fbpx

Fem år sedan jag skickade mitt första manus till förlag

För fem år sedan gjorde jag kanske det pirrigaste jag gjort i mitt liv dittills – jag skickade mitt manus för första gången till förlag. Eller jag har faktiskt ett minne av att jag promenerade till Schildts & Söderströms här i Helsingfors och dumpade manushögen där.

Ni som hängt här på bloggen en längre tid vet ju hur det gick. Jag blev refuserad fyra månader senare.

Många år och vändor senare är det snart dags för min andra roman att bli utgiven, ungefär samma tid på året som den första refuseringen kom. Ibland känns det som om allt i bokbranschen sker så himla långsamt, men att bli utgiven med två romaner på fem år är väl ändå rätt stort. Rätt ofta glömmer jag faktiskt hur häftigt det är att jag är författare. Som det mesta här i livet har det blivit min vardag, fastän jag inte alls ser det som nån självklarhet att allt det jag skriver kommer att bli utgivet.

Men jag vill passa på att gjuta lite hopp i dig som just nu skriver på det du hoppas ska bli din debutroman. Eller kanske har du redan skickat in ett manus och väntar på besked? Jag vet hur det känns och jag vet också hur det känns när man får ett nej. Eller flera nej.

Foto: Eugenio Mazzone/Unsplash.

Foto: Eugenio Mazzone/Unsplash.

Att skriva med hoppet om att bli utgiven är en slitsam process. Det kräver mod, uthållighet och envishet. Lite talang skadar inte heller, men ärligt sagt tror jag att det handlar mest om vem som orkar skriva om sin text tiotals eller hundratals gånger än vem som skriver den snyggaste enstaka meningen.

Min största superkraft som författare är att jag inte ger upp. Jag redigerar och redigerar och försöker bli bättre. Jag försöker göra den aktuella texten så bra som möjligt. För att jag vill och för att jag kan. Så småningom börjar jag bli nervös inför att vem som helst kan läsa Nationen, men enligt åtminstone två testläsare har jag utvecklats som författare.

Eller vad säger ni om följande omdömen: “Känns att du mognat som skribent!” och “Jag tycker att man märker att du har mognat som författare. Från början känns greppet, flowet och språket proffsigare än i Vad heter ångest på spanska?”.

Nu längtar jag bara efter att få dela omslaget till Nationen med er. Det blev så otroligt fint! Och kan inte ni skriva lite hälsningar, frågor eller bara allmänna tankar här under. Jag tycker att det har ekat så tomt i kommentarsfältet på sistone och skulle gärna höra från dig som läser!

0

2 svar

  1. Jag har i stort sett samma superkraft som författare, men jag har en tendens att gå vidare med nytt i stället för att redigera järnet. Till slut fungerade den varianten också, men jag vill hellre jobba som du. Börjar väl så sakteliga gå åt det hållet i alla fall.

    Så kul med Nationen på g!

    1. Ja det kräver nog ganska mycket tålamod och ork att fila på samma text i evigheter, men om man tror tillräckligt mycket på ett projekt blir det kanske gjort?

      Och jaaa, längtar så efter att Nationen kommer!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »