fbpx

Gästblogg: Sebastian Nyberg om hur man skriver en bok

I dag är det dags för ett gästinlägg här på bloggen: Sebastian Nyberg berättar om hur det egentligen går till när man skriver en bok – eller kanske snarare hur det gick till när han skrev sin debutroman Rigelstenen som utkom hos Schildts & Söderströms i våras.

Foto: Karin Lindroos

Foto: Karin Lindroos

Hur man skriver en bok

Hur gör man för att skriva en bok? Det här blogginlägget är riktat till dig som drömmer om det, men av olika orsaker inte lyckats eller ens vågat börja på allvar.

Det korta svaret lyder, för att citera Neil Gaiman, ett ord i taget. Ett längre svar är att vi är alla olika.

För vissa går det lätt. De får en idé, sätter i gång och har tillräckligt med disciplin och sisu i sig för att slutföra jobbet. För mig var det betydligt svårare. Även om jag gett ut flera seriealbum, har jag i princip hela mitt vuxna liv drömt om att skriva en ”riktig” bok.

För mig kändes en roman som ett oöverkomligt projekt.

För komplext, för stort, för jobbigt. För några år sedan började jag skriva på en längre berättelse, kom upp till tjugotusen ord, men gav sedan upp. Storyn kändes stel och jobbig att fortsätta med.

Då och då skrev jag också noveller för mitt eget nöjes skull, men det var inte på allvar. Jag hade inget mål med dem. Som författare flummade jag alltså obestämt runt. Det som blev avgörande för mig och gjorde att min bok Rigelstenen nu är publicerad, var att jag ansökte och blev antagen till skrivarkursen Skriftskolan.

Varför blev en kurs avgörande för mig?

Det berodde inte på vad man lärde sig under kursen om berättande, även om det var väldigt nyttigt, utan på det sociala sammanhanget och det regelbundna jobbet under kursen med det egna manuset. Man fick stöd och pepp av andra i samma situation som man själv, men även en viss press på sig att prestera. För mig var det här ett bra upplägg.

Mitt i kursen fastnade jag i mitt manus och höll på att ge upp. Då var de egentligen bara de uppmuntrande orden av min handledare Johanna Holmström som fick mig att fortsätta.

När kursen tog slut hade jag skrivit ungefär hälften av manuset. Jag fortsatte att skriva. Visst var det tungt och svårt ibland, men jag tänkte på att det viktigaste är att bli klar med en första version, inte att manuset är perfekt från början.

Sebastian Nybergs bok

På så vis lät jag mig inte tyngas av kapitel jag inte tyckte om eller av att det fanns mindre luckor och ologiska händelser i storyn här och där. Jag tänkte: först kvantitet, sedan kvalitet. Nästan ett år efter kursen tagit slut blev jag äntligen färdig med en råversion av boken, redigerade den en gång, skickade den till Schildts och Söderströms och fick efter några månader beskedet: mitt manus är antaget. Det var en bra dag.

Förutom kursen fick jag hjälp av att läsa skrivråd av kända författare. Jag tog mig också an manuset rätt så ingenjörsmässigt; jag siktade på ett visst antal ord och räknade hur många ord jag presterade då jag skrev. Kanske det var som att springa ett maraton. Jag visste ungefär hur många ord jag hade kvar tills jag var i mål.

För att summera mina erfarenheter om att skriva bok:

  • Att gå på kurs är en bra idé.

  • Redigera så lite som möjligt innan du är klar med den första draften. Sikta först på att komma i mål.

  • Skriv regelbundet, flera gånger i veckan.

  • Slutför det du börjat med, även om det känns dåligt. Det är oftast bättre än man tror.

  • Det handlar inte om magi eller inspiration, utan mest bara jobb. Ett ord åt gången, upprepa tills du är klar.

Vem är Sebastian?

Jag heter Sebastian Nyberg och bor i Helsingfors. Jag jobbar dagtid som webbutvecklare men var känd som serietecknare på den gamla goda tiden när bloggarna var en grej (bloggarna är fortfarande en grej (!) red. anm.). Jag hann ge ut tre seriealbum på eget förlag, driva seriebloggen Basses bästa och ge ut ett seriealbum på Schildts & Söderströms innan jag bestämde mig för att byta till prosa. Nu har jag debuterat som fantasyförfattare och har ett par nya bokprojekt på gång.

***

Tusen tack Sebastian för ditt gästinlägg! Så fint att få veta mer om hur din process sett ut och tack för alla värdefulla tips! Jag ser också väldigt mycket fram emot att läsa din roman.

Psst! Du som läser här har väl inte heller missat Axel Åhmans inlägg om att skriva ensam och i grupp?

P.S. Tyckte du det var kul med gästblogg? Klicka gärna på hjärtat eller skriv en kommentar om vem du skulle vilja ha här som gästbloggare.

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »