fbpx

Första halvåret en succé – åtminstone ekonomiskt

Så här med över hälften av augusti bakom oss känns det en aning sent att komma med nån sorts halvårsrapport, men jag tänker att bättre sent än aldrig! Om inte nån annan är intresserad så blir det åtminstone kvar för mig själv. Har ju som känt världens sämsta minne och minns aldrig hur något varit eller vad som hände (däremot kommer jag ihåg alla datum för allt som är inspikat i framtiden, hmm?).

Det här året har på många sätt varit helt annorlunda än mina tidigare år som företagare – kanske främst för att jag nu känner att jag verkligen etablerat mig. Eller åtminstone har jag lyckats håva in ett antal återkommande kunder – men det kanske inte är så konstigt med tanke på att det är mitt femte år som företagare och sjunde som frilansare. Det här året har också bidragit med en hel del lärdomar, men mer om det senare.

Nöjd sommarkvinna med supergod mocktail.

Nöjd sommarkvinna med supergod mocktail.

BRA GREJER

 • Återkommande kunder. Jag har sedan början av året jobbat rätt mycket för en stor kund plus att jag har en del återkommande kunder. Det gör att jag inte ständigt behöver oroa mig för om pengarna och jobben räcker till, snarare har jag fått tacka nej till en hel del.

 • Stipendium för chickliten. I våras blev jag superglad när jag fick 3000 euro från Kulturfonden för att bearbeta min chicklit.

 • Friday Lab & nätverket. Under januari-april deltog jag i Friday Lab och vi gjorde en massa bra övningar som fick mig att fundera på mitt liv och mina prioriteringar. Nu har labbet utvecklats till ett fantastiskt nätverk.

 • Höjda priser. Fastän det känns svårt har jag blivit bättre på att höja mina priser och se till att få bra arvoden vilket naturligtvis leder till …

 • Bra ekonomi. Under årets första sex månader fakturerade jag lika mycket som under hela fjolåret! Hur sjukt är inte det? Jag har i medeltal fakturerat drygt 6000 euro per månad hittills, men det kommer att sjunka under hösten. Jag tror att jag landar nånstans kring 5000 euro på månadsnivå. Det kanske låter som mycket, men jag har utgifter på ungefär 1000–1500 euro varje månad.

 • Tre veckors semester. I februari-mars var jag helt ledig under vår resa till Sydamerika. Så nöjd över det. Dessutom verkade universum veta att jag var ledig, jag fick knappt några jobbrelaterade mejl alls!

 • Mentoreringen. Jag mentorerade ju tre studerande vid Helsingfors universitet och det var så otroligt givande – också fastän jag kände att jag kunde ha gett så mycket mer om jag inte hade haft så mycket jobb.

Jag köpte en skrivdagbok i Argentina. Nu borde jag bara skriva i den också.

Jag köpte en skrivdagbok i Argentina. Nu borde jag bara skriva i den också.

MINDRE BRA GREJER

 • För mycket jobb. En bra ekonomi innebär att jag också jobbat en hel del. Faktiskt för mycket. Jag har varit stressad, sur och håglös.

 • Noll skrivinspiration. Hela våren kämpade jag med att hitta nån sorts skriv-iver, men utan resultat. Jag orkade helt enkelt inte skriva och sköt upp det hela tiden. Jag hade tänkt redigera chickliten i april men begravdes i jobb i stället.

 • En del arbetsuppdrag. Jag hade en strulig kund i våras där inget riktigt framskred och jag hela tiden väntade på att nåt skulle hända. Som tur är hade jag bokat in andra jobb, så att ekonomin inte föll på det här. Jag borde också ha tackat nej till vissa uppdrag.

 • Inget pris i essätävlingen. Jag skickade en essä till Hans Ruin-tävlingen, men blev utan pris. Det suger så klart, men sånt är det. Jag undrar faktiskt om jag nånsin kommer att vinna nåt litterärt pris?

LÄRDOMAR

 • Tacka nej till allt som inte känns rätt i magen. Det är svårt att tacka nej som företagare – vad vet jag om vad som händer nästa månad? Men jag måste våga lita på att det kommer nya uppdrag, för det har det alltid gjort hittills. Så alla jobb med dålig magkänsla: nej tack!

 • Skapa tid och rum för mitt skrivande. Jag kan inte förvänta mig att jobba stenhårt och tro att jag kommer att ha någon energi kvar för att vara kreativ. Jag måste helt enkelt se mitt skrivande som lika viktigt som mitt “riktiga” jobb.

 • Friskvård. Jag mår bättre när jag tränar, läser och skriver. Jobbvardagen får inte bli för hektisk, jag måste ha tid att ta hand om mig själv och göra sånt jag mår bra av.

 • Semester. Det är smart att vara ledig, gärna så att jag är helt bortkopplad såsom jag var i Argentina. Eftersom jag är min egen chef måste jag se till att planera in ledigheten – ingen gör det för mig!

Glad Kugge i blåsten på ett berg

Som helhet landar det här halvåret helt klart på plussidan. Dessutom har jag roliga grejer på gång, varav en del är sånt som jag inte kan berätta om riktigt ännu, men ni får höra så fort det blir aktuellt!

Den otroligt bra ekonomin under första halvåret ger mig också lyxen att inte behöva jobba riktigt lika hårt i höst. På sikt hoppas jag kunna jobb-jobba ungefär två eller tre dagar i veckan och skriva kreativt resten av tiden – alltså precis såsom jag planerar att göra i höst. Just nu känns det inte ens som någon omöjlighet och det gör mig totalt pirrig av lycka. Det är ju typ min dröm?!

Hoppas ni gillade den här halvårsrapporten! Ställ gärna frågor om ni undrar över nåt eller klicka på hjärtat så vet jag om jag ska skriva liknande inlägg i fortsättningen!

Psst! Läs också: Hur mycket tjänar jag? En företagares ekonomi

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »