fbpx

Mina bästa tips för att skriva bättre texter

Att skriva är i allra högsta grad mitt yrke – men också min hobby. Jag skriver något så gott som varje dag. Artiklar, översättningar, bokmanus, blogg, Instagraminlägg … När jag sökte in på journalistiken på Soc&kom vid Helsingfors universitet var det just för att jag gillade att skriva och ville skriva mer. Och skrivit, det har jag gjort.

Nu har jag jobbat som journalist i över tio år, översatt massvis med texter, blivit utgiven med en bok och har tre andra projekt i diverse stadier i min dator (och molnet, obs viktigt!!). Så text är något jag kan och därför tänkte jag att jag skulle bidra med några tips jag tycker är extrabra.

Mina bästa tips för att skriva bättre texter

1. Börja inte alla meningar på samma sätt

Han gick ut ur rummet. Han satte sig ner på en stol och började läsa. Han lade ner boken och tittade ut genom fönstret. Han öppnade boken på nytt och fortsatte läsa … Ja du fattar galoppen, sjukt tråkigt att läsa en sådan här text (mitt exempel är inte heller speciellt spännande). När du skriver första version behöver du inte tänka så mycket på det här, men lägg märke till det när du redigerar och fundera på hur du kunde variera meningarna.

2. Hitta rätt ord

Ett av mina första tips jag fick som journalist var att jag inte ska skriva fordon om jag menar bil. Använd alltså det ord som beskriver det du vill beskriva på ett så exakt sätt som möjligt. Det är skillnad på att fnissa, skratta och flabba. Använd synonymordböcker som den här på nätet för att hjälpa till.

3. Tänk på rytmen

Undvik lika långa meningar och stycken. Blanda längre meningar med korta. Så här. För effektens skull. Texten får ett mycket bättre flyt och bättre rytm om den inte är så monoton. Själv letar jag efter textens ”naturliga melodi”. Det låter kanske lite flummigt, men den här bilden nedan med ett citat från Gary Provost förklarar det väldigt bra.

Skriv citat

4. Säg inte samma sak på flera olika sätt

Detta är min akilleshäl! Eftersom mitt skrivande till stor del handlar om att ”söka” eller vaska fram berättelsen tenderar jag att skriva samma sak på många olika sätt. Jag tror det handlar om att jag vill försäkra mig om att det är viktigt. Men när jag väl skrivit råmanus försöker jag putsa bort allt sådant. Läsare är faktiskt inte så dumma utan det räcker att du skriver nåt en gång.

5. Läs din text högt

Mitt favorittips! Om något i texten skaver eller känns fel brukar jag alltid läsa den högt för mig själv. Då märker jag också om rytmen är fel, om jag upprepat något eller om ordföljden är tokig. Ingen orkar naturligtvis läsa ett helt bokmanus högt på en gång, men speciellt när jag skriver nytt i ett redan redigerat manus testar jag det genom att läsa högt.

***

Jag tänker mig att det är många där ute i stugor och hus som har mer tid för att skriva under sommaren och jag hoppas verkligen att de här tipsen är till glädje. Vad tror du, kommer du att ha nytta av de här tipsen? Och skriv gärna fler tips i kommentarsfältet om du har nåt lysande på lager!

3

10 svar

 1. Min akilleshäl är också att säga samma sak på samma sätt flera gånger! Speciellt då jag i skrivandets hetta är mera intresserad av att få skitit ut min berättelse, vilket leder till att många karaktärer ALLTID rycker på axlarna om de inte vet något.
  Nu har jag blivit mera vaksam över det och tänker på vad man OCKSÅ gör om man inte vet något, som t.ex att man låter blicken vandra, man kanske kliar sig på handryggen, ens blick är tom och oförstående… Eller så SÄGER personen helt enkelt "jag vet inte".

  En grej som jag själv tycker är roligt att göra är att försöka vara poetisk och inte bara gå enligt de enklaste beskrivningarna. Jag har den senaste tiden läst en hel del William Shakespeare och jag har märkt att han gör just det! Ta t.ex Julias kärlek till Romeo från "Romeo & Julia".
  Istället för att säga "Jag är jätte-jättekär i dig, snuttemuff!"
  så säger hon
  "Min lust att ge är lika stort som havet, min kärlek lika djup. Ju mera jag ger dig, ju mera har jag kvar, för båda är oändliga". (Förstås, i den engelska versionen säger hon att "my bounty is as big as the sea" vilket jag skulle ha översatt annorlunda, men whatever)
  Förstås, här gäller det att vara försiktig! För det kan väldigt lätt hända att det spiller över, speciellt om man försöker få det att låta som en realistisk dialog, förutsatt att det är realism man eftersträvar.

  1. Jaa! Gud så mina karaktärer rycker på axlarna och skakar på huvudet, hahaha. Tur att sånt går att städa bort. Oftast är det ju faktiskt helt onödigt!

   Jag gillar också metaforer men precis som du skriver så kan det bli för mycket. Men en riktigt bra metafor är alltid <333.

   Och oj så jag önskar att jag inte eftersträvade realism så mycket hela tiden! 😀

 2. Tack för tipsen! Hoppas på att få redigerat mitt bokmanus en andra vända inom kort. Undrar ifall du skulle kunna skriva ett inlägg med redigeringstips? Samt tips om hur man kan hantera /redigera efter ett lektörsutlåtande? Fick tillbaka ett hårt utlåtande för några veckor sedan och haft svårt att sätta igång.

  1. Kul om du hade glädje av tipsen! Ska absolut försöka skriva ner lite redigeringstips + kanske ett skilt inlägg om hur en ska förhålla sig till respons av lektör/redaktör/förlag. Vet precis hur det känns när det kommer hård respons. HEJA! <3

 3. Fantastiskt bra tips, tack!! Just det här med långa och korta meningar måste jag bli bättre på. Blir lätt så lika längd. Så roligt alltid med dina tips för man lär sig alltid något nytt! 🙂

  1. Tack Corinne, vad roligt att höra! 🙂 Långa och korta meningar är egentligen ganska lätt, försök få in en naturlig rytm i texten så blir meningslängderna också mer eller mindre automatiskt varierade. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »