fbpx

Runebergskalas

upload.jpg

I dag firar vi vår nationalskald Johan Ludvig Runeberg och för många är det ju Fredrikas tårtor som är det bästa med den här dagen. Själv bestämde jag spontant för två veckor sen att jag skulle ordna Runebergsfest (#runisfest)!

upload.jpg

Jag bjöd in några kompisar, bakade runebergstårtor och baguette, laddade upp med rom, lime och ginger ale och förberedde en quiz (för att jag är en nörd). Och vi hade så roligt så roligt i går.

upload.jpg

Jag har så många fina vänner – ingen protesterade mot min nördiga quiz som jag sedan avslutade med att läsa en (lång!) dikt av Runeberg, hahaha. Eftersom jag tänker mig att det kan finnas andra nördar där ute delar jag min quiz här i slutet av inlägget.

upload.jpg

I något skede började Lina prata om Irish sex education from the 80’s så vi måste så klart kolla videon från YouTube. Brukar sällan vara en hit att börja kolla på YouTube under en fest men vi skrattade så mycket att jag fick ont i magen. Poppe tog en sjukt underhållande bild, det är jag som skrattar där i högra kanten. Alltså håhå, extremt underhållande! Kolla!

I dag har jag varit ganska trött och sliten. Vaknade till totalkaos imorse, men lyckades rycka upp mig och städa bort festen. Och så värt med lite trötthet och kaos efter en så rolig kväll som i går. Kanske det här måste bli en tradition!

Har du fått några tårtor i dig?

upload.jpg

Ett städat hem gör ju nog en snäppet gladare.

Ett städat hem gör ju nog en snäppet gladare.

RUNEBERGSQUIZ!

1. Runebergsdagen firas dagen då
a) Runeberg föddes
b) Runebergs första verk publicerades
c) Fredrika bakade tårtan för första gången

2. Runebergspriset har delats ut sedan
a) 1896
b) 1912
c) 1923

3. Fredrika var Johan Ludvigs
a) kusin
b) granne
c) syssling

4. Runeberg var aktiv i ett sällskap som kallade sig
a) onsdagssällskapet
b) lördagssällskapet
c) söndagssällskapet

5. En tvåårig vistelse VAR blev en vändpunkt för Runebergs författarskap?
a) Karelen
b) den åboländska skärgården
c) Saarijärvi

6. Fredrika Runeberg anses vara Finlands första kvinnliga
a) journalist
b) författare
c) läkare

7. Fredrika Runeberg har skrivit
a) Fru Catharina Boije och hennes döttrar
b) Septemberlyran
c) Arbetarens hustru: skådespel i fem akter

8. Runeberg började varje dag med
a) Bön och bakelse
b) Te och bakelse
c) Snaps och bakelse

9. I högstadiet lärde sig Kugge en dikt av Runeberg utantill, vilken?
a) Torpflickan
b) Soldatgossen
c) Vid en källa

Kan posta de rätta svaren i morgon!

upload.jpg

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »