Det är söndag igen, vilket betyder att det är dags för del två i min valskola. Den här gången tänker jag länka vidare till klokskap på internet och framförallt några mediekällor jag tycker är riktigt bra. En bra grej med media är nämligen att mediernas uppgift är att bevaka och informera medborgare om vad som pågår i samhället – och extra mycket nu i valtider.
Som jag skrev senast så kräver det lite tid och intresse av dig om du vill sätta dig in i politik och de frågor som diskuteras inför valet. Du behöver inte förstå allt (det gör nog ingen), men läs på speciellt i frågor som är viktiga för dig. Ju mer du vet vad partierna står för, desto enklare är det för dig att fatta beslut kring vem du ska rösta på – och kom ihåg: det kommer inte att finnas ett parti som fyller alla dina krav, så fokusera på några av de viktigaste frågorna för dig för att lättare navigera fram partier och ideologier. Nu dags för länkarna!
Registrerade partier i Finland
För tillfället har vi 19 registrerade partier i Finland. Via listan (rubrikens länk) hittar du länkar till alla partiers webbsidor. På ett enskilt partis webbsida kan du läsa mer om partiets politiska ideologi och vad partiet vill jobba för under de följande fyra åren. Välj ut de partier du kunde tänka dig att rösta på och läs mer om deras vallöften.
#femtioelvafrågor
Svenska Yle ställer aktuella frågor till experter inom olika områden. Här finns frågor om kärnkraft, Östersjön, svenskans ställning i Finland, håller partierna vad de lovat, hur ser utbildningen ut i framtiden och mycket mer. Du kan också själv skicka in en fråga om du undrar över något.
Vad står ditt favoritparti för?
Hufvudstadsbladet har gjort en kort och tydlig sammanfattning över de nio (största) partierna som är med i tidningens valkompass. Här får du en snabb uppfattning vad partierna står för och kan läsa mer om hur de svarat i valkompassen. Passa också på att göra den pedagogiska valkompassen som för varje fråga förklarar vad det handlar om – det finns argument både för och emot.
Så fixar du 2019
Niklas och Tino på Svenska Yle pratar med unga väljare som får rösta i sitt första riksdagsval. Vilka frågor är viktiga för dig? Killarna gör korta och rätt så roliga videor där de snackar om aktuella teman med unga. Hittills har det bara kommit två avsnitt men jag antar att fler är på kommande!
Valdebatt på svenska
Måndagen den 8 april ordnas den stora valdebatten på svenska på Yle Fem och Arenan. Eller egentligen är valdebatten tvåspråkig, men textas till båda språken. Utöver partiledarnas svar kan du också ta del av två statsvetares kommentarer. Överlag bjuder Svenska Yle på mycket bra innehåll som jag varmt rekommenderar (all information finns när du klickar på länken och orkar scrolla ner till den svenska biten).
***
Sedan lönar det sig absolut läsa lokaltidningar och lyssna på de regionala sändningarna i Vega för att få veta mer och till exempel ta del av mer lokala valdebatter – vad är aktuellt i just din valkrets? Och som jag redan uppmanade förra veckan: ta kontakt med partier och kandidater du kunde tänka dig att rösta på. Ställ dem kniviga frågor och nöj dig inte med luddiga svar.
Har du någon bra eller intressant länk du vill dela med dig? Kommentera gärna så sprider vi informationen. Det här var den här söndagens valskola, vi fortsätter i demokratiska tecken nästa veckas söndag igen! Ställ också gärna frågor eller skriv önskemål om det är något specifikt som du vill att jag ska ta upp här i valskolan.
Läs också!
Kugges valskola del 1: Vi har inte personval i Finland