fbpx

Sugen på en skrivtävling?

Egentligen tycker jag det är knasigt att det går att tävla i litteratur – för det finns ju inga exakta regler för vad bra litteratur är – men likväl finns det tävlingar i just litteratur. Därför tänkte jag tipsa om två tävlingar jag tycker du som bor i Finland ska kolla in. Den ena har deadline redan om 11 dagar, den andra har du tid på dig till maj. Så både snabba och mindre snabba ryck gäller!

Foto: rawpixel/Unsplash.

Foto: rawpixel/Unsplash.

Schildts & Söderströms debutanttävling Läs mig!

Det här är en tävling för alla med adress i Finland som inte publicerats i bokform (det räknas inte om du deltagit i en antologi). Så nu om någonsin är det dags att damma av romanmanuset och skicka in till tävlingen. I juryn sitter bland annat Ellen.

Om du vill delta skickar du alltså ditt romanmanus senast den 7 maj till Sets. Alla som deltar får skicka ett bidrag och alla bidrag bedöms anonymt. Vinnaren belönas med 5000 euro, vilket är mer än de flesta debutanter får för sin första roman, så passa på. Vilken chans alltså! Läs mer om tävlingen.

Arvid Mörne-novelltävlingen

Vartannat år handlar det om noveller, vartannat om dikter. Den här gången är det dags för noveller men deadline är redan den 15 januari så det gäller att vara snabb eller kanske gräva i lådorna efter någon bortglömd guldklimp. Du måste vara finländsk medborgare, under 30 år och hittills opublicerad i bokform för att få delta. Senare i vår utlyses Solveig von Schoultz-tävlingen som gäller alla över 30 som inte blivit publicerade tidigare. Läs mer om tävlingen.

***

Vad säger du? Nåt du kunde tänka dig att chansa på? Själv har jag deltagit två gånger i Arvid Mörne-tävlingen, en gång med en novell och en gång med poesi. Needless to say att jag inte klarade mig nåndera gången. Men vet ni vad? Jag överlevde ändå. Det värsta som kan hända att ingenting händer. Så klart suger det om någon inte ser vilken storartad författare en är, men det kommer alltid nya chanser.

Oberoende av om du tänker delta i någon av tävlingarna eller ej önskar jag dig ett stort lycka till med ditt skrivande. Och jag vill så klart gärna veta, vad skriver du på just nu?

0

3 svar

 1. Hur är det med Solveig von Shoultz-tävlingen? Den går visst också ut i Januari (hittar inget datum) och riktar sig till vi som är över 30 år fyllda.
  Jag deltog själv i Arvid Mörne ett år och vann inte heller. Inte tog jag det heller så hårt på näsan av två orsaker: Berättelsen jag skickade in var inte mitt bästa (det var en science fiction-berättelse om tidsresor och alternativa tidslinjer, ett VÄLDIGT ambitiöst projekt för en kortnovell på max 5000 ord!).
  Och personen som vann det året kände jag och var därför glad för dennes skull. 🙂 Jag tyckte att hen var värd det!

  Just nu så håller jag på att skriva om min berättelse som jag skrev förra april. 🙂 Jag har hamrat fast en rutin i sten som inget får störa. Och än så länge går det bra i mitt tycke! Så därför tänker jag inte delta i någondera tävling, jag bränner allt mitt kreativa krut på mitt lilla projekt.

  1. Solveig voin Shoultz-tävlingen utlyses typ i mars/april och går ut i juni om jag inte minns fel! Den och Arvid Mörne är lite olika tider på året.

   Och så kul med ditt projekt! Härligt att du hittat en rutin och känner dig ivrig för projektet. Heja!!

 2. FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN 2020

  Sitter du självisolerad och sysslolös? Frustrerad av mygg och evigt regn? Skriv en novell! Science fiction, fantasy och skräck passar i dessa coronatider när världen verkar vrickad.
  Här en liten påminnelse om Fantastiknovelltävlingen, som firar 20-årsjubileum i år!
  Justera munskyddet, sprita fingrarna, desinficera tangentbordet och släpp apokalypsen lös…

  • Tävlingsbidrag som ren text (inga bifogade filer, t ex Word-filer) senast 30 augusti till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com. Rubrik "Tävlingsbidrag".

  • Noveller inom science fiction, fantasy eller skräck, på svenska och max 50 000 tkn. Flera bidrag tillåtet.

  • Vinnarna utses av en jury. Prisplatsnoveller postas även på SKRIVA-listan och erbjuds nästa E-antologi från Novellmästarna. Hedersomnämnanden kan också utdelas. 1:a-pris 999 kr. 2:a 600 kr. 3:e 400 kr, därtill årsprenumeration på tidskriften Skriva.

  Mer info http://ahrvid.bravejournal.com Tävlingen är tacksam för stöd av föreningen Novellmästarna, samt Wela Förlag http://www.welaforlag.se/ , Exilium Förlag http://exiliumforlag.se/ samt författarna Ulf Broberg http://www.broberginnovation.se/ och KG Johansson http://www.kgjohansson.se/
  Fantastiknovelltävlingen arrangeras sedan år 2000 av E-postlistan SKRIVA (att skilja från tidskriften http://tidningenskriva.se/ ) Sveriges äldsta skrivarlista startad 1997. För att gå med i detta wittra sällskap maila skriva-request@freelists.org, med ämnesrubrik: subscribe.

  –Ahrvid Engholm
  (tävlingsadmin)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »