fbpx

Den viktiga rutinen

Hej hej, länge sedan jag tittat in här (okej bara tre obloggade dagar, men det känns som en evighet). Bloggen är ett bra sätt för mig att märka hur viktiga rutiner är för mig. Genast då det gått ”lång” tid utan att jag sysslat med ett visst projekt känns det motigt att ta tag i det.

Jag är definitivt en rutin- och deadlinemänniska. Utan rutiner och deadlines skulle jag inte skriva några romaner eller få så mycket annat gjort heller. Fastän jag ofta har klara mål och drömmar behöver jag mina system för att hållas i gång.

Det blir inga romaner skrivna om jag bara pratar om att skriva men aldrig gör det. Det blir inga artiklar skrivna om jag bara pratar om alla artiklar jag borde skriva. Anne skrev igår om att distansjobba och hur svårt det är att låta bli att göra hundra andra saker samtidigt.

Fotades på ett av mina favoritkaféer IPI Kulmakuppila för Förlaget. Här har jag jobbat många timmar i mitt liv. Foto: Niklas Sandström.

Fotades på ett av mina favoritkaféer IPI Kulmakuppila för Förlaget. Här har jag jobbat många timmar i mitt liv. Foto: Niklas Sandström.

Min viktigaste lärdom har varit att det finns bättre dagar och så finns det sämre dagar. Vissa dagar blir det helt enkelt inget skrivet och då kan en lika gärna låta bli att ens försöka (åtminstone om en jobbar som frilans som jag och kan styra över dagarna). De sämre dagarna brukar jag ta igen med bättre dagar. Jag känner mig mer energisk och motiverad om jag tillåtit mig själv en ”ledig” dag.

Men för att hållas i gång så planerar jag, skriver listor, kollar i min kalender och i Todoist att jag har läget under kontroll. Mitt jobb är en sån sillsallad – tusen olika grejer att hålla koll på – och utan mina listor och just rutiner blir det ingenting gjort. Eller åtminstone blir jobbet hundra gånger svårare.

Jag älskar också att tävla mot mig själv. Hur snabbt kan jag översätta den här texten? Hur snabbt skriver jag utkastet till den här artikeln? Oftast ger jag mig själv ca 30 minuter tid och oftast lyckas jag fixa det inom den tiden – så länge jag inte hänger på Facebook.

Hur är du? En som sysslar med listor och noggrann planering eller en som litar på flowet? Och har du nåt bra tips för personer som ska hålla många bollar i luften samtidigt? Själv ska jag nu sätta i gång en liten tävling. Har ungefär tre timmar på mig tills jag ska vara på Lisens födelsedagsöl. Under den tiden ska jag läsa igenom morgondagens inlägg för Debutantbloggen och skriva utkastet till två artiklar. Och nu när jag skrivit det här måste jag ju göra det. Wish me luck!

0

4 svar

 1. Vilken fin bild! Och ditt omslag – wow! Förstår att du är nöjd. 🙂

  Jag är också ganska beroende av planering och listor, fast jag har i regel en rätt flexibel hållning till de där listorna. Jag tillåter mig själv att töja på deadlines och vila/göra annat när jag känner att det behövs, mest för att inte pressa mig för hårt. Heltidsjobb och familjeliv tar ju tid det också… 🙂

  Men jag blir alltid inspirerad och motiverad när jag tittar in hos dig och läser om din målmedvetenhet. Jag ska försöka att ta efter en del av det. 🙂

  1. Tack Sara! <3 Ja jag är jättenöjd med både fotografierna och omslaget!

   Och ja, det är jätteviktigt att också kunna vara flexibel med sina deadlines och inse sina begränsningar. Ofta lägger jag en väldigt tight deadline men om jag känner att det helt enkelt inte funkar får jag hitta på nåt annat. Som tur är har jag ju ändå inte ett traditionellt heltidsjobb eller en familj så jag har det antagligen lite enklare än du. 😉

   Härligt att ändå höra att du blir inspirerad och motiverad – det är precis det jag försöker eftersträva! 🙂

  1. Tack Petra! Det är min absoluta favorit, köpt i en liten affär i Berlin. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »