fbpx

La otra mirada – härlig spansk tv-serie

FOTO: RTVE.

FOTO: RTVE.

Eftersom jag pratar spanska älskar jag att se tv-serier på just spanska. På Netflix har jag tidigare kollat på Las chicas del cable och nu i höst har jag sett på La otra mirada, eller Nya vindar som serien heter på svenska på Arenan. Det går att se serien med finsk, svensk eller spansk textning. Jag kollade några avsnitt med spansk textning, men det kräver rätt mycket koncentration av mig så jag nöjde mig med översättning. I stället har jag verkligen ansträngt mig för att lyssna på vad de säger. Ibland upprepar jag saker och mumlar för mig själv i soffan eller försöker komma ihåg grammatikregler. Typ: “Men åh, det där är ju subjunktiv för att det är en önskan!” Nördigt?

Händelserna i La otra mirada utspelar sig i en flickskola i 1920-talets Sevilla i Spanien men mycket av det som behandlas kunde lika bra utspela sig på 2010-talet. Den känns så otroligt aktuell samtidigt som det är en härlig tidsresa med alla kläder. Till exempel #metoo behandlas på ett 1920-talskt sätt men tyvärr känns det som om att mycket inte hänt på knappt 100 år.

Serien tar upp frågor om identitet, övergrepp, kärlek, förhållanden, sexuell läggning, vänskap och mycket mer. Jag älskar att det är kvinnorna som är i huvudroll och männen finns mer i bakgrunden. Fastän kvinnorna är de aktiva i serien är det ändå tydligt att det är männen som styr och att kvinnans ställning är mycket sämre. Män har högre status, män får bättre betalt, män får bete sig lite hur som helst för att de är män.

FOTO: RTVE.

FOTO: RTVE.

Till en början hade jag lite svårt att skilja flickorna åt, men efter att ha sett första säsongens 16 avsnitt har jag koll på tjejerna och deras olikheter. Serien innehåller så mycket fint, så mycket hjärtskärande. Jag grät flera gånger när jag kollade på serien, men fick också skratta många gånger. Speciellt tjejernas vänskap är så fint porträtterad.

Jag gillar också de fyra lärarna Teresa, Angela, Luisa och Manuela som är i huvudroll. Alla har problem de kämpar med och de är inte alltid av samma åsikt men sist och slutligen kämpar de för samma sak. Det här är verkligen inga kvinnor som hugger varandra i ryggen, utan det är samarbete. <3 Så klart de ibland klantar till det, men i slutändan finns de alltid där för varandra. Precis som flickorna i skolan.

Så jag kan varmt rekommendera denna serie – oberoende av om du vill träna din spanska eller inte. Om inte annat så är det härligt att se miljöerna i Sevilla. Blev sugen på att åka dit. Första avsnittet finns på Arenan ännu i en dryg månad så det finns gott om tid att se den – älskar förresten att det finns så mycket bra serier på Arenan. Tack public service! <3 Nu väntar jag redan febrigt på andra säsongen! Har du sett La otra mirada? Eller blev du nyfiken? Kanske perfekt nu under julen om du vill ha mysig underhållning?

0

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »