fbpx

Resultatet från bloggenkäten

Jag hade redan länge funderat på att det skulle vara kul att göra en bloggenkät. Vem är ni som läser och vad vill ni allra helst läsa om? Jag var rädd att det skulle komma ungefär fem svar, men i stället blev det hela 38 svar, vilket gjorde mig otroligt glad. Extra glad blev jag över att många bemödat sig att skriva vad de gillar med bloggen, vad jag kunde göra bättre och eventuella hälsningar. Nu ska vi gå igenom hur ni svarade på enkäten!

Över hälften av er som läser har läst min blogg mer än i ett år, en tredjedel ungefär ett år och så resten någon månad. Med andra ord har de flesta läsarna hängt med ett tag och det är ju roligt – för det måste betyda att ni gärna återvänder hit. Det jag faktiskt blev förvånad över är att det är så många (21 personer) som svarade att ni kommer direkt in på bloggen utan Facebook eller någon rss-tjänst som Bloglovin (du kan följa min blogg här). Själv läser jag bloggar bara via Feedly eller så Facebook, det är väääääldigt sällan jag skriver in en bloggadress i webbläsaren – men bra att veta att många fortfarande gör så.

Drömmar i den fejkade körsbärsträdgården i Budapest.

Drömmar i den fejkade körsbärsträdgården i Budapest.

Vad vill ni helst läsa om då? Nästan allt jag hade listat i enkäten, men helst läser ni om skrivprocessen (30 personer) och tankar om livet, drömmar & kärlek (28 personer). Sen skrivtips, vardagsliv och företagarvardag i den ordningen. Jag märkte också att jag helt glömt bort kategorin resor och det hade en svarat att hen gärna läser om – och det ska jag absolut försöka bli bättre att blogga om. Andra önskemål var bland annat:

 • Dina framtidsplaner, Hur du sköter din hälsa, motion, mat, kultur, Vad du gör när du vill koppla av, Föreningar, nya hobbies.
 • Någonting om finlandssvensk identitet i vardagen.
 • Gärna mer om editering av text, konkreta tips för att skala av, och lägga till.

Jag ska vad jag kan göra med dessa teman. Lite osäker på det här med det finlandssvenska och vad som egentligen avses? Men de övriga känns ju rätt tydliga. I frågan om vad jag kunde göra bättre var det många som önskade sig mer regelbunden uppdatering, men nu tycker jag faktiskt att jag skött mig ganska bra och kommit in i en bra bloggrytm – men jag vet att det funnits flera perioder när bloggen blivit lidande. Vi hoppas den här rytmen håller i sig!

Det var en person som önskade sig att det skulle vara lättare att hitta gamla inlägg, till exempel hitta skrivtipsen lättare. För alla som missat så har jag faktiskt nu gjort en samlingssida med mina bästa skrivtips och tanken är att jag ska fylla på den kontinuerligt. Jag försöker också kategorisera alla inläggen och nu hittar du också alla kategorier här till höger i sidebaren (läser du på mobilen finns de längst ner i inlägget). Om nåt känns oklart eller svårt att hitta är det bara att påpeka, det är lätt att jag blir hemmablind. 

Det absolut roligaste med enkäten var så klart att höra varför ni läser bloggen och det var så mycket fint att jag blev riktigt varm inombords. Många av er tycker att jag skriver bra och har ett gott språk, tack – det gläder mig! Här är några av mina favoritsvar som värmde extramycket:

 • Du har ett bra språk, du är ärlig och skriver öppet om dina drömmar och vad du vill göra. Du håller också en bra balans mellan ditt privatliv och vad du berättar.
 • Jag läser din blogg för att du skriver på ett inressant, tydligt och lätt sätt om skrivprocessen och företagarlivet. Samtidigt får du också vävt in en del vardag och funderingar kring olika teman som kärlek på ett smidigt sätt utan att det känns som om vardagsinläggen tar för mycket plats. Du har helt enkelt en bra balans mellan nisch och vardag, högt och lågt på din blogg. Dessutom vågar du bjuda på dig själv. Sådana faktorer får mig gärna att läsa vidare iom att du som bloggare då inte ger sken av en rosenskimrad vardag (för så är det för ingen av oss), utan att ändå bli för privat.
 • Bloggen ger ett genuint intryck. Intressant att läsa om skrivande och företagarliv. Läser också bloggar för att förstå hur folk som är lite yngre än jag resonerar.
 • Jag gillar att jag kunnat följa din resa till att bli publicerad författare. Det ger ju hopp för oss andra skribenter!
 • Du lever ett intressant liv. Det är kul att följa med vad du jobbar med, hur egenföretagande funkar, dina resor, dina skrivprocesser.
 • Härligt sätt att skriva på! Gör det enkelt och roligt att läsa.
 • Bloggen är lättläst, snygg och luftig, personliga, varierande och intressanta texter.

Det här kändes som en underbar kärleksbomb. Många skrev också att jag är inspirerande och så var det någon som gillade mina outfits. Fortfarande lite oklart vad hen menar, men kanske bara min klädstil i allmänhet, hehe? För det är inte alltför ofta den här bloggen får en dagens outfit.

En glad bloggare som satsat på att ta det lugnt i dag.

En glad bloggare som satsat på att ta det lugnt i dag.

Jag var också nyfiken på hur många av er som läser bloggen också läst min debut, och det var exakt hälften! Och en knapp tredjedel planerar att göra det. Så otroligt roligt att veta! Att läsa min böcker är så klart inte något som helst krav för att läsa den här bloggen – men det fattar ni ju själva, men kul att många faktiskt läst och förhoppningsvis också gillat.

På den sista frågan om en hälsning eller en fråga fick jag en hel del intressanta förslag för inlägg och jag ska försöka börja beta av dem så småningom. Det kom också många jättefina hälsningar. Det känns nästan som om jag har en virtuell hejarklack där ute som hejar på mig både i mitt skrivande och i mitt kärleksliv. Himla fint ju?!

 • Jag håller tummarna för att allt går väl för dig, att du hittar inspiration till fortsatt skrivande och att många oskrivna böcker ligger framför dig. Lycka till med kärlekslivet också, det löser sig!
 • Lycka till med nästa bok. Jag tror att du kommer lyckas bra och få många böcker utgivna!
 • Jag känner inte dig, men du verkar verkar väldigt genuin och dig själv i bloggen. Jag var nämligen på en av dina föreläsningar som du höll tillsammans med Jennifer och den bild jag fått av dig stämde bra överens med verkligheten 🙂
 • Du är så bra!

Jag fick också den extremt oväntade frågan: ”Vad handlade din studentuppsats om?” Ojoj, den har jag nog inte tänkt på på väldigt länge, faktiskt över sju år sedan jag lämnade in skräpet. Men jag skrev om Hufvudstadsbladets huvudnyheter och hur det visuella utvecklats under perioden 1995–2010. Finns att läsa här men jag vet faktiskt inte om jag rekommenderar?

Skulle jag vara tvungen att skriva en gradu (som vi finlandssvenskar kallar det) nu skulle jag antagligen skriva om nåt helt annat, nåt som kanske är lite roligare än det där?! Kan i ärlighetens namn säga att jag inte brydde mig så mycket om gradun och jag har aldrig i arbetslivet fått en enda fråga om den. Så du som stressar med din avhandling ska komma ihåg: det är bara en avhandling och knappast något du tänker på om fem eller tio år. Det gör åtminstone inte jag.

livboj.jpg

Sen fanns det också en intressant kommentar jag funderat en hel del på, nämligen följande: ”Ibland känns det som om du drömmer mer om författarlivet än om att skriva. Vad är det som driver ditt skrivande egentligen: att du vill vill vill skriva, eller releasefesten? (Sätter inget värde i någotdera, men jag bara undrar.)” Eftersom jag tror att det här kräver ett längre svar får det bli ett helt inlägg senare i veckan.

Överlag är jag otroligt nöjd och glad över min enkät. Tack än en gång alla som svarade. Jag har nu stängt enkäten men det går så klart att kommentera (anonymt) här på bloggen också. Du behöver inte ha med din e-post för att kunna lämna en kommentar! Och om det är något som blev oklart är det bara att ställa en ny fråga! Till slut kan jag ännu konstatera att jag har fantastiska bloggläsare, hurra!

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »