fbpx

Krigar mot november med god mat och bra människor

Jag vill inte vara den där personen som klagar på vädret men nu är jag tyvärr den. Det är så galet grått ute att jag inte vet hur det är meningen att en ska överleva?! Ju äldre jag blir, desto tyngre blir det här mörkret och gråheten att hantera. Jag har planerat att jag ska köpa en wake up-light och hoppas det skulle hjälpa mig att stiga upp på morgonen. Jag är liksom automatiskt på dåligt humör när jag vaknar för att jag fattar att det är grått. Inte världens bästa start på dagen.

Men lyckligtvis finns det sånt som gör dessa gråa novemberdagar uthärdliga. Bra grejer är pojkvänner som kommer hem från arbetsresor flera dagar tidigare än planerat och kompisar som vill äta gott och dricka vin en torsdag kväll. I går åt Markus och jag spontanmiddag på Fisken på disken i Kampen och jestas så gott det var. Kunde ha ätit en portion direkt efteråt, mmm.

Jag har Eat Finland-boken och det börjar så småningom bli bråttom att utnyttja alla restaurangerbjudanden. Boken går alltså ut på att du får en huvudrätt gratis på alla tolv restauranger som är med. Hittills har jag varit på fyra, ehe. I går åt jag gös och det var helt otroligt gott. Efteråt gick vi ännu till Fazer och delade på en bit sachertårta. Perfekt sätt att glömma bort att det är november.

fiskenpådisken.jpg

Men en grej som jag nu känner mig tvungen att kommentera är den sanslöst hopplösa servicekulturen i Finland. Det här gäller inte alls alltid, men jag blir lika galen varje gång. På Fisken på disken blev vi väl bemötta, fick smaka på två olika viner för att välja vilket vi ville ha och maten kom snabbt och var som sagt god. Men när vi väl ätit så satt vi i över 20 minuter med tomma tallrikar och glas. Det var inte fullt på restaurangen, servitörerna hade inte fullt upp men ändå blev vi typ bortglömda?

Jag fattar inte? Vill de inte sälja mer? Vill de att vi själva ska plocka undan? Gå iväg utan att betala? Fram till denna punkt var servicen alltså hur bra som helst och maten sjukt god men sen när en känner sig bortglömd så blir jag bara arg och irriterad. Och att det här händer så ofta?!

I dag har jag fortsatt det njutningsfulla och glada livet när Lina och jag besökte ett nytt ställe i mina krokar, nämligen bageriet och vinbaren Way. Så genial kombination alltså, vin och bröd?! Vi drack ett glas rött, åt sjukt gott surdegsbröd, burrata, brysselkål och tomat. Enkelt men perfekt. Det är ett litet ställe och fastän det såg fullt ut kunde vi klämma in oss där. Älskar såna ställen. <3 Efter det gick vi ännu till kaféet IPI för te och kakao. Perfekt torsdag.

Nu ska jag avsluta kvällen med att se på ett av mina absolut favoritprogram: Masterchef Australia. Finns nog inget program med större feelgoodvärde än det.

Hur krigar du mot november? Eller är du en magisk varelse som inte påverkas av gråhet och mörker? I så fall får du gärna dela av dig av dina superkrafter!

0

4 svar

 1. Åh vad trist att det blev så för er! Har alltid fått så god mat OCH bra service på Fisken på Disken! Är det andra stället värt att besöka bara för matens skull om man inte dricker vin?:)

  1. Ja alltså maten och servicen var hur bra som helst tills det blev dags att avsluta middagen … Och att det händer SÅ ofta på så många restauranger i Helsingfors?! Fattar inte. Men fisken var sjukt god så den kunde jag gärna äta igen.

   Way är supermysigt så jag tycker absolut du ska gå dit! Under dagen är det ett kafé så det är inte alls bara vin! 🙂

 2. Jag älskar november! Hela hösten fram till jul är min favoritårstid. Uppskattar självklart soliga dagar, men det är något med det gråa rusket som gör mig alldeles lugn. Jag måste ingenting annat än göra mitt jobb när jag är på jobbet. Vädret pockar inte på någon som helst uppmärksamhet och vill att jag ska vara ute och njuta, jag känner inte att jag måste hitta på något eller att jag går miste om något.

  Jag kan bara landa i soffan under en filt och se på det gråa och vara nöjd över att jag är inne med mina böcker, min dator, katten och sambon. Eller ta en promenad så att jag blir sådär halvfrusen som man alltid blir av nollgradigt väder och sedan landa inomhus och göra samma sak som ovan, ännu nöjdare över att vara i värmen.

  Uppskattar också väldigt mycket att gå över regnvåta gator, in på en bar, köpa en öl, prata med vänner, se något band, och veta att det är ruggigt ute och härlig stämning inne. Blir nästan stressad om det är bra väder för länge i sträck, hur mycket jag än älskar solnedgångar behöver jag mitt mysväder!

  1. Åh är lite avundsjuk på att du kan ta den inställningen! Kanske jag också borde försöka?! För det är ju otroligt mysigt ändå att bara kunna hänga hemma, tända ljus och pussas (om en har nån att pussas med). Jag har egentligen inte ens så svårt för mörkret, utan mest att det inte blir ordentligt dagsljus nånsin. Det påverkar mig mer än jag skulle önska. Men jag ska definitivt försöka satsa på din inställning. Blev så uppriktigt glad av denna kommentar, tack J! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »