fbpx

Hur många ord har en roman?

Problemet är att det inte finns något svar på det, men det finns däremot riktlinjer. Till exempel ser många 50 000 ord som en viss gräns, men det är just en riktlinje, inget mer! Fastän litteratur inte räknas i ord är det här en ständigt återkommande fråga – hur många ord ska en roman ha för att räknas som roman?

När jag började skriva skönlitterärt googlade jag frenetiskt på det här men problemet är att det inte finns något svar på det. Det är ungefär som att fråga “hur långt är ett snöre?” Jadu, det beror på snöret!

Att många ser många 50 000 ord som en viss gräns, är antagligen på grund av att ordmängden som en ska försöka uppnå under NaNoWriMo är just 50 000. Vad heter ångest på spanska? är knappt 48 000 ord medan Nationen för tillfället ligger på ungefär 75 000 ord.

Hur många ord har en roman?

Foto: Patrick Tomasso/Unsplash.

När en börjar skriva kan det ju vara helt bra att ha nån sorts målsättning och i genrelitteratur kan det kanske gå att räkna ut på ett ungefär om en någorlunda vet vad som händer i storyn. Tänk så här: hur många kapitel behövs för att romanen ska få en bra struktur och ungefär hur långa kapitel skriver du? Som nybörjare kan det så klart vara svårt att veta, men det kanske är en sorts riktlinje.

Eller så struntar du i ordmängden. Det är ju ändå själva storyn som är viktigast. Sen om det är 30 000 eller 100 000 ord spelar egentligen ingen roll, så länge själva berättelsen i sig är bra. Och det beror ju så mycket på berättelse. Min debut och Nationen skiljer sig med över 25 000 ord! Debuten kunde inte ha varit mycket längre och Nationen kan inte heller vara mycket kortare/längre.

Så här såg (en del) av Nationen ut när jag skickade in manuset.

Så här såg (en del) av Nationen ut när jag skickade in manuset.

Samtidigt förstår jag att det här är ett frustrerande tips. För en vill ju liksom veta hur många ord den där romanjäveln ska ha för att den ska räknas som riktig roman. Jag googlade nog mig tokig i jakten på ett “rätt” svar. Men som sagt: tänk inte så mycket på ordmängden som på vilka ord du väljer att använda dig av.

Är du en sån som tänker mycket på ord och andra yttre omständigheter eller en som bara skriver på och ser hur det blir? Själv har jag ofta nån sorts uppfattning om hur lång storyn kommer att bli/hur mycket utrymme den kräver. Men jag fäster mig inte vid att något ska vara just exakt si och så många ord.

1

8 svar

 1. Jag har egentligen inte tänkt så mycket på det, även om jag kan tycka det är roligt med jämförelser på just ungdomsböcker (YA) som slagit och hur långa eller korta de är i jämförelse med det (ännu) opublicerade jag skrivit/skriver. Min, för några år sedan relativt obearbetade dystopi, kom upp i över hundratusen ord och då insåg jag att det nog var bäst att göra den till två delar. Bra tänkt tror jag för båda delarna växer fortfarande, i redigeringsfas typ nr hundra! 😉

  1. Oj! Du har helt klart mycket att säga! Lycka till med redigeringen, förstår att det kräver en hel del tid iom att du har ett så massivt material!

 2. Jag har precis bestämt mig för att ta tag i mitt manus som har vilat i över ett år nu sedan jag läste Kreativt skrivande. Tror jag är uppe i ca 27 000 ord och just nu känns det oöverkomligt att komma upp i omkring 50 000 ord, speciellt eftersom jag vet att en stor del av texten kommer att raderas också. Har i och för sig hela tiden haft visionen av en tunn roman, fast man vet ju aldrig hur det utvecklar sig. Jag ska försöka skriva på och inte tänka så mycket på hur många ord jag hamnar på. Huvudsaken är att det skrivs.

  1. Det är ju inte heller nåt måste att komma upp till 50 000! Det viktigaste är ju att storyn i sig fungerar. Följ din magkänsla och precis som du skriver: bara skriv! Lycka till!!

 3. Jag skriver dikter, både korta och långa och ibland på engelska. Skulle vilja ge ut en diktbok men har ingen aning om vad som är första steget? Nåt tips om vart man vänder sig? Tack på förhand för svar!

  1. Hmm nå det vanliga är ju att kontakta ett förlag förr eller senare. Men kanske du kunde börja med att kontakta en lektör för att få koll på hur texten är? Eller funderar du på att ge ut själv? Oberoende så kan det vara smart att försöka hitta en lektör (googla!) och börja den vägen. Lycka till!

   Och: kanske börja publicera dikter på Instagram om du inte ren gör det? Vad tror du? 🙂

   1. Tack för goda råd och tips! Jag publicerar dikter ibland på instagram men jag har privat konto så det är bara mina vänner/följare som ser dem. Och då är det ju oxå svårt att få konstruktiv kritik eller "bli upptäckt". Jag har googlat på lektör men tycker att det är svårt att veta vem som är seriös/bra och jag har ingen aning om vad som är rimligt angående avgifter. Jag bor i Finland och då man googlar om detta på svenska kommer det upp mest förslag på lektörer i Sverige. Men jag söker vidare! Tack för all inspiration din blogg ger!!

    1. Kanske testa ett öppet konto med bara poesi? Du har ju inget att förlora på det?! 🙂 Gällande lektör så tror jag att det säkert är lättare att hitta en i Sverige. Själv har jag anlitat Jenny Bäfving som är svensk och var så otroligt nöjd med henne (men tror inte hon läser poesi). Men mest som tips att det kan funka hur bra som helst med en svensk! Och så roligt att höra att bloggen inspirerar! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »