fbpx

10 julklappar till författare och andra skrivande människor

Julklappar alltså. Egentligen har jag ett mycket ambivalent förhållande till att få saker. Speciellt om det är något jag inte önskat mig. Det betyder ändå inte att jag inte vill ha något, men det handlar om att jag vill få något jag verkligen har glädje av. Jag undviker “onödig” konsumtion i vardagen och samma gäller för jul och alla andra presenter.

Men ibland vill man ju verkligen ge något – eller kanske önska sig något själv. Chansen är att du som läser detta tycker om att skriva, är författare eller har författardrömmar. Eller kanske har du en skrivande människa i din närhet och undrar vad sjutton hen borde få i julklapp? Fear not, här hittar du svaret. Närmare sagt tio stycken svar.

Tryck play på julmusiken, nu kör vi!

Mina bästa tio tips för julklappar till författare och andra skrivande människor

Julklappstips för någon som skriver

1. Tidningen Skriva

Jag har själv prenumererat på Skriva i snart ett år (och tidigare så klart köpt många lösnummer). Tidningen innehåller alltid något som intresserar mig och det som jag gillar extra mycket som prenumerant är Skrivas gedigna arkiv som man kommer åt via webbplatsen med inloggning. Där kan man söka artiklar om allt från redigering och karaktärer till miljöbeskrivningar och förlagstips. Om en prenumeration känns för dyr kan du köpa några lösnummer (finns säkert också gamla nummer att få tag på).

2. Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin

Min egen bok för alla som har en skrivdröm – eller som vill skriva mer. Boken hjälper dig att starta upp, men framför allt att hitta din skrivrutin. Den rutin som fungerar även när livet överraskar dig. Här får du ta del av handfasta råd, övningar och frågor som hjälper dig att komma åt kärnan i ditt skrivande. Boken innehåller också åtta intervjuer med etablerade författare – Anna Bågstam, Monika Fagerholm, Maria Turtschaninoff, Kjell Westö, Karin Erlandsson, Sara Lövestam, Charlotte Cederlund och Nina De Geer.

 

 

3. En skrivarkurs

Det kryllar av kurser både live och online. Mina skrivarkurser har varit väldigt populära och skulle säkert vara en uppskattad gåva. Om du inte vet exakt vilken kurs som är rätt (eller om det inte går någon kurs just nu) kan du också ge ett presentkort för en kurs som mottagaren själv får välja. Det går också att köpa presentkort av mig för framtida kurser!

4. En bok om skrivandet

Att bara läsa om skrivandet och aldrig skriva själv är kanske ingen vinnande strategi, men med det sagt så älskar åtminstone jag att läsa om andra författares skrivresor och erfarenheter. Några favoriter från de senaste åren är Alla orden i mig av Karin Erlandsson och Kristina Ohlssons Skrivboken. En klassiker är Bodil Malmstens Så gör jag. Jag gillar också mycket Austin Kleons böcker om kreativitet.

5. Remarkable

Efter att i flera års tid skrivit ut 200–300-sidiga manushögar flera gånger om året började jag bli trött på mängden papper. Det känns så onödigt med alla dessa utskrifter, men jag vill verkligen läsa mina manus med pennan i handen. ReMarkable är en behändig manick där man kan läsa pdf-texter, anteckna och “highlighta” med den tillhörande pennan och sedan skicka allt till sig själv eller någon annan. Man kan också anteckna och rita, men jag använder manicken främst för att läsa och kommentera mina (och andras) texter. Detta är en dyr present, så kanske inte för alla, men jag lovar att mottagaren blir glad!

En remarkable är en digital anteckningsbok som efterliknar vanligt papper och penna

Min Remarkable!

10 tips på julklappar till författare och andra skrivande människor

Kolla tips 6!

6. En miniretreat

Efter min vecka på Kansjerf kulturgård önskar jag att alla som skriver skulle få en chans att åka iväg för en vecka, eller kanske en helg, för att få koncentrera sig på sin text. En herrgård är perfekt med tanke på den inspirerande miljön, men varför inte ett mysigt hotell grannstaden? Eller kanske en kompis stuga som är till låns?

7. Skrivprogrammet Scrivener

Jag vet inte ens var jag skulle vara utan Scrivener? Detta fantastiska och underbara skrivprogram uttryckligen framtaget för skrivande människor. Här kan du läsa mer om varför jag tycker att Scrivener är så himla bra. Det fina är att när man köper Scrivener så är det en engångsavgift = mottagaren kommer att ha glädje av Scrivener länge!

8. Masterclass

En ettårig onlineprenumeration fylld av massa olika kurser – varav flera handlar om skrivandet. Själv har jag gillat framförallt Aaron Sorkins masterclass, fastän han pratar om att skriva för tv/film. Men det handlar väldigt tydligt om vad en (genre)historia ska bestå av för att den ska bli bra. Utöver Sorkin finns det jättemånga författare som delar med sig!

9. Fem skrivövningar

Wrinspos skrivövningar är en kul och billig julklapp. Jag vet att Catherine bakom Wrinspo lagt ner mycket kärlek och tid på att skapa tankeväckande och inspirerande skrivövningar. Bäst funkar skrivövningarna i kombination med ett löfte om nästa tips.

10. Skrivtid

Kanske den allra bästa julklappen till en skrivande människa: att få skriva i lugn och ro. Kanske det är varje torsdag kväll, en helg i månaden eller något annat. Men vetskapen om att man får skriva och att någon annan tar hand om till exempel matlagning och tvätt är guld värt. Hur kunde du ge skrivtid åt någon du tycker om?

Det var mina julklappstips. Vad har jag missat? Vad önskar du som skrivande människa att någon ska förstå att köpa till dig? Eller kanske något du tänker ge till dig själv?

1

4 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »