fbpx

Allt jag köpte 2019

Ett av mina fantastiska nya författarporträtt. Foto: Niklas Sandström.

Ett av mina fantastiska nya författarporträtt. Foto: Niklas Sandström.

I början av 2019 skrev jag ett blogginlägg om att jag under året skulle skriva upp allt jag köper. Och menade alltså alla prylar, kläder och fysiska ting. Inte mat, upplevelser eller resor. Men allt det andra. Från elcykel till strumpor till handbollsskor. Så här skrev jag:

“Egentligen gillar jag inte att shoppa. Det känns alltid så bökigt att prova kläder, skor, you name it. Speciellt under vintern med tusen lager kläder och urk. Men ibland behöver jag nya grejer och då “måste” jag shoppa. Partytopparnas och de oändliga cocktailklänningarnas tid är länge sedan förbi kan vi säga.”

Nu blir det äntligen dags för rapport. Hur mycket shoppade jag? Jag förstår ju att ni längtat ihjäl er, så håll i hatten. Nu börjar det!

Min älskling! <3 Som nån hade försökt stjäla, men lyckligtvis inte lyckats!

Min älskling! <3 Som nån hade försökt stjäla, men lyckligtvis inte lyckats!

Jag är rätt säker på att jag kommit ihåg att skriva ner det mesta, men så klart kan någon liten grej ha fallit bort. Hur som helst så har jag köpt saker för drygt 4300 euro, varav min elcykel med tillhörande lås, hjälm etc blev det klart dyraste köpet på cirka 1500 euro totalt. Men vad har jag köpt för resterande 2800 euro? Jag klumpade ihop det till olika kategorier:

 • Smink & sånt för 230 euro, varav 90 euro gick till produkter som jag köpte för att få sminkningen inför författarporträttet. Jag betalade alltså för fyra produkter och fick en timmes sminkning – hur bra?!

 • Underkläder, strumpor, underställ etc för 180 euro. Sånt som bara måste köpas.

 • Grejer till hemmet – bland annat en ny bokhylla och byrå, stekpanna, wake up light, servetter, ljus och sånt för 550 euro.

 • Kläder och skor för 1020 euro. Bland annat tre par skor som i snitt kostade runt 100 euro, en ny regntålig jacka som jag använt nästan dagligen sen köpet och nya glasögon. Om vi räknar bort jackan har jag totalt köpt 9 (!) klädesplagg.

 • Träningsgrejer och sånt för 615 euro. Bland annat handbollsskor, spelskjorta, yogatights, pulsklocka och foamroller.

 • Böcker för 150 euro. Låter som en liten summa, men jag har köpt ganska många böcker med författarrabatt. Och så får jag också en del böcker hemskickade som recensionsexemplar. <3

 • Presenter och julklappar för 95 euro. Haha låter som världens tråkigaste kompis och familjemedlem nu, eller hur? Men jag brukar nästan aldrig köpa fysiska saker (som inte går att konsumera) när folk fyller år. Och till julen ger vi knappt några presenter i min familj. Vi har ett system där alla köper en julklapp och that’s it. Älskar det!

 • Souvenirer från resan till Argentina. Här vet jag faktiskt inte vad summan landade på (orka räkna med kursen). Men köpte bland annat en magnet, en skjorta, örhängen, ett par strumpor och två anteckningsböcker. Gick totalt bananas som ni ser.

 • Och shit! Nu när jag skriver detta kommer jag på två grejer jag köpt till mitt företag och som därför inte finns med på listan. Min underbara kalender från Unbound (60 euro) och så min reMarkable (500 euro) – en läs/skrivplatta som jag främst använder för att läsa mina manus och kunna anteckna. Det ingår alltså en penna och det är nästan som att skriva på papper. Detta då i stället för att flera gånger om året skriva ut en papperslunta på ca 200–300 sidor. Hur onödigt är inte det?

En ny tröja/jacka från Berlin eftersom jag tappat bort (?!) min blåvita favorit, köpt 2013 i samma affär. Kjolen är från 2012 och jag älskar den lika mycket nu som då.

En ny tröja/jacka från Berlin eftersom jag tappat bort (?!) min blåvita favorit, köpt 2013 i samma affär. Kjolen är från 2012 och jag älskar den lika mycket nu som då.

Kalender, glasögon och min reMarkable i detta underbara februariljus när klockan är nästan 22.

Kalender, glasögon och min reMarkable i detta underbara februariljus när klockan är nästan 22.

Om vi slår ut 2800 euro över hela året har jag konsumerat för i medeltal 233 euro per månad. Inte jättemycket kanske? Men inte jättelite heller. Av allt jag köpt är det endast ett par tofflor på 13 euro som jag inte alls använt. Jag köpte dem till kontoret men det har inte blivit av att ta med dem dit? Kanske borde ta dem till skrivstugan i stället!

Däremot har jag gjort många riktigt riktigt bra köp. Min gula jacka och gula mössa (som typ blivit nån sorts trademark för mig?), min elcykel, den underbara svartvita klänningen från Nouki som jag först lånade från Vaaterekki men sen bestämde mig för att köpa (första och enda plagget jag hittills köpt som en följd av att jag lånat det!). Och här hemma gläds jag dagligen över den nya byrån, bokhyllan och wake up-lampan.

Så ja, jag köper ju ändå en del grejer, men det här är väl rimligt ändå. Eller vad tycker du? Min största last är väl att jag nästan aldrig köper nåt på loppis, men om jag köpt totalt 9 klädesplagg och en jacka är det väl kanske inte hela världen? Kan ju inte precis köpa en ny spelskjorta på loppis hehe. Och har så jobbiga fötter att jag måste köpa nya skor, sliter sönder dem ändå på direkten.

Vet du hur mycket du köper?

Och kan du tänka dig att göra en liknande uppföljning som jag gjorde? Jag kan varmt rekommendera det! Under året tänkte jag extra noga inför varje inköp om det var något jag verkligen behövde. Ska jag faktiskt skriva det här på min lista? Och om nån vill se den fullständiga listan är det bara att höra av sig!

0

12 svar

 1. Alltså SÅ BRA grej! Jag skriver redan upp grejer enligt kategori (i en ekonomi app) men jätte roligt om man vet exakt pryl å kan analyser efteråt. Ska definitivt göra detta under 2020 👏🏻👏🏻

  1. Hurra, härligt om du blir inspirerad! Jag tror ju att du redan är en mycket medveten konsument, men jag tror att det ändå kan vara bra att stanna upp kolla det faktiska läget. 🙂

 2. Vad spännande! Jag försökte skriva upp allt materiellt som köptes in samt sånt som såldes/skänktes/slängdes ifjol. Resultatet blev 180 grejer ut och 116 grejer in. En hel del av dem babygrejer då förstås.

  1. Vad smart att också skriva upp sånt som gått ut ur huset! Jag har också rensat en hel del i skåpen och gett bort en massa kläder. Varför ha sånt i skåpet som jag ändå inte använder?!

 3. Så intressant att läsa! Och imponerande, vill nog INTE veta vad min klädnota t ex gick på förra året hehehe

  1. Tack! Speciellt om man shoppar mycket tror jag att det kan vara en bra övning att stanna upp och se över sin konsumtion. Vi kan ju inte helt sluta köpa kläder, men jag tror på att vi alla kan bli bättre på att göra mer medvetna val. 🙂

 4. Det här tyckte jag var jätteintressant! Och nu har jag lust att göra något liknande, men eftersom det här året redan har börjat, och vi håller på och renoverar och bygger, så känns 2020 som ett undantagsår. Kanske 2021?

  1. Jaa, satsa på 2021! Med renovering och nytt hus blir det ju oundvikligen en hel del inköp. Och tack Malin, så roligt att märka att många reagerar på detta! 🙂 Vill ju absolut inte peka pinne, utan bara medvetandegöra den här saken.

  1. Vad kul! Det tar kanske en stund att komma i gång, men sen blir det nästan automatiskt. Ibland gick jag också tillbaka och kollade kontoutdraget. Åtminstone jag betalar ändå det mesta med kort.

 5. Jag har också ganska bra koll på vart mina pengar går. I slutet av varje månad så fyller jag i en excel-fil vart pengarna har gått, har olika kategorier så som mat, bil, boende, sparande, kläder, festande, hunden osv. Har gjort detta nu i några år så det är jätteintressant att följa med om någonting ändras. Så funkar det också som en bra "väckarklocka", har ibland insett att jag har spenderat onödigt mycket pengar på vissa saker.

  Har också funderat på vad som är rimligt att spendera och hur andra gör. Därför var det jätteroligt och intressant att du delade med dig av detta! 🙂

  1. Åh, låter ju jättebra och organiserat. Jag spenderar antagligen "för mycket" på restauranger och sånt, men å andra sidan vill jag ju också leva livet. Har inget akut sparbehov nu och en rätt stabil ekonomi (med bland annat väldigt billigt boende) så behöver inte hålla så hårt i pengarna. Senare kan situationen säkert vara en annan, hehe.

   Men kul att höra att du tyckte det här var intressant! Man har ju verkligen ingen aning hur mycket pengar folk spenderar och på vad. Plus att alla har så olika utgångslägen. För någon annan kan mina summor ovan vara astronomiska, medan de för nån kan te sig som väldigt små. Allt är ju så himla relativt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »