fbpx

6 år som företagare

För sex år sedan startade jag mitt eget företag. Rätt motvilligt faktiskt. Men jag hade bestämt mig för att sälja skumpaörhängen och då var det behändigt att ha ett företag. Samtidigt kunde jag börja fakturera mina journalistjobb via företaget efter att i några år ha trixat med skattekort och lättföretagartjänster.

Då för sex år sedan hade jag nog ingen aning om vart mitt företagande skulle leda. Jag hade absolut ingen plan, inga jättehäftiga målsättningar. Just då kändes företagandet som en praktiskt bra lösning. Vilken tur att det visat sig vara mycket mer än så!

För mig har företagandet blivit min frizon. Min möjlighet att göra exakt det jag vill.

Visserligen hade jag en tanke om att frilansandet och företagandet skulle ge mer tid för mitt skönlitterära skrivande än om jag skulle ha ett ”vanligt” jobb, men jag insåg nog inte riktigt hur mycket just möjligheten att lägga upp min egen tid blev den biten jag uppskattar allra mest. Det är också den största orsaken till att jag inte kunde tänka mig en vanlig anställning. Åtminstone såsom arbetslivet ser ut just nu.

Nu inför mitt sjunde verksamhetsår som företagare står jag inför nya utmaningar, men inget jag inte varit med om tidigare. I december 2017 avslutades samarbetet med en långvarig kund och ungefär hälften av min fakturering rök. Nu 2021 händer samma sak igen: min säkra inkomst faller bort och jag är tvungen att tänka om.

Obs! Båda fallen har inget med min prestation att göra (ifall nu nån misstänker det) – det är bara så det funkar. Vissa jobb försvinner efter ett tag.

Foto: Niklas Sandström

Foto: Niklas Sandström

Så nu är jag tvungen att komma med mitt favoritcitat: När gud stänger en dörr, öppnar hon ett fönster. Ja, det är ganska töntigt och jag tror inte ens på gud, men det är liksom tanken bakom som jag älskar.

Ett avslut innebär alltid en början på något nytt.

Och på något sätt har jag hållit på att glida in mer och mer i att bli min egen – alltså mindre beroende av uppdragsgivare och ännu mer beroende av det jag skapar och idéar. Ensam och tillsammans med andra.

Därför är jag så otroligt glad över att vi med Jennifer drog i gång Let me create under tråkhösten 2020. Att jag då någon gång i april slängde iväg en fråga till Ellen om vi inte skulle ordna en skrivarkurs tillsammans.

Allt det har gett så många nya erfarenheter och insikter – men också en grund att stå på och bygga vidare på. Om en vecka ska jag lansera min skrivarkurs som går i mars och har redan idéer för hur jag ska bygga vidare på det. Jag är mycket taggad och ivrig inför det här. Att skapa ett helt eget koncept och se vad som händer.

Lyckligtvis har jag också nya kunder på intågande. Och efter sex år som företagare har jag lärt mig att allt alltid löser sig. Kunder kommer, kunder går men så länge jag gör det jag lovar och levererar det kunden vill ha kommer jag alltid att få nya uppdrag.

Så hurra för mig och mitt lilla enkvinnoföretag som fyller sex år! 🥂

Psst! Är du nyfiken på företagandet? Då tipsar jag om dessa inlägg:

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »