fbpx

Företagsåret 2021 – ett år av överraskningar

Att sammanfatta företagsåret har blivit en tradition här på bloggen (här hittar du fjolårets rapport) och nu är det dags igen. ⚡️

I januari fyller mitt företag faktiskt sju (!) år och det är dags för en stor förändring. Åtminstone på papper. Jag ska nämligen ombilda till aktiebolag! Men mer om det senare. Nu ska vi blicka tillbaka på företagets sjunde verksamhetsår.

För andra året i rad har Jennifer och jag haft lyxen att använda oss av Mitt Företagsår när vi blickar bakåt.

Sån himla lyx att ha ett färdigt (och bra!) material att fylla i. Nu var det dessutom så länge sedan som vi jobbade med materialet att jag inte ens kom ihåg alla frågor så det var som en trevlig överraskning varje gång jag vände blad.

Kugge fyller i Mitt Företagsår.

Hur blev företagsåret 2021?

Den första frågan i tillbakablicken är: ”Med vilken känsla ser du tillbaka på företagsåret 2021?” Både en enkel och en svår fråga som jag tänker att vi börjar med.

För det första blev det ju inte alls som jag trodde. Efter att i två års tid ha skrivit en artikel i veckan för en uppdragsgivare slutade projektet plötsligt i början av året. Det var både en lättnad (tidsmässigt) och väldigt skrämmande (ekonomiskt). Swooosh lät det när en ”säker” fakturering föll bort – en fakturering som stått för mer än hälften av inkomsterna året innan.

Med tanke på det är det nästan otroligt att jag landar på mer eller mindre exakt samma fakturering som under 2020 – alltså cirka 50 000 euro.

Ibland undrar jag hur det riktigt gick till? Varifrån dök alla de där uppdragen upp? Vad är det som dragit in pengar? Men är det något jag lärt mig under sju år som företagare (och ett antal år som frilans innan det): så länge man gör ett gott jobb löser allt sig och uppdragen trillar in. Och i stället för att behöva tacka nej till en massa uppdrag har jag kunnat tacka ja.

Men jag har också fortsatt tacka nej.

För att kunna skriva, för att kunna fokusera på Let me create, för att inte bränna ut mig, för att få tillräckligt betalt. Ändå har året präglats av mer trötthet än tidigare år. Jag vet inte om jag ska skylla på coronan eller på att jag är ganska splittrad i mitt jobb?

Trots trötthet och en mycket stark längtan efter mer lugn och ro, mer välmående och mer skrivtid så har året också innehållit flera höjdpunkter och fina stunder.

Skriv med Kugge skrivarkurs.

Min första helt egna skrivarkurs. <3

Skriv med Kugge skrivarkurs.

Tänk allt som hänt sedan mars?!

Årets målsättningar – Hur gick det?

Ärligt talat kom jag inte riktigt ihåg vilka målsättningar jag hade plitat ner där i början av året så det var ganska spännande att gå tillbaka till dem. Så här gick det:

Skriva två råmanus → 3 halvfärdiga

Nådde inte två råmanus, meeeen jag har ett nästan färdigt råmanus som jag skrev i januari och februari, ungefär en tredjedel av en feelgood och en halva/en tredjedel på ett deckarmanus. Totalt 130 000 skrivna ord. Inte så pjåkigt va? Plus att chickliten väntar på sitt öde som bäst. Däremot önskar jag att jag hade tagit ännu mer skrivtid, men det önskar man väl alltid?

Hålla fem egna skrivarkurser → sex kurser

Slutsaldot blev fyra egna kurser online (varav NaNoWriMo-kursen tillsammans med Ellen) + två ”beställningskurser” för andra. Totalt sex kurser och en dryg femtedel av årets inkomster. Så himla nöjd och glad över detta!

Sälja 50 stycken skrivböcker → sålde 45

Målet var att sälja 50 stycken av den. I dagsdato har jag sålt 45 stycken (+ att den ingått för flera kursdeltagare) och har bara 15 (!) kvar i lager. Känner mig ändå nöjd.

Kugges skrivarbok

Årets överraskningar & höjdpunkter

Som jag redan skriver i inläggsrubriken har året bestått av en hel de överraskningar. Och mycket nytt. När allt rullar på som vanligt hinner man knappt reflektera över allt det nya som väller in men när jag tänker ett år bakåt i tiden är det en hisnande känsla att se på allt som hänt.

Nu ska vi titta närmare på detta:

Anlitade assistent

Alva, Alva, Alva. Vad skulle jag (och Jennifer) ha gjort utan henne? Hon har bland annat styrt upp mina skrivtips och företagartips på bloggen, hjälpt med Let me create och helt enkelt fått mig att känna att hela den här min business är mindre på låtsas.

Skrev 20 inspirationsbrev

Ett av årets bästa beslut har varit att börja regelbunden brevväxling med skrivintresserade som hittat till min mejllista – för tillfället är det drygt 200 som är med. Inspirationsbrevet har skrivits varannan vecka sedan den sista mars och det vill jag fortsätta med under nästa år.

Skrev & publicerade en skrivbok

Ja, jag skrev och publicerade ju en skrivbok i våras. Sjukt ändå? Nu när jag tänker tillbaka på våren var jag nästan manisk, men det var också roligt att sätta ihop detta. Fyra författarintervjuer (så glad att till exempel Sandra Beijer och Kjell Westö tackade ja till intervju!), en massa layoutarbete, skriva och fundera ut hela materialet, skicka till tryckeri … En knäpp idé som ekonomiskt gått på plus-minus-noll (och vi ska inte tala om alla timmar jag la ner på detta), men jag är så glad för att jag gjorde det ändå.

Höll sex skrivarkurser

Dagen innan jag fick veta att det längre samarbetet med en kund inte skulle fortsätta hade jag fått en idé om en skrivarkurs. Och kurs blev det. Plus flera till! Extra roligt att jag blev kontaktad av två olika föreningar/verksamheter och fick hålla skräddarsydda kurser för dem. Totalt är det runt 60–70 personer som deltagit i mina skrivkurser i år. Vissa har varit med flera gånger så är inte helt säker på exakt antal, men liksom WOW?!

Fick stipendium & blev antagen till Författarskolan

I april fick jag ett stipendium på 7500 euro från Centret för konstfrämjande och i början av hösten blev jag antagen till Författarskolan vid Västra Nylands Folkhögskola. Och i slutet av året fick jag ännu ett 4000 euros Kopiostostipendium (som jag ska ”använda” i januari och februari). Ska skriva mer om allt skrivrelaterat i ett eget inlägg, men detta är jag särskilt stolt och glad över.

Ökat försäljningen av Mitt Företagsår

Förra ”säsongen” sålde vi 75 stycken Mitt Företagsår (som då ännu hette årsrapport & årsplanering), i år har vi redan sålt redan 35 fler (eller ökat med 45 procent!) och det finns fortfarande tid kvar att sälja den. Vi har också dubblerat vår nettoförsäljning och sålt slut på de tryckta arbetsböckerna. Wow! Men för att vara ärlig trodde jag att det skulle bli lättare att sälja dem nu andra gången, men har varit precis lika tufft som ifjol. Också det får bli ett eget inlägg senare.

Jennifer och Mitt Företagsår tillbakablicken.

Kugges kontor

tre lärdomar

  1. Skrivtiden försvinnner så lätt, så lätt. Jag måste vara ännu mer varsam om den.

  2. Träning, vila och lugn och ro är livsviktigt för att jag ska må bra i jobbet.

  3. Det mesta tar jävligt mycket längre tid än man tror och är svårare. Hang in there!


Så, summa summarum …

Det har varit ett bra år. Ibland lite för tungt och för många bollar i luften, men också ett år av mycket nytt och roligt. Är särskilt tacksam för alla bra kvinnor jag fått samarbeta och bolla saker med i år (Ellen, Alva, Jennifer, Charlotte + många i Friday Lab). Och hur irriterad jag än kan bli på Jennifer ibland är jag glad och tacksam över att få jobba ihop med henne. Att hon alltid finns där, att vi kan bolla allt.

Ekonomin och antalet jobbade timmar ska jag summera i ett eget inlägg. Men i korthet – året blev ganska lika som året innan med tanke på både fakturering , utgifter och arbetade timmar.

Årets bästa beslut?

Dels att satsa på mina skrivarkurser (plus skrivbok & inspirationsbrev – så kort och gott hela mitt Skriv med Kugge-imperium hehe) och dels att ta hjälp av Alva.

Och så avslutar vi ännu med en viktig, nästan självklar, insikt:

Prioriteringar är livsviktiga. Inte bara på årsnivå, utan också varje dag.


Hur var företagsåret 2021 för dig? Något du är extra stolt över eller en viktig lärdom som du tar med dig in i 2022?

0

2 svar

  1. Så intressant att läsa om ditt år och dina tankar! Så coolt också att företaget redan funnits i 7 hela år. Stor kram ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »