fbpx

Läs mer böcker

Bokhandeln El Ateneo i Buenos Aires.

Bokhandeln El Ateneo i Buenos Aires.

Att läsa är en av de bästa saker jag vet, men i perioder är det så otroligt svårt att få in läsningen. Jag brukar jämföra läsning med träning, när rutinen inte finns är det nästan omöjligt att varken öppna en bok eller gå ut och springa. I sommar har jag läst mer än på länge och jag känner mig så glad över alla böcker jag hunnit med (men vi ska inte tala om hur lite jag sprungit, eh!).

Läsningen är absolut ingen prestation för mig, men jag mår helt enkelt bättre när jag läser. Lite på samma sätt som att jag mår bättre när jag skriver. Och läsning och skrivande går ju faktiskt hand i hand. Jag är helt övertygad om att det inte går att vara en bra författare utan att själv läsa.

Sedan 2015 har jag skrivit upp allt jag läser på Goodreads. De senaste åren har jag också haft en årlig reading challenge. Inte för att jag måste, utan för att jag vill. Dessutom har jag världens sämsta minne och kommer aldrig ihåg böcker om jag inte skriver upp dem någonstans. Än mindre kommer jag ihåg vad jag tyckt om dem, så jag brukar ofta skriva en minirecension på Goodreads. Hittills har jag läst 32 böcker i år (varav faktiskt så många som 12 nu i sommar!). För resten av året hoppas jag på 20 till. Det ska jag väl fixa?

Jag har läst alla böcker förutom Märta Tikkansens Måste försöka skri- som jag inte ännu börjat med. Och nu inser jag att jag faktiskt läst böckerna just i den här ordningen, haha!

Jag har läst alla böcker förutom Märta Tikkansens Måste försöka skri- som jag inte ännu börjat med. Och nu inser jag att jag faktiskt läst böckerna just i den här ordningen, haha!

Trots att jag nu läst en hel del och kommit bra in i läsningen betyder det inte att det alltid kommer att vara lätt, men sist och slutligen handlar det ju om ett val. Vad vill jag lägga min tid på? Att scrolla sociala medier eller läsa? Inte ett så svårt val egentligen, men ofta verkar mobilen finnas lättare till hands.

Och på tal om just den här problematiken det kan jag rekommendera en lite knasig men intressant kortdokumentär om en man som vill läsa mer. Utöver att lära sig tips och tricks för att läsa mer besöker han också en drös fantastiska bokaffärer runtom i världen. Sist ut är faktiskt El Ateneo i Buenos Aires som jag besökt två gånger, senast nu i våras. Så otroligt fint ställe, som om typ Svenska teatern skulle göras om till en bokhandel!

Hur mycket läser du och hur ofta brukar du läsa? En av mina utmaningar i juli var att läsa varje dag och det höll jag fast vid och har fortsatt med det nu i augusti. Rutiner är bra för det mesta och rutiner är jättebra för att hålla i gång läsandet. Och om du finns på Goodreads (vilket jag verkligen rekommenderar om du inte redan finns där!) så vill jag så klart vara din kompis! Skicka en förfrågan så accepterar jag. Och medan du är i farten kan du väl passa på att ge ett fint betyg åt Vad heter ångest på spanska? – jag tycker nämligen att medeltalet skulle få klättra lite uppåt, hehe!

0

10 svar

 1. Jag har själv hållit på med en reading challenge under detta år, den finns att kopsa från min blogg. 🙂
  Kanske jag borde skriva ett inlägg om hur det går, nu när vi är i augusti? Är långt ifrån färdig med den och börjar tänka att jag kanske inte alls kommer att hinna bli färdig med den. Men so what, jag har ändå läst en massa bra böcker och har flera att läsa! 😀

  1. Vilken kul utmaning! Jag borde bli bättre på att läsa utanför min bekvämlighetszon och tror en sådan där utmaning är perfekt, för du blir ju tvungen att vara lite kreativ. Heja du!

 2. Tack vare dej utmanade jag också mej själv att läsa mer via goodreads reading challenge för tre år sedan! Sedan dess har jag hållit uppe tempot. Även om jag i dagens läge mest lyssnar på böcker och läser allt mindre fysiska böcker. Älskar ljusböcker då de ju ger en möjligheten att göra två saker samtidigt. Men i sommar har jag faktiskt läst 4 fysiska böcker också. Och jag brukar nog alltid ha också en fysisk bok på gång också. Ljudböcker är bara så lätt och bekvämt…

  1. Jess vad kul! Att lyssna är perfekt om det känns som att läsningen inte annars blir av. För mig går det väldigt mycket i perioder, nu är jag glad över att ha läst många fysiska böcker. 🙂

 3. Jag har haft ett väldigt bra läsår än så länge, har redan läst fler böcker än vad jag gjorde på hela förra året. Plus att jag skriver betydligt mer. Så ja, de går helt klart hand i hand de två sysslorna. Jag har Goodreads men har inte gjort någon reading challenge. Kanske skulle börja med det!

  1. Hurra vad bra! Jag tror definitivt att läsandet inspirerar till skrivandet mer än många tror. En reading challenge är rätt kul för att sen får du också statistik och sånt i slutet av året. Åtminstone jag som är en statistiknörd gillar det, hehe!

 4. Har också själv lyckats läsa i sommar. Har inte läst en hel skönlitterär bok sedan jag började studera 2013. Man kan säga att studierna tog död på läslusten men nu, äntligen nu känner jag att lusten är tillbaka 🙂

  1. Ja ugh, tror det är rätt vanligt att läsandet faller bort under studierna. Tror inte jag själv heller läste så mycket då, eller åtminstone inte lika mycket som nu. Men vad kul att du fått läslusten tillbaka! 🙂

 5. Åhh fint tips, den vill jag se på! Och ja, det var som lustigt att upptäcka vad som hände när jag förbjöds använda sociala medier, blogga eller läsa bloggar… 😉 Och hur snabbt man sen faller ur den rutinen… Men försöker läsa lite på kvällarna nu!

  1. Ja kolla! Det är en hel del lite roliga uträkningar om hur många böcker det blir på ett år om du läser en halv timme om dagen osv. Hoppas kvällsläsningen går bra! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »