fbpx

”Tänk inte på vad du förlorar, utan på vad du kan få”

Jag jobbar hemifrån. Det har jag gjort nu i fem år. Ibland smiter jag så klart iväg till ett kafé eller jobbar hos nån kompis, men de allra flesta dagar befinner sig mitt kontor bara några meter ifrån min säng. Jag har hela tiden tänkt att jag i något skede ska tröttna på det här och vilja hitta en kontorsplats. Men det har inte riktigt hänt än.

Mitt största ”problem” just nu är att jag bor i en etta och har inte utrymme för ett skilt skrivbord, utan allt arbete sker vid matbordet. Det betyder att jag inte kan ha en massa papper framme och ibland saknar jag verkligen möjligheten att breda ut mig, ha en stor anslagstavla för post it-lappar och planer på hur min nästa roman ska bli en bästsäljare.

Skulle jag ha en större lägenhet skulle jag definitivt ha ett arbetsrum, men just nu är det inte möjligt. Jag har också hela tiden tänkt att jag inte vill lägga ut en stor summa pengar på en kontorsplats. Jag tycker för det mesta att det är otroligt skönt att kunna ramla direkt från sängen till ”jobbet” och de allra flesta dagar är jag sunkig och osminkad här på mitt hemmakontor.

Fördelar med hemmakontor: Kan laga min egen lunch och spara pengar.

Fördelar med hemmakontor: Kan laga min egen lunch och spara pengar.

I lördags pratade vi om det här med min kompis och jag sa att fastän 100 euro i månaden (vilket verkar vara någorlunda rimligt för en kontorsplats på vissa ställen) inte är så mycket, blir det ändå 1200 euro per år. För den summan flyger jag till Sydamerika! Och ja, jag förvandlar alltid alla summor till resor till Sydamerika.

Men då sa min kompis: ”Tänk inte på vad du förlorar, utan på vad du kan få.” Det fick mig verkligen att fundera en gång till på det här med att hitta ett kontor. Ja, jag kanske har en ”extra” utgift på 1200–1500 euro varje år, men kanske jag i stället skulle få ett sammanhang? Kolleger? En möjlighet att lättare skilja på jobb och fritid?

Tanken är lockande men då gäller det att hitta rätt ställe med rätt typer och jag tänker mig att det inte är helt lätt. Och när jag skriver skönlitterärt gör jag det helst ensam och vill inte bli störd, men kanske det ändå kunde funka om jag lyssnar på musik via hörlurar. Jag vet inte?!

Vad tycker du? Hemmakontor eller en kontorsplats? Och om du råkar veta om ett mysigt kontor i Helsingfors med ledig plats är det bara att höra av sig!

0

8 svar

 1. Jag är absolut för snål för kontor då jag kan jobba ’gratis’ hemifrån. Fast kanske vi borde köra mer caféjobb – då får man sammanhang och kollega! 😉

  1. Ja! Typ en dag i veckan eller nåt sånt. Och så klart kan vi ju träffas hemma hos varandra också. 🙂

 2. Ah, jag skulle så vilja ha ett kontorsutrymme! 😀 Häromdagen var jag ute och promenerade på Jakobstads gator och såg upp mot ett kontorsutrymme där ett ensamt ljus var tänt. Och jag undrade hur det skulle vara att helt enkelt hyra det, gå dit, skriva och sen gå hem?

  Fast jag är också för snål för det. Men jag tror att det är större chans att jag bara skaffar en större lägenhet eller får ett jobb och köper ett hus på landet där jag helt säkert ser till att det finns åtminstone ett rum jag kan fixa om till ett skrivrum. 🙂 På hemgården t.ex finns ett litet kontorsutrymme i samband med utegaraget som pappa byggde för många år sen. Jag bodde där då jag ännu bodde hemma. 😀 Just nu lagrar farsan en massa saker där, gamla radioapparater och elektroniska mojänger och allt.
  Skulle jag få, så skulle jag SÅ göra det till ett skrivrum!

  Fast detta drömmer jag om när jag har skrivit ett antal bestsellers och lyckas på något sätt få pengar till detta.

  1. Ja alltså jag drömmer ju också om ett arbetsutrymme men undrar om jag egentligen blir lyckligare på ett delat kontor? Hmm? Men en kan ju alltid testa och ser hur det känns. Men kontorsutrymmet på hemgården låter ju mer än perfekt!! Nu gäller det "bara" att skriva alla bestsellers då! 😉

 3. Jag har testat att vara ledig på somrar och skriva och för mycket ensamtid hemma gör mig lite knäpp och deppig. Nu jobbar jag heltid och då är tiden hemma fantastisk, men skulle jag skriva på heltid skulle jag nog hyra in mig någonstans! Ett eget kontor i anslutning till andra kontor skulle vara ultimat, då kan man stänga in sig om man behöver! 😊

  1. Ja det här är så knepigt. Måste fundera och kanske börja scouta lämpliga lokaler. Att få ett sammanhang skulle ju inte vara helt fel.

 4. Men, man bör nog klargöra att en kontorsplats för 100 euro i månaden, bara är ett hörn/skrivbord i en öppen kontorslösning. Inte något mysigt litet enskilt rum!

  1. Jo absolut, så är det ju. Ett helt eget rum blir mycket dyrare och säkert svårare att hitta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »
skriva

Det skrivna året 2023

Att summera det skrivna året är en kär tradition här på bloggen. Lika mycket som jag vill summera året för att du som läsare ska få ta del av vad som hänt vill jag skapa ett eget arkiv

Läs mer »