fbpx

Bara börja & prioritera

I dag lunchade jag med en kompis som redan en längre tid har funderat på att skriva en roman. Hen frågade mig om jag kunde tipsa om någon bra skrivkurs (på distans) eller om jag hade andra råd att ge.

Det hela slutade med att jag höll ett brandtal om att en bara ska börja, liksom sätta i gång och sen prioritera det där skrivandet också. Det är lite som träning – har du inte planerat in det i kalendern är det inte så troligt att du sätter dig vid datorn en tisdag kväll klockan sju. Lika lite som du tar dig ut på löprundan om du inte planerat in det. Så: planera & prioritera!

Kompisen sa också att inspirationen alltid brukar komma när det inte passar. Kanske mitt i en arbetsdag eller under ett träningspass. Men så är det ju. Jag tror väldigt få författare sätter sig för att skriva och direkt känner inspirationen flöda. Att skriva är ett jobb, som vilket annat. Det är inte alltid kul när en gör det, men ändå är det kul för det mesta.

Så hrä önskar jag att mitt skrivande alltid skulle se ut. ganska sällan det ändå är så.

Så hrä önskar jag att mitt skrivande alltid skulle se ut. ganska sällan det ändå är så.

Sen finns det så klart olika metoder att börja. Mitt råd är att inte ens tänka på att det ska bli en roman. Utan bara skriv för att det gör dig glad. Skriv en dialogscen med två av dina karaktärer. Hur reagerar de på vad den andra säger? Vad händer? Vad tänker de? Skriv scener som kanske inte ens ska med i boken – men skriv för att hitta rätt ton. Det går liksom inte att planera fram det.

Efter att ha viftat med händerna och högtidligt förkunnat allt detta insåg jag att jag pratade minst lika mycket för mig själv. Jag måste bara börja och sen faktiskt också prioritera mitt skrivande. Skrivandet hamnar tyvärr väldigt ofta längst ner på min lista över saker jag ska göra, för att allt det andra (det ”riktiga” jobbbet) är viktigare. Och det är ju det också – nåt måste jag leva på.

Så vad ska jag göra nu då för att föregå som gott exempel? Den här veckan är lite splittrad med några artiklar som ska skrivas, möten och kompisdejter samt lite småfix med webbsidan så jag tror inte jag orkar sätta in mig i manuset – det kräver nämligen enhetligare tid av mig än jag har.

Så här såg det ut senast jag var på kryssning för att skriva. Massa papper & massa skriv.

Så här såg det ut senast jag var på kryssning för att skriva. Massa papper & massa skriv.

Men jag kan i alla fall göra en plan. Skriva in i kalendern när jag ska skriva de följande veckorna (ska faktiskt på en kryssning nästa vecka igen!). Och så ska jag testa ett nygammalt verktyg jag blev tipsad om i en skrivgrupp. Tror faktiskt att det är exakt vad jag behöver. Men ska skriva ett inlägg om det sen när jag kommit i gång. Jag förstår att alla är otroligt nyfikna på detta!

För övrigt tror jag också att ju mer jag skriver här på bloggen, desto mer skriver jag. Va? tänker du kanske nu. Men alltså så här: När jag bloggar aktivt (och påminner mig om den där romanen som väntar på att skrivas) blir jag också inspirerad att skriva. Tror alltså inte alls att bloggandet är dåligt, snarare tvärtom. Mer skriv är alltså det som gäller framöver! Nu när jag sagt det offentligt måste jag också hålla det.

P.S. Blir jättejätteglad när du som läser trycker på det lilla hjärtat (om du gillar mina inlägg). Varje litet hjärta ger extra energi, tack!

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

skriva

Vi har en litterär agent

Redan ifjol sa Anne att vi ska testa på att skicka deckaren till en litterär agent innan vi skickar till förlag. För ett par år sen hade jag kontakt med en svensk agent för min chicklit (den som

Läs mer »
drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »