Om exakt en månad och en dag börjar min korta Europaturné. Under elva dagar ska jag besöka Amsterdam, Hamburg och till sist mitt älskade Berlin. Därför tänkte jag att jag skulle publicera mitt resereportage som jag skrev från Berlin i fjol. Blev riktigt nostalgisk och glad när jag läste det här. Snart snart får jag njuta av ett förhoppningsvis vårvarmt Berlin, ååh!
Bakom det fula gömmer sig mycket fint
Stadsdelen Friedrichshain i Berlin charmar dig inte med sin skönhet. Det är mycket graffiti och skräp – under vårvintern mest grått. Men om du ser bakom allt det fula hittar du flera spännande lager.
En gul spårvagn skramlar förbi de färggrant målade husen varav många är täckta av graffiti. Spårvagnen skvallrar om att jag befinner mig i forna Östberlin. I Västberlin ansågs nämligen spårvagnen vara omodern så spårvägsnätet revs, ersattes av bussar och har aldrig byggts upp sedan dess.
Efter att tidigare ha bott sammanlagt två år på tre olika adresser i Friedrichshain har jag hittat mina favoriter som jag håller fast vid – också när jag är på besök. Den här gången sitter jag på Café Datscha och äter en sen Käsefrühstück som kommer att hålla mig mätt i flera timmar. Berlin är staden för frukostälskare, många kaféer serverar frukost fram till eftermiddagen och priset rör sig ofta kring 5–8 euro (utan drycker).
Under veckoslutet är El Fidas buffetbrunch med mat från mellanöstern eller den österrikiskt inspirerade brunchen på restaurang Schneeweiß säkra kort. Nöjer du dig med en riktigt god kopp kaffe ska du styra stegen mot Silo.
Second hand och inredning
Efter frukosten går jag min sedvanliga runda i affärerna som finns utspridda på gatorna kring Boxhagener Platz. Jag brukar handla fina postkort, inredningsdetaljer och kläder. Flera affärer säljer också färggranna barnkläder och leksaker.
Kika in på bland annat Victoria met Albert, Stadtengel och YackFou. Det dyker upp nya små butiker hela tiden och om du orkar utforska kvarteren kommer du garanterat inte att åka hem med tomma kassar.
Prisnivån är ungefär som i Finland men i många fall består utbudet av produkter som inte finns i Finland eller är unika. På Trasch Schick och V vintage fashion handlar du second hand-kläder. Vil du ha ett större utbud att rota i ska du gå till Humana, några kvarter norrut vid Franktfurter Tor.
Muren lockar
Utöver de gula spårvagnarna kan det vara svårt att se skiljelinjen mellan det forna öst och väst. I dag finns bara snuttar kvar av den 160 km långa muren som delade staden i knappt 30 år.
Ett av de mest berömda minnesmärkena är East Side Gallery precis vid gränsen mellan Friedrichshain och Kreuzberg. Efter murrivningen gavs över 100 konstnärer från 20 länder möjligheten att måla bilder på muren. I dag är det en av Berlins mest besökta turistattraktioner och inte ens det duggande vårvinterregnet håller turistmassorna borta.
Från East side gallery går jag tillbaka in mot centrum av Friedrichshain. Vid U-bahnstationen Warschaur Straße pågår en spontankonsert. Den här gången är det en amerikansk rapsångare från Texas som, precis som många andra, flyttat till Berlin för att söka lyckan. Han samlar en stor publik och många slantar slängs in i hans lilla korg. Många stannar en stund och lyssnar på honom innan de skyndar vidare.
Vegetarianens matmecka
För mig som är konstant hungrig är Berlin himmelriket. Det säljs mat i så gott som varje gathörn. Speciellt för vegetarianen ter sig Berlin som ett matmecka, för köttätaren finns naturligtvis klassisk döner.
För vegetarianer är vietnamesiska restaurangen Chay Village och det modernare The Bowl bra alternativ. Båda tenderar att vara rätt fulla under helger, så om du vill vara säker på att rymmas in är det smart att vara ute i tid (före klockan 18). Lunchtid är det enklare att få plats.
Ett snabbare alternativ är falafel från Ali Baba eller en wrap från No hablo español. Är du mest sugen på ett mellanmål bjuder kaféet Goodies på bland annat smoothies, bagels, raw cakes och gratis wifi.
Nattklubbar som aldrig stänger
Många av barerna kring Boxhagener Platz är stämningsfulla och ett glas vin eller en öl gör inga stora hål i plånboken. Bland annat Blechbilderbar är väldigt mysigt. Gillar du öl ska du testa mikrobryggeriet Hops & Barley, men också här kan det bli rätt trångt en lördag kväll.
Vill du att kvällen fortsätter sent in på småtimmarna kan du dansa dig svettig på Süß war gestern eller hyra ett eget karaokerum på Ichiban. Kom ändå ihåg att nattklubbarna i Berlin inte har någon officiell tid de måste stänga – ingen kommer alltså att sjasa ut dig vid halv fyra. På många barer är det också tillåtet att röka.
Söndagsloppis
Berlin är en stad i ständig förändring. I Friedrichshain syns det här bäst vid RAW-området – där Deutsche Bahns tåg tidigare reparerades. I dag är RAW en oas för skapandelusten, fastän det mest ser ut som ett övergivet ställe täckt av graffiti.
Bakom allt det till synes fula gömmer sig bland annat barer och restauranger. Ett element som består år efter år är loppiset varje söndag. Vare sig det är regn eller solsken kommer området att vara packat med folk.
Också Boxhagener Platz några kvarter norrut vaknar till liv under helgerna. På lördagar är det matmarknad där lokala matproducenter säljer allt från grönsaker och ägg till kött, på söndagar är det loppis där du bland annat kan fynda kärl, kläder och tavlor. Inte heller nu håller det grå och kalla vädret borta intresserade loppisshoppare som fyndar allt från bestick till lampor och möbler.
Tre tips österut från Friedrichshain:
1) Stasimuseet. Få en inblick i Stasis verksamhet i det forna högkvarteret som gjorts om till ett museum. För 6 euro gör du en djupdykning i DDR.
2) Alt-Köpenick. Ett besök där får dig nästan att glömma att du är i en miljonstad, atmosfären i den pittoreska stadsdelen vid vattnet andas en helt annan värld än resten av Berlin.
3) FC Union. Union är ett av två Berlins fotbollslag och många hävdar att stämningen på Unions intima stadion är mycket bättre än BSC Herthas matcher på olympiastadion. Som billigast får du en ståplats för 11 euro.
Allmän info:
Flygtiden från Helsingfors till Berlin är knappt två timmar. Bland annat Finnair och Air Berlin flyger till Berlin, som billigast kan du få tur-retur för drygt 100 euro. Standardpris rör sig kring 150–180 euro.
Från flygplatsen (Tegel) finns ingen tågförbindelse, men bland annat bussen TXL åker till Alexanderplatz. En enkelbiljett kostar 2,70 euro, ett dagskort 7 euro, i en grupp med 3–5 personer lönar de sig att fundera på ett gruppdagskort (17,30 euro). Mer info på www.bvg.de.
Berlin kryllar av hotell och många hyr också ut sina lägenheter via AirBnb. Boka ditt boende i den stadsdel där du tror att du kommer att tillbringa mest tid. Fastän kollektivtrafiken fungerar bra är avstånden långa och det kan lätt ta en timme att ta sig från ena sidan staden till den andra.
Ha med dig kontanter, få restauranger och kaféer accepterar kortbetalning. Det är också kutym att lämna dricks, fastän servicen inte alltid är i världsklass.
0