fbpx

”Allt det som är trasigt mig blir helt när jag skriver”

Jag inser att jag är rätt dålig på en grej, nämligen dela artiklar jag skrivit. För jag skriver ju en hel massa artiklar hela tiden och får intervjua intressanta och inspirerande personer. Att intervjua en människa om hens yrke eller drömmar kan vara det bästa jag vet. Eller att få åka hem till någon och kika hur hen bor. Eller besöka ett ställe som “vanliga” människor vanligtvis inte har tillträde till. Jag älskar verkligen att få höra hur folk tänker och gör och vad som driver någon framåt. Det är nog en orsak till att jag aldrig kommer att vilja sluta skriva artiklar, fastän jag skulle kunna leva på mitt författarskap (en dröm väääldigt långt i framtiden om vi säger som så).

Men trots att jag har den här bloggen är jag som sagt urusel på att dela artiklar jag skrivit. Jag insåg just att jag väldigt sällan skriver något om journalistik eller mitt frilansande ur ett innehållsperspektiv. Mina skrivinlägg handlar ju nästan alltid om att skriva roman, inte artiklar. Hojta till om du vill läsa mer om hur jag jobbar som journalist så kan jag försöka bli bättre på den fronten. Att länka till mina artiklar är ju kanske inte helt samma sak, men nu blir det ett helt paket med intressanta och tankeväckande texter jag skrivit på sistone.

Inläggets rubrik är faktiskt ett citat av författaren Karin Erlandsson som jag intervjuade för SLS årsredovisning. Direkt när hon sa de där orden visste jag att det var ett fantastiskt citat som absolut måste komma med i artikeln. Det gjorde det och blev faktiskt rubriken för texten eftersom jag tycker det beskriver Erlandsson så bra. Överlag säger hon en massa inspirerande grejer i artikeln, du hittar den i SLS årsredovisning och så måste du bara bläddra fram ett antal sidor (som faktiskt är fyllda med fler texter av mig, skrev sammanlagt sju, heh!)

Skärmavbild 2019-03-27 kl. 19.45.51.png

Andra intressanta texter jag tycker du ska läsa är:

En intervju med Barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell
”Det är inte så lätt att som ung kvinna börja jobba som verksamhetsledare. Jag har fått stå ut med mycket kritik och det har krävt mycket.”

Mentorn hjälper men ger inte rätt svar – en artikel om mentorering
”Det är svåra fall om företaget körts i väggen och affärsidén inte bär. Företagarna är i allmänhet ganska ensamma – speciellt när det går dåligt.”

En intervju med företagaren Michael Paqvalén
”Tillåt dig själv att ta stryk. Allt snurrar så fort och det går inte att planera sig till en förändring. Man måste känna det och det kommer med erfarenhet.”

Skärmavbild 2019-03-27 kl. 21.09.31.png

En hel broschyr om hönsägg
Jag var producent för den här tvåspråkiga broschyren som de svensk- och finskspråkiga marthorna ger ut i samband med jubileumsåret. Tycker det blev väldigt fint. Där finns bland annat ett reportage om att ha egna höns när jag hälsade på hos Lotta förra hösten!

En intervju med svenska internetforskaren Elza Dunkels
”Det går så klart inte att mäta mängden hat och kärlek, men det går att göra kvalitativa antaganden. Varför skulle vår nätanvänding öka om det skulle göra mer skada än nytta? Det finns en hel del hat på nätet, men jag tycker att den allmänna bilden som målas upp är alltför dyster. Det positiva väger tyngre än det negativa.”

En intervju med kocken Henri Alén om att odla vertikalt inomhus
”Restaurangen skiljer sig helt från alla mina tidigare krogar. Det är mycket teknologi och teknik att beakta. Vi har också varit tvungna att kartlägga vilka råvaror vi kan odla själva.”
(Tyvärr kan jag inte länka direkt till texten, du får bläddra nästan halvvägs.)

Ja det här blev ju ett ganska digert paket, men nu kanske ni i alla fall får en uppfattning om vilken typ av texter jag skriver och framförallt hur jag skriver. Jag känner ändå att jag har en ganska tydlig mall i huvudet som jag följer, men försöker så klart variera mig. Är ju ändå bara människa så många texter påminner säkert om varann. Men älskar verkligen att få arbeta som journalist!

Vilken artikel blev du mest sugen att läsa?

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »