fbpx

Halvårsrapport – hur mår mitt företag nu?

Förra helgen när jag avslutade min roadtrip var det egentligen meningen att Jennifer och jag skulle ja varit på mitt lande för vår (numera) traditionsenliga sommarkonferens. På grund av en stark (och mycket förklarlig) Gällivarelängtan från hennes sida var vi tvungna att ändra datum och landade till slut i sista helgen i maj.

Så för några veckor sedan packade ihop oss i en bil och körde iväg en timme västerut. För en gångs skull fick vi dessutom bo i det ”stora” huset – alltså där mamma och pappa vanligtvis bor. Mycket lyxigt och roligt med omväxling!

Plus att det varje gång vi åker iväg nånstans, vare sig det är till mitt lande eller till ett lyxhotell, kommer fram till så mycket klokt. Jag tror det är den oavbrutna möjligheten till prat prat prat som gör det. Vi tänker högt och det är så bra!

Tips! Läs också Jennifers inlägg om vår konferens + hennes tankar om årets första halva!

Tänk att jag hittat världens bästa vän och partner in crime? ❤️

Tänk att jag hittat världens bästa vän och partner in crime? ❤️

Men vad gjorde vi på vår sommarkonferens då?

Min främsta känsla av årets fem första månader var att det periodvis varit lite väl mycket jobb och rätt så intensivt. Jag har också haft svårt att koppla bort jobbet och att prioritera min hälsa (hej träning, du är saknad!).

Så redan några veckor innan konferensen sa jag till Jennifer att vi borde planera vår drömhöst. Just då var hon inte särskilt pepp på det – de flesta tycker väl att hösten är långt borta i maj, men jag stod på mig.

Om man planerar hösten först i augusti har man högst antagligen glömt det mesta som hänt under våren.

Det är lätt hänt att man ångar på utan att faktiskt tänka tillbaka till våren. Hur kändes det? Hur gick det? Hur mådde jag? Hade jag för lite, lämpligt eller för mycket jobb? Vad vill jag absolut inte göra igen? Och vad vill jag ha mer tid för?

Det var alltså här vi började: Hur vill vi att hösten ska bli? Hur mycket vill vi jobba?

För att verkligen kunna utvärdera våren så kollade vi på våra timrapporter från Toggl. Hur många timmar har vi lagt och på vad? Vilka potentiella eller säkra uppdrag har vi i höst? Ungefär hur mycket tid kommer de jobben att ta?

Det kan låta som nästan för enkla frågor, men det gav mig så många viktiga insikter. För min egen del ska augusti–november primärt handla om mitt eget skrivande tack vare stipendiet från Taike.

Nu inte bara får utan måste jag prioritera skrivandet.

Allt annat är mindre viktigt. Stipendiet möjliggör också en ekonomisk frihet som inte annars skulle vara möjlig, vilket jag är mycket tacksam för.

Nu har jag en tydlig plan för hösten och inser redan nu att jag måste tacka nej till de allra flesta förfrågningar jag får – det ryms helt enkelt inte in i schemat. Åtminstone inte om jag vill satsa på mitt skrivande och undvika att bli utbränd. Vilket leder in på nästa tema …

Notera post-it lapparna i fönstret – på dem skrev vi upp vad vi letar efter i vår assistent och varför vi ens ska ha en.

Notera post-it lapparna i fönstret – på dem skrev vi upp vad vi letar efter i vår assistent och varför vi ens ska ha en.

Insikt: Jag kan/måste inte göra allt själv

Som singelföretagare är man van vid att göra allt själv. Som med skrivboken då jag gjorde allt själv – från layout till texter till intervjuer och försäljning. Men det är ju inte så kul. Inte i längden åtminstone.

Samma sak gäller många av mina frilansuppdrag. Speciellt om jag har ett större projekt med många texter/översättningar som ska levereras är det guld värt att ta hjälp.

När jag översatte Kyrkans Utlandshjälps årsrapport i maj fick jag hjälp av Linnéa och jäklar vad skönt detvar att slippa korrläsa sina egna översättningar. I två andra uppdrag har jag tagit hjälp av Åsa. Båda två superproffs som jag lärt känna via Friday Lab.

Att ta hjälp av andra var det klokaste jag gjorde i våras.

Och det var också någonstans där vår diskussion startade på lördag eftermiddag under vår sommarkonferens. Jennifer har under våren jobbat med en assistent men så kom vi på idén – tänk om vi skulle ha en gemensam?! Vi kan erbjuda fler timmar och få hjälp med våra respektive varumärken och med Let me create.

Redan på söndag eftermiddag fanns vår annons ute och en dryg vecka senare hade vi hittat vår perfekta match och skrivit på kontraktet. Sån dröm alltihop?!

Arbetet har redan smugit i gång, men jag ska berätta mer om vår fantastiska assistent och själva upplägget senare. För att inte tala om alla känslor det väckt hos mig. Ska lilla jag ha en assistent? Va? Jag kan väl göra allt själv. Eller?

Men det tar vi i ett annat inlägg!

Skål för sommaren och våra företag!

Skål för sommaren och våra företag!

Vacker försommarkväll.

Vacker försommarkväll.

Hur mår mitt företag nu då – ekonomiskt och så där?

I januari tappade jag ju min största kund och det var en liten chock, men nu kan jag inte låta bli att tänka vilken lyckospark det varit! Om samarbetet hade fortsatt hade jag knappast förverkligat ens hälften av alla projekt jag pysslat med. Under våren har jag också kunnat tacka ja till en del nya uppdrag och fått göra ett mer varierande jobb!

Samtidigt som de dystra ekonomiska utsikterna från början av året blivit utbytta till en riktigt bra fakturering.

I medeltal har jag kunnat fakturera drygt 5000 euro per månad – något jag verkligen inte hade trott i början av året. Men jag har också haft rätt mycket utgifter, runt 1800 euro per månad. Jag är ändå lite chockad. Hur gick det här till?! Jag som var så orolig för min fakturering och så har det gått så här bra? Men i juli blir det antagligen noll euro fakturering så det jämnar ju lite ut sig.

I och med stipendiet i höst är målet att kunna fakturera runt 2000 euro per månad och det har jag mer eller mindre landat i redan om jag ser på allt som är inplanerat.

Det bästa som hänt i år är ändå allt som går under Skriv med Kugge.

Alltså mina kurser och min skrivbok! Alla planer jag har för framtiden. Alla idéer som bubblar inuti mig och gör mig glad. Jag har redan länge haft en dröm om att en dag få leda skrivarkurser tills jag insåg att jag inte behöver vänta på att nån ska erbjuda mig den chansen, jag kan ju verkställa det själv!

Det är också den här biten jag är allra mest sugen på att jobba vidare med. I det ingår min mejllista, mina kurser, min skrivbok och att helt enkelt köra fullt ut med att kalla mig själv skriv-PT. Jag har ännu lite svårt att ta mig själv på allvar i den här rollen, men sakta men säkert.

För det finns liksom inget roligare än att peppa andra i sitt skrivande. Att få inspirera och hjälpa längs med vägen är något jag är bra på, men också något jag verkligen njuter av att få göra.

Sammanfattning av första halvåret 2021

 • Två skrivarkurser med 8 respektive 19 deltagare – med två helt nya koncept som känns så bra och fungerande.

 • Idé, skapande och lansering av min skrivbok!

 • Skrivit ett inspirationsbrev varannan vecka sedan mars.

 • Jag skrev alla artiklar för SLS årsbok + flera artiklar i deras tidskrift Källan 1/2021.

 • Drygt 20 andra frilansartiklar bland annat för Helsingfors stad, Ålandsbanken och Kulturfondens årsbok.

 • En hel del översättningsuppdrag, bland annat både Kyrkans Utlandshjälps och Kvinnobankens årsbok.

 • Flera nya kunder och förfrågningar. Jag behöver knappt marknadsföra mina tjänster, vilken lyx. Och en följd av att jag frilansat sedan hösten 2012.

 • Sökt och hittat en assistent!

 • Börjat utveckla och idéa årsrapporten & årsplaneringen.

En bild som jag gjorde för Höstskriv med Kugge.

En bild som jag gjorde för Höstskriv med Kugge.

Planer för hösten 2021

Med tanke på att det är midsommarvecka är det lite kul att jag redan är så pepp på hösten, men jag tror och hoppas att den kommer att bli både bra och givande. Och mycket lärorik!

Så här ser mina planer ut:

 • Skriva varje förmiddag. Ingen mejl, inget frilansjobb utan bara jag och mitt kreativa skrivande. Utöver att faktiskt skriva ska jag använda tiden för att läsa böcker, gå på museum och passa på att tanka kreativitet.

 • Tacka nej till det mesta. Jag har redan tackat nej till en del uppdrag och planen är att fortsätta på den linjen. Det känns tråkigt, men samtidigt väldigt lyxigt att kunna välja vilka jobb jag vill göra.

 • Ordna tre skrivarkurser. I dag har jag lanserat höstens första egna kurs – åtta veckor höstskriv med mig och senare i år ska jag berätta mer om Ellens och min NaNoWriMo-kurs. Och du som bor i (norra) Österbotten ska definitivt spana in denna kurs som handlar om att skriva för att må bra.

 • Fortsätta med mitt inspirationsbrev. Sedan våren skickar jag ett inspirationsbrev varannan onsdag. Perfekt för dig som vill få skrivpepp direkt i inboxen!

 • Utveckla samarbetet med assistenten. Som sagt, det känns fortfarande främmande att jag ens har en assistent, men det ska bli så kul att ta hjälp med till exempel Facebook-annonser för min skrivbok och för att styra upp lite grejer här på min sajt.

 • Utveckla och förädla Let me create och vår årsrapport och årsplanering. Plus kanske en annan grej kopplat till det!

 • Träna regelbundet. I augusti kommer jag att inleda en nio (!) månaders coaching med Caroline och jag ser verkligen fram emot att styra upp min träning. Längtar också väldigt mycket efter att få spela lite handboll igen!

 • En skrivvecka. Jag hoppas att jag kommer iväg på en skrivvecka i höst, kanske en vecka i Kansjerf som ifjol? Det var verkligen magiskt.

Så en massa härliga planer som väntar, men först bli färdig med alla projekt som har deadline nu i juni och så semester. I flera veckor. Som jag längtar! I dag styr vi bilen mot Tavastehus och Markus lande och jag hoppas på att få ta det lugnt, läsa en massa böcker och helt enkelt koppla bort hjärnan lite för att sen komma tillbaka till kontoret med energireserverna fyllda.

Och du då? Har du redan tittat tillbaka på första halvan av året? Vilka tankar eller insikter tar du med dig till hösten?

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »