fbpx

2018 – en sammanfattning

Året börjar närma sig sitt slut och det är dags för min sedvanliga årsrapport med ett antal frågor om året som gått. Förra årets svar och länkar till tidigare års inlägg hittar du här.

UNDER VECKAN I BUDAPEST I APRIL KÄNDE JAG ATT ÅRET ÄNTLIGEN BÖRJADE VÄNDA MOT NÅGOT BRA.

UNDER VECKAN I BUDAPEST I APRIL KÄNDE JAG ATT ÅRET ÄNTLIGEN BÖRJADE VÄNDA MOT NÅGOT BRA.

Gjorde du något 2018 som du aldrig gjort förut?
Jag blev mentor för studerande vid mitt gamla universitet, jag flög ett litet flygplan (okej, styrde i kanske tre minuter), gjorde de första samarbetena på bloggen, började med Blogathon med mina härliga bloggkollegor, åkte på författarseminarium, tatuerade mig, inspirationspratade inför en hel gymnasieskola, skaffade kontorsplats, hade en coach under våren, åkte på en skrivresa för mig själv, deltog i NaPoWriMo … Så ja, det verkar som om jag gjort en hel del nytt.

Genomdrev du någon stor förändring?
Avslutade ett stormigt förhållande, blev kär på nytt. Började arbeta på ett kontor och har fått mer rutin och bland annat börjat yoga regelbundet.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Eh jag tror inte det? Men flera bebisar på väg igen!

Vilket datum från 2018 kommer du alltid att minnas?
Fredagen den 13 april när vi hade vår första dejt med Markus. <3 Trots allmän olycksdag var det en riktig lyckodag.

Dog någon som stod dig nära?
Nej, och så glad över att jag fått svara så varje år jag fyllt i den här listan.

tempelhof rollator-2.jpg

Vilka länder besökte du?
I början av året var jag två veckor i Mexiko, i april var jag en vecka i Budapest i Ungern för att skriva, i maj åkte jag och hälsade på Charlotte i Lund, i juni deltog jag i debutantseminariet på Biskops Arnö, i somras var jag tre veckor i Berlin, i Köpenhamn åkte vi till Köpenhamn med sushigänget och bara någon dag senare åkte Markus och jag på sparesa till Pärnu. Avslutade året med två dagar i Tallinn. Så det blir väl sex länder, varav två helt nya (Mexiko & Ungern)! Blev också en kryssning till Stockholm och en snabb jobbresa till Stockholms skärgård.

Bästa köpet?
Mitt medlemskap i klädbiblioteket kommer väldigt högt upp, men älskar verkligen den gröna jump suiten jag köpte i maj. I november köpte jag också en ny dator och är väldigt nöjd med det beslutet. Är också superglad för mina nya glasögon jag köpte i Berlin och för kameran! Och så himla nöjd över att jag åkte en vecka till Budapest och tre veckor till Berlin. <3 Money very well spent!

nyaglasögon.jpg

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Beslutet om att Nationen kommer att ges ut! Markus och allt vi fått uppleva tillsammans. Min kontorsplats.

Saknade du något under år 2018 som du vill ha år 2019?
Under första halvan av året saknade jag en vardagsrutin, men den har jag fått koll på i och med kontorsplatsen. Det jag saknar mest just nu är en vettig rutin för träningen. Kanske också ett större engagemang för mitt skrivande? Känns som om att 2018 varit ett sorts mellanår i mitt skrivande fastän det inte varit det. Märklig känsla?

Vad önskar du att du gjort mer?
Haha, samma svar varje år: tränat och läst. Fast i år har jag kommit upp i 45 böcker hittills, men vill läsa meeer!

Vad önskar du att du gjort mindre?
Under våren var jag mästare på att inte ta tag i saker och bara väntade på att “något” skulle hända. Så jag önskar att jag skulle ha varit bättre på att ta vara på min tid och njutit mer då jag var ledig (blev bättre på det så småningom).

Jennifer. Vän, kollega, mentor, peppmaskin och mycket mycket mer. &lt;3 Här på Åland för föreläsning.

Jennifer. Vän, kollega, mentor, peppmaskin och mycket mycket mer. <3 Här på Åland för föreläsning.

Bästa boken du läste i år?
De böcker jag gett fem stjärnor på GoodReads är Breven från Maresi av Maria Turtschaninoff, Själarnas ö av Johanna Holmström, Factfulness av Hans Rosling, Midnattsljus av Charlotte Cederlund och Vi mot er av Fredrik Backman. Andra bra böcker i år har varit Jaga vatten av Ellen Strömberg, Glöm mig av Alex Schulman, Ögonvittnet av Anna Bågstam, Nuckan av Malin Lindroth och Bombträdgården av Mia Franck. Ska skriva ett skilt inlägg om årets böcker tror jag med tanke på hur långt det här svaret håller på att bli, hehe.

Favoritprogram på TV?
Jag är eventuellt en mommo, men jag älskade Masterchef Australia och Tanssii tähtien kanssa. La otra mirada var en positiv överraskning på seriefronten!

Största musikaliska upptäckten?
Hmm? Har ju svindålig koll på musik men lyssnade på Kasmirs skiva Valmis på repeat under våren.

Vad var din största framgång på jobbet 2018?
Att jag fått så många nya kunder och klarat mig ekonomiskt trots att ett stort projekt slutade för ett år sedan (och därmed tappade jag en fakturering på över 20 000 euro på årsnivå). Jag har också blivit bättre på att tacka nej till sånt jag inte vill göra plus att ta bättre betalt för det jag faktiskt gör.

Största framgång på det privata planet?
Att jag vågade dejta igen. Jag var så otroligt ledsen i februari och mars. Så så så så så ledsen. Jag var så himla less på att börja om från noll igen. Var noll procent sugen på att börja dejta så kan knappt tro att jag träffade Markus och vågade hoppa?!

vinmässan.jpg

Vad spenderade du mest pengar på?
Också på den här frågan blir det mer eller mindre samma svar varje år: mitt bostadslån och resorna. Ångrar inte en enda euro!

Något du önskade dig och fick?
Två stipendier! Blev också så glad för debutantseminariet som jag fick åka på. Och så klart: antagningsbeskedet för Nationen!

Något du önskade dig och inte fick?
Hmm, kanske mindre krångel med min rygg? Rätt så jobbigt att vakna nästan varje natt på grund av ryggont. Ja ja, måste åtgärda detta asap.

Vad gjorde du på din födelsedag 2018?
Dagen före min födelsedag ordnade jag kräftis på Markus balkong med ett gäng härliga vänner. På min födelsedag var jag lite trött men sjukt nöjd.

Första dagen på kontoret!

Första dagen på kontoret!

Vad fick dig att må bra?
Det här börjar kanske bli lite tjatigt, men: min kontorsplats! Jag är säker på att jag skulle ha varit ett vrak efter den här hösten om jag bara hade jobbat hemma. Plus att Markus så klart alltid får mig att må bra och piggar upp när jag är på dåligt humör.

Vem saknade du?
Under de dystra månaderna i början av året saknade jag mig själv. Det kändes som om nån skulle ha bytt ut mig mot nån annan? Tur att jag hittade mig själv igen.

De bästa nya människorna du träffade?
Åh så många! Markus, Corinne (vi hade väl träffats tidigare men lärde känna varann i år) och massa härliga på Wonderland. Sånt skräp att en inte kan få kompisar som äldre!

Mest stolt över?
Att Nationen blev antagen. Att jag fått så många nya kunder tack vare rekommendationer från andra, det måste väl tolkas som att jag gör ett gott jobb? Nu har jag varit frilans i sex år och drivit eget företag i snart fyra. Coolt ändå!

Firade mitt andra stipendium med champagne på markus och min andra dejt.

Firade mitt andra stipendium med champagne på markus och min andra dejt.

Högsta önskan just nu?
Oj, svår fråga. Just nu tycker jag att så mycket är så bra? Så klart önskar jag mig några stipendier under det kommande året men kanske mest av allt önskar jag att jag skulle “landa” i mitt skrivande. Jag avundas författare som jobbar men också har tid för sitt skrivande i vardagen. Det vill jag också ha, eller kanske snarare ta tiden att skriva mer regelbundet. Jag har mitt chick lit-manus jag inte ens rört + mitt hemliga skrivprojekt. Och så klart Nationen. Så jag har i alla fall inte brist på projekt, hehe.

Vad tänker du göra annorlunda under 2019?
Jag hoppas på mindre slösurf på mobilen, mer kärlek för min arma rygg och kanske ett allmänt lugn? En målsättning är att fokusera. Inte pilla på mobilen medan jag kollar på en serie, inte försöka göra tretusen saker på en gång, utan fokusera på en grej åt gången. Helt enkelt vara mer medveten och närvarande. Både när jag jobbar och är ledig. Vad tror du om det?

***

Oj oj, ytterligare ett händelserikt år. Det känns som om jag är en helt annan människa nu än jag var för ett år sedan? Så mycket som hänt. Både helt fysiskt och psykiskt. Året började ju inte så bra men sen har det nog varit en uppåtgående kurva och året slutade definitivt på plus.

Hur har ditt år varit? Vad har varit bäst eller sämst? Och vad hoppas du på inför nästa år?

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »