jag snackar pengar här på bloggen får du jättegärna klicka på det lilla hjärtat. ❤️

0

6 svar

 1. Fint att du delar med dig! Själv har jag ju just inlett mitt företagande på heltid och har ju ingen aning om hur det kommer att framskrida! Att FöPL kostade så mycket/månad var en chock för mig. Men övriga utgifter hade jag faktiskt räknat ganska bra. Och mera inkomster än vad jag trott att jag skulle ha, var också en överraskning. Mycket jobb behöver ännu göras för att nischa mig, men samtidigt så måste man vara lite ”allt i allo” på en liten ort.
  Med familj och huslån och alla andra utgifter så har jag faktiskt lyft lön från den andra månaden. Vilket jag tror att är ganska bra? Inget jag blir rik på än så länge, men det räcker. Lönen jag lyfter nu är ungefär det jag fick då jag gått ner i arbetstid på mitt förra jobb som anställd.
  Så jag är väl ganska nöjd tror jag! Även om det finns mycket att göra ännu såklart ☺️

  1. Men det är ju strålande! Jättebra jobbat! Och jo FöPL är JÄTTEDYRT, du får väl ännu lite rabatt de första åren? Vissa betalar ju mindre FöPL och har eget pensionsspar, men FöPL är ju så mycket mer än bara pension så jag har inte "vågat" göra så.

   Du ska vara jättenöjd! Och det finns ALLTID mer att göra som företagare. Både på gott och ont. 😅

  1. Tack Lina, tycker det är viktigt att prata om detta! Önskar bara jag skulle ha lite mindre utgifter i förhållande till inkomsterna. 20 utgifter och 50 inkomster är ju inte superhållbart, meeen räknade just på att det nog är svårt att dra ner på utgifterna, alltså måste jag försöka dra in mer pengar i stället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »