fbpx

Några ord om frilansliv och pengar

Att vara frilans innebär (surprise, surprise) att inkomsterna är extremt ojämna, men i över fyra år har jag livnärt mig på mitt frilansande så bevisligen går det. Min stora räddning är mitt 50-procentiga kontrakt med Addeto. Fastän jag har kontrakt är det ändå jag som bestämmer om mitt arbete (tid och oftast också innehåll) och fakturerar via firman.

Utöver det översätter jag texter och skriver artiklar – när nån hör av sig och behöver en frilansjournalist. Till min stora glädje har jag ett brett nätverk och jag blir ofta rekommenderad och/eller anlitad av vänner, bekanta och bekantas bekanta. Jag tar det som ett gott tecken och ser alltid till att göra jobben så bra som möjligt.

Förra hösten hade jag otroligt mycket jobb och höga stressnivåer. Men det syntes också på kontot. I år har det varit extremt tyst i både januari och februari. Nu i mars har det äntligen börjat trilla in jobb. Tre förfrågningar på två veckor (men arbetsmängden är inte ens i närheten av vad den var under hösten) och plötsligt cashar jag in ca 1000 euro mer den här månaden.

Men tidigare i år har firmans konto alltså gapat lite tomt. Ändå har jag litat på att jag alltid kommer att klara mig. Just när jag tror att jag måste ta ett extrajobb på ett kafé blir jag ombedd att skriva en artikel/översätta en text och vips har jag jobb igen. Som tur är.

Några ord om frilansliv och pengar

Foto: Unsplash.

Men visst oroar jag mig över pengar. Ändå är jag glad över att jag vågat ta steget ut och leva i den här ibland osäkra frilanstillvaron. Jag vet faktiskt inte hur mycket jag skulle orka/ha tid för att skriva om jag hade ett heltidsjobb som journalist. Dessutom är jag så himla dålig på att stiga upp på morgonen och ett liv utan väckarklocka kan vara det bästa som hänt mig (men ändå hatar jag måndagar).

Det jag alltså försöker säga är att jag är otroligt glad över att min jobbsituation funkar och att jag lever på det jag allra helst vill göra. Ibland stressar jag över pengarna men så gott som varje dag är jag lycklig för allt det jag får göra. Att nu få ett heltidsjobb skulle vara min största mardröm. Nu drömmer jag bara om stora försäljningssiffror för debuten och fortsatta bokkontrakt.

Du? Fast jobb och fast inkomst eller frilansliv?

P.S. Behöver du hjälp med en artikel, korrekturläsning eller översättning? Här finns jag och lovar att göra ett gott jobb för de pengar du betalar mig!

0

8 svar

 1. Jag blev nyligen uppsagd från mitt fasta jobb och jag bestämde mig för att börja frilansa på deltid (deltidssjukskriven för utmattningssyndrom). Har precis kommit igång och börjat ragga skrivuppdrag (editering, copywriting, layout m.m.) och har några på gång. Men det är ju lite nervöst.

  Men samtidigt känns det bra att jobba för mig själv och inte för några rika ägare i Frankrike som håvar in alla stålar och skär ner på folk i sina multinationella bolag som de köper upp. (Jag hade varit anställd i sju år!) Jätteskönt att kunna jobba mestadels hemifrån och kunna bestämma tiderna någorlunda (har två barn som ska hämtas på förskolan).

  Sen har jag blivit lite inspirerad av dig! Både när det gäller bokskrivande (har två böcker som snart är redo att skickas till förlag) och när det gäller frilansande. Kan du så kan jag som du brukar skriva (nåt i den stilen). 🙂

  1. Jag vet inte om jag ska börja med att beklaga eller säger grattis, men jag väljer att säga grattis! Fint att du kommit igång och härligt om jag kunnat inspirera dig!! Jag vet att det känns nervöst att ragga uppdrag, men hoppas det kommer att gå bra. Det knepigaste är att prissätta sina tjänster (tycker jag).

   Och visst är friheten en härlig fördel och just att du jobbar för dig själv. Ingen chef som andas i nacken, utan du gör som du bäst tycker. Så himla skönt, tycker jag iaf! Kan jag, kan du. Heja!

 2. Jag drömmer kanske lite om deltidsjobb och att på sidan om ha ett eget företag (där jag kunde jobba med bloggen och lite andra frilansjobb), iaf till att börja med. Om jag efter Australien åker tillbaka till hemorten för att leva där ett tag (så ser iaf planen ut just nu) så skulle drömmen nog vara 50% anställning på nåt av boendena för flyktingar 🙂

  1. Det låter jättebra! Jag tror inte jag nånsin mer vill jobba 100 procent med endast en grej. Jag skulle t.ex. inte vilja jobba som författare på heltid, jag tror att jag vill göra annat också.

   Njuuuuuuut av Australien!!

 3. Definitivt fast inkomst och företagsjobb. Sprang genom uni för ville bara ut i arbetslivet. Helst skulle jag vilja jobba i en multinationell och interkulturell organisation hela mitt liv, det är verkligen det bästa. Men jag gillar mitt nuvarande jobb också, får chansen att träffa och samarbeta med så många intressanta instanser och organisationer varje vecka och får utvecklas på en massa olika plan. MEEN en är ju en corporate kind of gal, misstänker att jag sitter någonstans på ett mysigt IT-företag igen om något år. Älskar verkligen kontorslivet med härliga kolleger, halvdåliga firmafester, skitsnack vid kaffeautomaten och allt vad det innebär.

  Men fråga mig igen om 10 år så har jag säkert ändrat åsikt 😀

  1. Haha, men det viktigaste är ju att veta vad en själv vill. Det är ju just kollegor och firmafester jag saknar mest, men å andra sidan skulle jag inte vilja byta ut min frihet för dåliga skämt i hissen. Eller jo ibland, men inte tillräckligt ofta! 🙂

   Ditt jobb verkar superintressant och säkert dyker nåt annat ännu intressantare upp om några år, ska bli roligt att följa var du landar!

 4. Jobbar 80% som anställd men målet är att minska den procenten. Ha mer tid för skrivandet. Dock är det jag jobbar med en bra "kombo" med skrivandet, men skulle behöva mer tid för att skriva…

  1. Ja det brukar sällan finnas tillräckligt tid för skriv med ett "vanligt" jobb, fastän en skulle jobba lite mindre. Men du verkar ju otroligt produktiv ändå! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »