fbpx

Fem lärdomar efter fem år som företagare

I januari fyllde mitt företag officiellt fem år och i dag påminde Facebook mig om att jag för exakt fem år sedan fått in de första pengarna på firmans konto. För fem år sedan hade jag nog inte riktigt någon aning om vad jag gett in mig på och egentligen började ju allt med skumpaörhängen – som jag nu helt och hållet slutat med. Min första bokförare trodde också att mitt företag bara skulle vara för örhängen (eh?), men det blev bara en bra orsak att äntligen starta eget.

Jag sköt upp det länge och fakturerade först bland annat via Ukko. Mina föräldrar är företagare så jag visste hur livet som företagare kunde vara och visste att jag inte vill vara bunden till plats och ställe och inte heller ha några anställda som jag ansvarar för. Att inte vara bunden till ett ställe är faktiskt det allra allra bästa med mitt företagande.

Förra veckan när jag berättade att jag skulle till Norrland var det en kompis pojkvän som frågade mig om jag har semester. Jag stirrade lite oförstående på honom och insåg sedan att ja, med ett “vanligt” jobb är det inte så där bara att åka iväg en vecka, men i mitt huvud har jag ju rätt sällan regelrätt semester.

Ett “överblivet” foto från fotograferingen i oktober (helt oredigerad men ändå fin). Klassiskt foto i en dagstidning eller hur? Foto: Niklas Sandström

Ett “överblivet” foto från fotograferingen i oktober (helt oredigerad men ändå fin). Klassiskt foto i en dagstidning eller hur? Foto: Niklas Sandström

Visserligen har jag inte jobbat så mycket den senaste veckan och har kunnat släppa jobbet, men semester har jag inte haft (åtminstone inte betald hehe), men däremot har jag ju min frihet. Varje dag, varje vecka, varje månad. Och den friheten skulle jag aldrig klara av att ge upp.

Friheten jag fått via mitt företagande är verkligen det bästa som hänt mig – eller snarare: det bästa beslut jag fattat.

Under fem år har det hänt mycket. Det första året fakturerade jag väl runt 25 000 euro (men jobbade också en del på Yle för att dryga ut kassan), i fjol gjorde jag rekord och fakturerade runt 65 000 euro – en summa jag nog knappt kunde föreställa mig när jag startade upp. Ärligt talat hade jag nog ingen aning om vad jag sysslade med. Jag hade ingen plan, inga målsättningar, inget av allt det där man kanske borde ha, men bra har det ju gått trots allt.

Så nu tänkte jag att jag ska passa på att dela med mig av fem lärdomar jag samlat på mig under de senaste fem åren och hoppas att de kan vara till någon nytta för dig som antingen funderar på att starta eget eller kanske redan är i startgroparna.

A funrair for poverty-stricken children.jpg

1. Gör alltid det du lovat

Håll alltid deadline och gör alltid det du lovat. Alltid alltid alltid. Om något inte går enligt plan ska du komma ihåg att kommunicera det åt kunden. Hen ska veta vad som är på gång och vara förberedd på att ändra eventuella planer. På det här sättet bygger du en bra relation till dina kunder och inger förtroende, vilket sedan leder till att du blir anlitad igen och igen och igen. Nöjda kunder tenderar att återvända.

2. omringa dig av likasinnade

Jag har valt att jobba ensam av en orsak, men mina företagarvänner är guld värda och jag skulle aldrig klara mig utan mina nätverk. Först lärde jag känna Jennifer, Corinne och Malin och vi började med blogathon. Sedan började jag jobba på Wonderland där jag blev en del av en gemenskap och behövde inte längre jobba ensam hemma i långkalsongerna. Och så gick jag med i Friday Lab och har fått massvis med bra tips och råd av det fantastiska nätverket av så många kloka kvinnor.

Du behöver inte hitta företagarvänner som sysslar med samma sak som du, men du behöver hitta människor du kan prata av dig med. Om byråkrati, moms, fakturering och allt det där. Försök hitta någon som redan kommit en bit på vägen och kan ge dig goda råd. Men kom ihåg: man lär sig sällan av nån annans misstag.

3. Fokusera på det du är bra på

Sälj tjänster som du vet att du kan leverera, säg nej till sådant du verkligen inte kan (eller kanske inte vill göra). Men obs! Säg inte nej för att du känner dig nervös eller lider av bluffsyndrom! Du kan mycket mer än du tror. Däremot lönar det sig att låta proffs ta hand om till exempel bokföring – ifall du inte känner dig helt säker på att du fixar det.

Själv betalar jag gladeligen för att nån annan ska ta hand om till exempel all bokföring. Då slipper jag tänka på det och kan lita på att allt blir rätt. Plus att jag alltid har nån att fråga om jag känner mig osäker kring nåt med moms eller en reseräkning.

4. Lär dig att ta betalt

Ni minns de där 65 000 eurona jag fakturerade i fjol? Det låter ju som en så häftig summa, men i verkligheten landar ju inte alla de där pengarna i min ficka. Jag har utgifter på minst 1000 euro per månad och så betalar jag så klart skatt precis som alla andra.

I praktiken kan man räkna med att ungefär hälften av pengarna är faktisk inkomst. Det å sin sida innebär att man måste ta tillräckligt betalt för att verkligen kunna tjäna något på det man gör och att verksamheten ska vara lönsam. Lär dig alltså att ta betalt!

5. Var ledig

Som företagare har jag ingen som påminner mig om att pricka in semestern, jag måste göra det själv. Jag har inte heller nån som säger att jag ska gå hem när arbetsdagen är slut och ingen HR-avdelning eller chef som funderar på hur jag egentligen mår och om jag verkligen orkar i arbetet. Det svåra som företagare är att det ju så gott som alltid finns något man kunde göra, men det betyder inte att det måste göras just nu.

Jag är ju mitt företags viktigaste och mest värdefulla resurs och då måste jag också se till att jag inte tappar min arbetsförmåga eller sliter ut mig. Det finns bara en version av mig. Därför ser jag till att faktiskt också ha riktig semester, jag jobbar väldigt sällan långa dagar och försöker överlag ta hand om mig själv. Det är det värt.

***

Det här var mina fem bästa tips, vilka är dina? Vad har jag glömt från listan? Och så en grej ännu: speciellt i Finland är många bra på att prata om hur illa ställt stackars företagare har det. Det är dyrt och jobbigt och en massa avgifter och skyldigheter och inget får man tillbaka. Jag tycker att den jargongen är så tröttsam. Själv var jag också rädd för all byråkrati kring ett företag, men det är ju så lätt – och man får hjälp!

Inte en dag har jag ångrat att jag blev företagare, snarare är jag lycklig varje dag över att det här är mitt liv och jag själv bestämmer. Att bli företagare är nog en av de bästa sakerna jag gjort i mitt liv!

Om du är sugen på att läsa mer om företagande vill jag att tipsa om tre saker:

  1. Y-Studio som jag regelbundet skriver artiklar för. Finns massvis med intressanta intervjuer och matnyttig information på sajten!

  2. Jennifers företagarinlägg – alltid genomtänkta och informativa. I år driver hon ju dessutom kampanjen Företagardrömmen tillsammans med Annika från Resfredag.

  3. Facebookgruppen Kvinnliga entreprenörer som drivs av Julia Olin. Ett nätverk för alla kvinnor där ute som driver eget och vill ha lite pepp och stöd.

0

6 svar

    1. Men åh tack! Vad roligt att höra! <3 Tar gärna emot förslag eller önskemål om vad jag kunde skriva om. Det blir ju så lätt att mycket blir självklart för mig …

  1. Me three! Även jag älskar när du (också) skriver om företagande.

    Såg att du frågade om förslag på annat du skulle kunna skriva om. Jag skulle gärna vilja läsa om t.ex. (1) dina erfarenheter/tips om att jobba i större projekt tillsammans med andra frilansare, (2) hur du tänker om att att växa företaget (är det önskvärt, hur stort, att ha anställda eller inte), (3) hur det fungerar/hur du tänker om att arbeta med feedback/redaktör från kund eller inför publicering i media… Nu hoppas jag såklart att jag inte missat att du redan skrivit om alla tre 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »