En månad till val! “Va?”, tänker du kanske nu. Vi röstade ju just! Ja, det gjorde vi men nu är det dags för ett nytt val. Nämligen EU-valet där vi väljer ledamöter till Europaparlamentet för de följande fem åren. Det är alltså det gäng som vid sidan om Europeiska unionens råd är den ena lagstiftande institutionen inom EU. Med andra ord fattar europaledamöter beslut om lagar och förordningar som medlemsländerna följer.
Valdeltagandet i EU-valet är skamligt lågt i Finland och övriga Europa. I förra valet för fem år sedan röstade under 40 (!) procent av de röstberättigade. Det är alltså en minoritet som bestämmer om vem som ska styra och ställa i EU. Så vill vi väl inte ha det?
EU-valet är överlag ett val som de flesta, inklusive jag, inte har jättebra koll på. För fem år sedan intervjuade jag statsvetaren Teija Tiilikainen för Addeto. Då sa hon bland annat: “Politiken har upplevts avlägsen. Det att Finland ”bara” har 13 meppar (representanter) ger också en felaktig bild av påverkningsmöjligheterna.”
Eftersom jag är en sann vän av demokrati och val vill jag göra en liten fortsättning på min valskola som jag hade inför riksdagsvalet. Den här gången intervjuar jag en av mina vänner, Mia Haglund, som ställer upp i EU-valet. Mia har ställt upp i ett antal val och jag har följt med kampanjarbetet från nära håll. Det är tufft och tidskrävande, men Mia brinner verkligen för politik och vill jobba för ett bättre samhälle för alla. Därför valde jag att göra en intervju med Mia där hon bland annat förklarar varför vi ska bry oss om EU-valet.
EN INTERVJU MED MIA HAGLUND
Varför ställer du upp i EU-valet?
Utmaningar som klimatförändringen och människors behov av rörlighet kan endast lösas med hjälp av internationellt politiskt samarbete. Jag ställer upp i valet eftersom jag är intresserad av internationell politik, vilket jag också arbetar med som generalsekreterare för Nordisk grön vänster, en organisation som samlar alla nordiska vänsterpartier. Det enda sättet att tackla klimatförändringen är att samarbeta över gränser.
En annan orsak är att jag anser att vi behöver en motkraft till högerpopulismen. Vi behöver politiker som kräver öppna gränser, bättre fördelningspolitik och har en human människosyn.
Hur ser kampanjarbetet ut?
I EU-valet är hela landet samma valkrets vilket innebär att kandidater måste göra kampanj överallt. Det är en stor utmaning, speciellt ekonomiskt. För min del kommer jag att resa främst i trakten Helsingfors-Åbo-Tammerfors-Jyväskylä, ordna evenemang, dela ut valmaterial och försöka få uppmärksamhet via sociala medier.
Finland är ett ganska litet EU-land – hur mycket kan vi påverka?
Alla politiker i EU-parlamentet har samma mängd röster – en. Mer än vilket land du är ifrån påverkar dina kunskaper att få till politiska allianser och samarbete hur mycket du påverkar i parlamentet. I parlamentet arbetar politikerna i politiska grupperingar, precis som i nationella parlament, och där är det också möjligt att vara inflytelserik på egna meriter oberoende vilket land man är ifrån. Finland har haft många uppskattade parlamentariker och kommer förhoppningsvis att ha det i fortsättningen också.
Vilka är de viktigaste frågorna för EU de följande fem åren?
De viktigaste frågorna kretsar kring hejdandet av klimatförändringen och ökandet av jämlikhet både inom länderna och mellan länderna. Europa behöver en grön omställningsplan, i stil med Green New Deal som diskuteras i USA, som kombinerar klimatpolitik, ekonomisk politik och arbetsmarknadspolitik.
Fri rörlighet är en annan fråga som kommer att vara på agendan. Det är viktigt att fortsätta hålla fast vid fri rörlighet mellan EU-länderna, men också att lyfta fråga hur vi ska kunna få tryggare vägar till Europa från andra världsdelar. Att Medelhavet numera är en massgrav är en otrolig skam som kommande generationer kommer att ställa oss till svars för. Europas lösning kan inte vara att betala Turkiet och Libyen att ta hand om folk på flykt, däremot måste vi öka vår kapacitet att ta emot människor. I och med klimatförändringen kommer allt fler att behöva lämna sina hem, så detta är inget fenomen som kommer att gå om, tvärtom kan vi lösa många kommande konflikter på förhand om vi tar tag i vår gränspolitik nu.
Vi hade just riksdagsval, hur ska vi engagera folk att rösta nu igen?
Det var ett stort engagemang kring klimatfrågan under riksdagsvalet. EU-valet är ett ännu viktigare klimatval, vilket borde få alla att bli intresserade. Det är vår allas uppgift att engagera varandra, så tack för att du gör det Kugge genom att uppmärksamma valet på bloggen!
***
Jag hoppas Mias svar inspirerar dig till att rösta i EU-valet och läsa på om kandidater och framförallt partier som känns rätt för dig. Det mest spännande är att hela Finland är en och samma valkrets, vilket betyder att du kan rösta på en kandidat från grannbyn eller nån från helt andra ändan av landet!
Så vad säger du? Ska du rösta i EU-valet? Kommentera eller klicka på hjärtat i så fall!
0
2 svar
Hrm, host host … Här får man ju skämmas lite, helt klart. Är också i sanning FÖR att åtminstone få arslet ur vagnen och RÖSTA – när vi faktiskt har någonting så globalt sett sällsynt som möjligheten till detta.
Ja, tänk att vi FÅR rösta?! Så fint ändå! Plus att det inte kräver så där jättemycket av en själv att faktiskt sen göra det också. HEJA!