fbpx

Tips för dig som ska jobba i sommar

Reklamsamarbete med Wonderland

Den här veckans lördag är det redan juni och juni betyder sommar. Åtminstone på ett mentalt plan. För mig brukar sommaren innebära en tystare period med mindre jobb – och också ofta mindre klirr i kassan. De tidigare åren har sommaren bidragit med en del ångest. Hur ska jag kunna vara ledig med gott samvete och utan oro, om jag vet att jag inte kan fakturera nästan något?

I år är min situation lyckligtvis annorlunda. Efter en väldigt bra start på det här året behöver jag för en gångs skull inte oroa mig för kassaflödet, men det krävs ändå en omställning i hjärnan. Kan jag verkligen ha semester? Hur mycket ska jag jobba? Hur mycket vill jag jobba? Vad ska jag göra när jag inte har något att jobba med?

Jag kommer inte att ha så mycket arbete jag kan fakturera för, däremot har jag en roman att redigera och en del andra projekt att fundera på. Ett som är säkert är att det blir ett lugnare tempo, äntligen!

Tips till dig som jobbar i sommar

Företagarens sommar?

Sommaren brukar vara lite av ett frågetecken för företagare, så jag passade på att fråga mina kontorskollegor Jennifer och Ama från Kumous hur de tänker jobba i sommar. Så här svarade de!

JENNIFER:
Jag har några veckors resor inplanerade, men mellan det är min tanke att kunna varva effektivt jobb med att vara ledig och kunna njuta av ledigheten. Vill inte göra om samma misstag från förra sommaren då jag jobbade hela dagar och stressade över att jag borde vara ledig. Och om jag var ledig tänkte att jag borde jobba.

Så vad jag ska göra är helt enkelt att bestämma att jag jobbar exempelvis 7–12 mån–fre eller kanske hela dagar om det är dåligt väder. Jag ska sätta upp ett mål dels om hur många timmar jag ska jobba och vad det är jag ska fokusera på – och sen vara ledig med gott samvete.

Ett projekt jag planerat för sommaren är en idé jag haft en längre tid som nedprioriterats till förmån för betalda jobb. Men i och med att sommaren ofta är lugnare från kundsidan är det perfekt att göra sånt som man funderat på en tid och kanske inte genererar inkomst direkt utan på sikt.

Jag kommer också satsa på att gå upp tidigt och göra undan jobbet på förmiddagen! Jag kommer också att vända mig till företagarkollegor för att få pepp och stöd i detta. Det kommer bli en utmaning – så önska mig lycka till!

Jennifer i somriga jobbtecken på mitt lande för ett år sedan.

Jennifer i somriga jobbtecken på mitt lande för ett år sedan.

AMA:
Själv tycker jag om promenadmöten. Nu när vädret blir bättre är det härligt att ha sådana. Ett promenadmöte kan till exempel avslutas i somrig stämning på Borgbacken i form av en kaffepaus (se bilden nedan). Under sommaren ska jag ta mig an närområdena och ha promenadmöten och kaffepauser på olika ställen. Det är härligt att sitta ute och äta lunch.

Under sommaren är det också kul att cykla (stadscyklarna!) eller gå till olika möten – det ger en annan känsla än att ta metron. När solen skiner är det bästa att cykla till möten, samtidigt får man vara ute och känna av sommaren. Wonderlands terrass har eftermiddagssol så det är också ett ypperligt ställe att ha möten på.

Och som företagare måste man komma ihåg semestern. Fastän man skulle ha hur mycket jobb som helst är det viktigt att ta ledigt under sommaren och ta en paus från vardagen.

Fem tips för en bättre jobbsommar som företagare

Själv siktar jag på att på ett helt enkelt jobba mindre under sommaren. Om en vecka åker jag i väg på en tågresa igenom Europa för att hälsa på kompisar i Sverige, Danmark och Tyskland och försöker jobba undan så mycket “riktigt” jobb före den resan. Resten av sommaren hoppas jag på att kunna fokusera på mitt skrivande och vara helt ledig. Längtar!

Med flera års erfarenhet av frilansande och företagande vet jag ändå att sommaren ibland kan kännas som en enda lång pina, så här kommer fem tips för hur din jobbsommar blir så bra som möjligt.

1. Planera ditt arbete & lägg upp rimliga mål
När ska du jobba, hur mycket och vad ska du åstadkomma? Lägg upp rimliga mål för dig själv och följ upp hur det går. Det är okej att jobba mindre under sommaren så var inte för ambitiös och tänk att du ska hinna med allt.

2. Ta ledigt resten av dagen
Om du har bestämt att du ska jobba tre timmar varje dag ska du inte jobba mer än så. Gör till exempel som Jennifer och kläm in jobbet i början av dagen och ta sedan ledigt med gott samvete. Bästa sättet att släppa jobbet är att göra nåt roligt och lämna datorn hemma. Finland är som bäst under sommaren, så passa på att njuta!

3. Gör det du inte annars hinner med
Har du ett stort projekt i tankarna du aldrig hinner med annars? Använd sommarens lugnare tempo till att börja förverkliga en idé du funderat på men inte haft tid med annars. Gör upp en detaljerad plan. Att ha till exempel “skriva bok” på to do-listan är inte tillräckligt konkret för att du verkligen ska få det gjort. Bryt ner det i mindre bitar!

4. Jobba ihop med andra
Har du företagar- och frilanskollegor du kunde slå ihop dig med? Jobba hemma hos någon eller åk till en stuga för lite lugnare arbetsmiljö. Det är mycket roligare att jobba på sommaren om du har sällskap!

5. Var ledig
Som företagare tar jobbet aldrig slut – det finns alltid något du kan göra. Men om du ska orka med hösten som kommer är det jätteviktigt att du är helt ledig åtminstone i några veckor för att ladda batterierna. Dessutom är det så mycket roligare att återgå till jobbet efter lite hederlig vila.

På Wonderland finns alltid en stol ledig för dig. Foto: Wonderland.

På Wonderland finns alltid en stol ledig för dig. Foto: Wonderland.

På tal om nummer fyra vill jag dela med mig ett tips för dig som vill ha lite kollegor i sommar. Wonderland har ett supererbjudande för alla frilansare. För 120 euro (+ moms) får du testa coworking i tio dagar. För att göra erbjudandet ännu bättre innehåller det dessutom lunch i Alice i nedre våningen. Eftersom en lunch vanligtvis kostar drygt 10 euro, tycker jag att det här verkligen är ett ypperligt tillfälle att komma och kolla in stället.

Alla måste vi ju äta, varför inte göra det tillsammans med andra som också jobbar i sommar? Mejla på hello@wonderlandwork.fi eller kom till Wonderland och säg hej. Kanske vi ses på kontoret?

Ska du jobba i sommar eller vara ledig? Och har du nåt bra tips för den som ska jobba i sommar?

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »