fbpx

Så här röstar jag

I morse när jag vaknade kändes det lite som julafton – tänk ändå att vi lever i ett land med fria demokratiska val där jag med min röst får påverka hurdan politik som styr Finland de följande fyra åren. Eller för att ta en favorithistoria från en kompis bror. Han dök upp tidigt i vallokalen, iklädd frack och fick frågan om han kom dit direkt från festen. Då svarade han: “Nej, det är nu festen börjar – demokratins fest!”

Och visst är det nåt otroligt festligt och fint och högtidligt med val. Jag gråter ju för det minsta lilla och tänkte nästan fälla en tår när jag släppte ner min röst i urnan. Efter att ha velat de senaste veckorna mellan två partier bestämde jag mig äntligen i går. Valet föll på Vänsterförbundet på grund av många olika orsaker. Allra främst för att det känns som ett parti som på bästa sätt står för de värderingar som är viktiga för mig.

Mina viktigaste frågor i det här valet handlar om klimat och jämställdhet. Jag vill att Finland ska föra en aktiv klimatpolitik och verkligen jobba för att rädda det som räddas kan. Samtidigt är ett så jämställt samhälle som möjligt en hjärtesak. Bland annat vill jag se en ändring i translagen och en förnyad familjeledighetsmodell (6 + 6 + 6). Jag vill också att vi ska minska på inkomstklyftorna i Finland och verkligen skapa ett samhälle där vi också beaktar de allra svagaste.

Valkaffe med sockrig och god munk och mitt favoritte.

Valkaffe med sockrig och god munk och mitt favoritte.

Själv är jag så otroligt priviligeriad på många plan. Jag har aldrig behövt oroa mig för något i mitt liv. Jag har inte lidit av någon fysisk sjukdom, och har också besparats från depression och ätstörningar, jag har alltid haft pengar så att jag kan göra det jag vill göra, jag har alltid haft jobb eller sysselsättning, jag har haft möjlighet att köpa en lägenhet, satsa helhjärtat på mina studier när jag ännu bodde hos mina föräldrar och mycket mycket mer. Alla har inte samma möjligheter och därför föll mitt val på Vänsterförbundet.

Jag kunde också ha tänkt mig att rösta på De gröna, men är väldigt nöjd med mitt val. Det svåraste var nästan att välja kandidat. Jag har enligt tradition alltid röstat på en ung kvinna, gärna finlandssvensk. Den här gången föll mitt val på Ajak Majok. Hon är bara 21 år men verkar så otroligt driven. Hoppas hon gör ett bra val och brinner för politiken också i fortsättningen. Det är nämligen otroligt tungt att ställa upp och göra kampanj – så all kudos till alla kandidater som jobbat stenhårt!

Jag hoppas att du också har röstat i dag. På ett parti som står för de frågor som är viktiga för dig. Om du ännu känner dig osäker så hinner du – vallokalerna stänger först klockan 20! Läs mina inlägg i valskolan och rösta med hjärtat: ett hurdant Finland vill du bo i? Allra mest hoppas jag på att vi ska få en ändring på den politik vi sett de fyra senaste åren. Hur resultatet blir ser vi i kväll. Så otroligt spännande!

Nu ska jag dricka te och äta en munk och sen ladda upp för kvällens valvaka. Hoppas hoppas hoppas vi i morgon vaknar till ett Finland där allas röster hörs och där vi ger samma möjligheter till alla.

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »