fbpx

En titt bakom kulisserna

Ända sedan jag kom ut ur min lilla skrivargarderob har mycket av den här bloggen (och mitt liv) handlat om min skrivprocess. Alla som följt med vet att det verkligen inte varit lätt för mig. Jag har själv gjort saker bakvänt och så har jag blivit refuserad. När jag bloggat om det som hänt har jag också varit tvungen att fundera över vad jag gjort och hur – och hur jag kunde göra det ännu bättre. Jag har delat med mig av det jag lärt och förhoppningsvis inspirerat andra.

För en tid sedan bloggade jag om ett Mellan raderna-avsnitt där Peppe och Karin talade om skrivprocessen som tråkig. ”Det är ju som vilket annat jobb som helst.” Ja, jag kan absolut förstår att någon kan tycka att det otroligt tråkigt att läsa om någons skrivprocess, men det är ju så med allt – alla tycker inte om ishockey/eurovision/matlagning men det finns ändå många som tycker att det är otroligt intressant (och många som skriver om det på sociala medier).

Själv är jag så otroligt nyfiken på folks processer. Jag har med stort nöje följt med Elin Sandholms klädbusiness fastän jag ungefär inte kan sy en knapp (true story!). Ändå tycker jag att det är sjukt spännande att få läsa om mönsterkonstruktion, om att köpa tyg eller om produktutveckling. Det är ingen information jag kommer att ha praktisk nytta av, men det ger mig en inblick i ett yrke jag inte vet något om.

Hittills har jag haft min underbara klänning från E/S Design bara en gång. Men i år ska den nog få gå på fest igen!

Hittills har jag haft min underbara klänning från E/S Design bara en gång. Men i år ska den nog få gå på fest igen!

Samma gäller nästan vilket yrke som helst. Får jag en chans att besöka en korvfabrik vill jag absolut besöka korvfabriken för att se hur det går till. Det är ju så otroligt spännande att få en titt bakom kulisserna, att få en inblick i hur ett helt annorlunda yrke fungerar. Men jag är också otroligt nyfiken av mig – kanske en av de främsta orsakerna till att jag jobbar som journalist.

Dessutom tror jag att ju mer vi kan om varandras yrken, desto mer uppskattar vi också hantverket. Jag tycker att min klänning från E/S Design är jättefin och den betyder mer för mig än om jag hade köpt något liknande i någon ”vanlig” klädaffär. När en kreatör öppnar upp processen öppnar också hen upp för ett närmare förhållande till själva slutprodukten – tycker jag åtminstone.

Hur är du? Njuter du av att följa med en process och ta en titt bakom kulisserna, eller tycker du det är tråkigt och intetsägande?

0

4 svar

  1. Jag håller fullständigt med dig! Jag har också märkt att det kan vara en fördel att ta del av andras processer på den egna arbetsplatsen – det brukar ofta hjälpa den egna arbetsprocessen! 🙂

    1. Ja absolut, någon som gör något helt annat kan ju ge en idé om hur en kunde göra sitt eget jobb – fastän det inte alls skulle handla om samma sak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »