fbpx

Företagsåret 2020 – ett år av samarbete och nya idéer

Det glada tjugotalet. Det hoppades jag landa in i när 2020 började. Med facit på hand vet vi ju exakt hur det blev. Därför är det en extra viktig insikt att året faktiskt blev rätt bra. Framförallt ur ett företagarperspektiv. Ända sedan coronaskiten började har jag känt mig lyckligt lottad för att mitt arbete knappt alls påverkats av pandemin.

Förra veckan var det dags för vår årliga konferens med Jennifer för att titta tillbaka på detta märkliga år. Ja, nu kan man väl säga att den är årlig när den skedde för andra gången? Samma kvinnor, samma hotell. Varför ändra ett vinnande koncept?

En nyhet för i år ju att vi nu kunde använda vår egen årsrapport för att blicka tillbaka på 2020 – och att vi numera jobbar ihop ”på riktigt”, men annars var det ungefär samma på agendan som året innan.

Men kolla vilka fina produkter vi tagit fram! 🤩

Men kolla vilka fina produkter vi tagit fram! 🤩

Men hur såg företagsåret 2020 ut?

Kort sagt kan vi säga att jag i princip nått alla de mål jag ställt upp för mig själv. Plus att det hänt en massa sånt som jag inte ens kunde drömma om för ett år sedan – alla roliga projekt jag fått göra tillsammans med andra.

Det viktigaste är att min omsättning mer eller mindre var ganska exakt det jag hade siktat mig in på, jag har jobbat med de kunder och den typ av jobb jag hade som plan och jag har tackat nej till uppdrag som jag inte hinner med eller som jag helt enkelt inte vill göra.

Kugge och Jennifer på årskonferens på ST George

Främsta känslan? STOLTHET

Framförallt känner jag enorm stolthet över allt som hänt under 2020. Det är så mycket som gått i mål och så mycket som bara uppstått ur tomma intet. Eller vad säger ni om följande anspråkslösa lilla lista?

 • Min andra roman Nationen utkom. Både som fysisk bok och ljudbok! Romanen har fått jättemånga fina recensioner och fastän jag inte kunnat ordna nåt stort event har jag sålt över 100 böcker på egen hand.

 • Jag ordnade en yoga- och skrivretreat på mitt lande tillsammans med Laura. Långa dagar som krävde lång återhämtning men jäklar vad kul det var. Fick också en del lärdomar.

 • Ellen och jag drog ihop en skrivhelg i april och sedan föddes idén om Skrivsommar. Första kursen hade 19 deltagare, den andra 12 och alla var så nöjda.

 • Jag har gjort mina första skolbesök som författare. Fick åka ända till Uleåborg!

 • Allt runt Let me create. Först att skapa en webbsida helt själva, och sedan lansera två produkter som riktar sig till egenföretagare och faktiskt lyckas sälja av dem. Vi har redan nått alla mål vi ställt upp för oss själva!

 • Jag har fått 7000 euro stipendier och redigerat min chicklit två–tre varv och är faktiskt väldigt nöjd över hur manuset är just nu.

 • Mitt första ”beställningsjobb”, en essä om hjärtesorger har äntligen gått i tryck!

 • Ett eget kontor! I augusti hittade jag drömkontoret och har fixat och målat och skapat en mysig plats dit jag vill gå och där jag jobbar bra.

 • Jag har nått mitt faktureringsmål och fått jobba med många roliga uppdrag och fina kunder som verkligen uppskattar det jag gör. Älskar verkligen mitt jobb!

Jag känner nästan att jag inte ens har rätt att vara bitter på 2020? Och det är jag väl inte. Utom den där ena lilla saken jag inte kan släppa: min releasefest. Liksom känslan när man har handlat en massa vin och ballonger, planerat en fest i evigheter, fixat skumpaspons (!), köpt 200 böcker från Förlaget och bränt nästan en tusenlapp på kondomer och halarmärken och så får man inte ens göra nåt med allt. 😭

Men flera gånger har jag också varit glad över att jag skrivit en bok och inte satt upp en teaterföreställning. Min bok fungerar utmärkt under en pandemi och jag vet att den också skänkt mycket glädje till läsarna. Men ändå: kan inte släppa den uteblivna festen!

Jobbar man tillsammans med mig kan det hända att man överraskas av en snygg tröja på årskonferensen!

Jobbar man tillsammans med mig kan det hända att man överraskas av en snygg tröja på årskonferensen!

Kunder, ekonomi & arbetstid

Min största räddning i år har varit mina fasta kunder. Y-Studio som jag skriver för varje vecka och så Svenska litteratursällskapet som jag också skriver regelbundet för. I år fick jag till exempel än en gång skriva alla texter för årsredovisningen. Utöver det har jag några återkommande kunder som hör av sig med jämna mellanrum.

Totalt har jag fakturerat drygt 50 000 euro – vilket är det mål jag hade ställt upp för i år. I fjol hade jag rekordfakturering, men kände att jag faktiskt inte behöver/vill jobba så mycket under det här året. Plus att jag haft ett rätt bra stipendieår vilket varit fantastiskt. Tack Svenska Kulturfonden och Centret för konstfrämjande!

Däremot har året fört med sig en hel utgifter – totalt runt 22 000 euro (jämfört med cirka 16 000 euro i fjol). Det blev en rätt saftig faktura att köpa 200 ex av sin egen bok (för att inte tala om kondomer och halarmärken hehe) + att jag lagt över 1000 euro på att fixa mitt kontor. När vi startade Let me create valde vi också att satsa på en designer för loggan samt en fotograf för att få snygga foton.

Så ja, många stora utgifter som ändå varit så värda. Efter ett bra år i fjol kände jag också att jag kan satsa nu i år. Däremot blir inte årets resultat fantastiskt, men det är helt okej.

Jag tycker också att det är intressant att se på arbetstiden – vad lägger jag mina timmar på? Jag trackar ju min tid sedan mars 2018 och älskar att i slutet av året jämföra arbetstimmar med min fakturering. Vad är lönsamt? Vad är mindre lönsamt?

Ta en koll på dessa fina grafer som jag skapade i Canva!

Kugges inkomster 2020

arbetstid2020.png

Under 2020 har 63 procent av mina inkomster kommit från frilansartiklar, men jag har ”bara” lagt 25 procent av min arbetstid på det. Också översättningar genererar en bra inkomst i jämförelse med hur mycket tid jag lagt på det.

Det mest förvånande är att 14 procent av mina inkomster kommit från skrivandet och att jag lagt 18 procent av min tid på det. Dessutom är inte (skattefria) stipendier direkt jämförbara med fakturering, så egentligen kunde man säga att jag tjänat mycket bra på mitt skrivande i förhållande till hur mycket tid jag lagt ner på det. Däremot önskar jag ju så klart att jag skulle skriva ännu mer (knappt en femtedel av tiden är ju inte så mycket egentligen?), men det får jag fundera på under 2021.

Kategorin författare handlar om uppträdanden, PR och sånt. I år fick jag faktiskt för första gången fakturera lite mer för sådant (främst tack vare skolbesöken), men det är inte någon jätteinkomst: 2 procent hehe.

Det är också kul att se att jag inte lagt ner orimligt mycket tid (13 procent) på kurserna i förhållande till inkomsten från dem (7 procent). Här räknas alltså in yogaretreaten + skrivkurserna med Ellen.

Och så kan vi inte ignorera följande. 19 procent av årets arbetstid har gått till Let me create som egentligen inte genererat någon inkomst alls. Ännu. Men det är jätteokej. Jag tänker på det lite som när jag började skriva min debut. Jag lade ner en massa timmar på mitt skrivande innan det gav något.

På torsdag kväll drack jag en fin drink i Wintergarden framför brasan.

På torsdag kväll drack jag en fin drink i Wintergarden framför brasan.

Lyxig frukost som vi beställde till rummet.

Lyxig frukost som vi beställde till rummet.

HR-avdelningens hälsning

Också min HR-chef är rätt nöjd med året. Största minuset är vissa intensiva jobbperioder då det varit svårt att stänga av jobbhjärnan, men i övrigt har det varit ett ganska bra år.

 • Totalt 5–6 veckor semester: 1 vecka i Gällivare och tre dagar spasemester i Estland i februari (minns ni när man fick resa?!), 3 veckor ledigt under sommaren + ungefär 1 vecka jullov blir det.

 • Skaffat ett eget kontor (och hängde också på Skrivstugan och Wonderland i början av året).

 • Virtuella kollegor och nätverk, främst via Friday Business Lab och många intressanta och tankeväckande träffar.

 • Jag har deltagit i en del kurser: foto, försäljning och skrivande.

Bästa möjliga businesspartner. Har naturligtvis snott alla bilder av henne. <3

Bästa möjliga businesspartner. Har naturligtvis snott alla bilder av henne. <3

5 Lärdomar

Ett år som detta kan väl inte vara annat än ett år fullt av lärdomar? 2020 har i allra högsta grad handlat om att ställa om, tänka nytt, hitta nya vägar. Så nu ska vi titta närmare på årets lärdomar!

1. Samarbete

Efter många år ensam har jag i år genomfört flera projekt tillsammans med andra och det är så kul att inte behöva hålla i alla trådar själv. Jag har dessutom haft lyckan att samarbeta med smarta och kompetenta kvinnor som ofta har andra kunskaper än jag. Älskar det!

2. Anlita proffs

Det är värt att anlita proffs för att göra sånt man inte själv kan. Jag är så glad över att vi valde att anlita Lisa för att göra vår Let me create-logga och Frida som fotade oss. Är också varje månad mycket tacksam över min bokförare som alltid har koll.

3. Att bygga nåt från noll tar tid

Det här vet jag ju, men Let me create har blivit en påminnelse om det. Det är okej att satsa fullt ut på något om det är kul, men det är också viktigt att stanna upp och utvärdera. Är det här värt vår tid?

4. Våga chansa

Hur ofta kan man vara säker på slutresultatet inför något? Nej exakt, ganska sällan. Men om man inte vågar chansa och testa kan man inte veta hur slutresultatet blir. Trots att jag lagt orimligt mycket timmar på Let me create ångrar jag det inte en sekund!

5. Var helt ledig

Mellan intensiva arbetsperioder blir det extra viktigt med vila. Att stänga av hjärnan och glömma sin e-post. Jag skulle till exempel inte vilja köra Skrivsommar helt med samma koncept som i år, utan vill helst vara helt ledig några veckor under sommaren. Hur roligt ett jobb än är så är det fortfarande ett jobb.

Jennifer tycker jag ser chefig ut på bilden. Lite trött men väldigt mycket chef också!

Jennifer tycker jag ser chefig ut på bilden. Lite trött men väldigt mycket chef också!

Så sammanfattningsvis …

Wow vilket mastodontinlägg det här blev och det känns som att det fortfarande finns så många tankar och idéer att vädra. 2020 har varit ett omtumlande år på många sätt, men nu känns det som att jag satt många bollar i rullning. Det liksom pyr och puttrar under ytan och resultaten kommer inte direkt, men riktningen känns rätt.

Årets bästa beslut var definitivt att slå till på kontoret och att verkligen satsa på det och göra det mysigt. Jag behövde verkligen det. Inte minst i år när man mest varit hemma.

Hur såg ditt 2020 ut? Vad var ditt bästa beslut? Vilka lärdomar tar du med dig?

0

6 svar

 1. Alltså, vilket år för dig Kugge! Det var så inspirerande att läsa och få ta del av detta. Är faktiskt lite imponerad av att du trackar din tid och kan få ut så här bra statistik.

  Jag får också känslan för att riktningen är rätt.

  Mitt bästa beslut var att jag och Lars började satsa på Speedstoppers. Det innebar en stor investering men det kändes helt rätt att ta den i år.

  Jag har lärt mig hur jag ska göra för att fokusera mer på mitt varumärke, och inte bara planera in tid för kundjobb.

  2021 – vi är redo för dig! Kram

  1. Tack Pernilla! Är det nu som du börjar tracka din egen tid?? Älskar att få den statistiken hehe.

   Och så fint att du känner att riktningen är rätt! <3 Nu erövrar vi 2021!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »