fbpx

Den pinsamma turisten?

När jag reser vill jag gärna göra något unikt, något originellt. Eller som mina kompisar brukar uttrycka det: ”viskiä paikallisten kanssa” (whisky med lokalbor). Alltså när du kommit så långt att du dricker whisky med lokalbefolkningen då har du verkligen integrerat dig och hittat ”the road less traveled”.

I turistens topp5 i Buenos Aires: La casa rosada (presidentpalatset).

I turistens topp5 i Buenos Aires: La casa rosada (presidentpalatset).

När jag reser kan jag störa mig på turister. På dumma amerikaner som inte kan ett ord spanska och bräker på med sin amerikanska accent. Jag stör mig på att det är så mycket folk. Jag stör mig på att andra hittat till samma ställen som jag. Det är ju min resa. Och jag tror jag är så himla originell. Sällan är jag det.

Men det är liksom lite coolare att göra nåt som inte står i guideböckerna. Att infiltrera sig i massan och låtsas att en inte är turist. Nån som känner igen sig?

Och ändå. Det finns vissa turistiga grejer jag bara måste få göra. I Buenos Aires ville jag absolut åka till stadsdelen La Boca där det konstant pågår en tangoshow på gatan och husfasaderna är målade i granna färger. 

Jag ville också besöka marknaden som breder ut sig på San Telmos gator varje söndag. Trängas bland folk och pruta på grejer. Se på tangoshower, insupa stämningen. Kanske insupa en öl.

För det är ju bara så att en får acceptera att en är turist. Hur mycket en än vill smälta in. Och det går ju att göra både och. Att dricka whisky med lokalbefolkningen och göra de där turistgrejerna.

Hur brukar du turista? Whisky med lokalbor eller guidebokens tips?

0

10 svar

 1. Hm, jag vill helst bara sitta och glo, var jag än är 😀
  Som mina söner konstaterade: "men då kan du ju lika gärna vara vid villan" (i Österbotten kallar vi sommarstugan för villan, även om den skulle vara en liten skrubb, jag har förstått att vissa finlandssvenskar tycker att en villa är någonting stort). Visst, jag gillar att sitta och glo vid villan också, men det är trevligt med omväxling – något nytt att glo på. Alltså, inte särskilt mycket guideböcker och inte heller lokalbefolkning. En stol, en vacker utsikt, en bok, ett glas vin och jag är nöjd.

  1. Att sitta och glo – med bok och vin – hör också till mina favoritsysselsättningar! 🙂

 2. Både och. Dvs jag väljer ut på förhand sådant som jag gärna vill se och uppleva men sedan har jag ganska mycket tid för spontana saker. Som att åka med lokala bussar istället för taxi, besöka någon kyrkogård (där kan man få en hel info om trakten), auktioner (om sådana finns), försöka läsa den lokala tidningen (om det är ett språk som jag kan något så när) och där snappa upp lokala aktiviteter. Sen handlar det mycket om hur man är klädd. Solglasögon och kamera på magen skvallrar direkt om ens status som turist. – Du verkar ha haft en hel del kontakter med lokalbefolkningen under dina resor. Har du inte någon gång blivit lurad, missförstådd eller råkat ut för otrevliga situationer i ditt samröre med främlingar. Kanske en idé för ett enskilt blogginlägg?

  1. Tack för din fina kommentar! Jag har haft rätt så bra tur under mina resor faktiskt, men kunde kanske skriva några rader om situationer då det inte gått riktigt enligt plan. 🙂

 3. Jag har en sån "strategi" när jag reser att jag låtsas som att jag ska flytta till staden för ett år (typ studieutbyte, tillfällig arbetsplats) och har några dagar att lära känna staden innan det seriösa börjar. Då är jag ingen turist, utan mer en soon to be lokalbo 😀

 4. Men wow, hittade nyss hit och du skriver ju på ett himla kul och målande sätt! Nu var det längesen jag turistade utanför sverige, men jag drar nog ut lite extra på just turistkorten. Försöker inte alls smälta in oavsett vart jag är och turistar. Gör precis allt jag annars inte skulle vågat för jag lär ju ca aldrig igen springa på exakt samma människor ifall jag skulle göra bort mig. Det blir helt enkelt många skratt och underliga historier att berätta vidare.

  1. Att strunta i vad folk tycker om en är en bra strategi för roliga historier!

   Och tack för din kommentar, blev jätteglad! Hoppas du vill fortsätta hänga här! 🙂

 5. Åh, jag älskar också att resa till Sydamerika. <3 Två vändor har det blivit dit hittills. Svårt att välja favoritplats på den kontinenten dock eftersom de är så himla olika. Buenos Aires skulle jag kunna tänka mig att bo i. Rio de Janeiro är också en favoritstad, men mest för att semestra i. Peru och Bolivia är väldigt intressanta med sina varierande landskap och fascinerande indiankultur som är väldigt påtaglig and so on… Måste dock erkänna att jag inte riktigt kan spanska, men försöker lite ändå. Gillar mest att hänga på enkla ställen helst där lokalborna är. Dröjer nog innan jag åker tillbaka eftersom det kostar en del att åka dit (tänker att man åker dit i minst en månad och snurrar runt).

  Var i Sydamerika brukar du resa?

  1. Jag har aldrig varit i Brasilien, men kanske en dag. Har just på grund av spanskan rest i spansktalande länder.

   2009 reste jag i 5 månader, eller först en fyra veckors språkkurs i Ecuador och sen ca 4 månader resa (Peru, Bolivia, Argentina, Uruguay, Chile, Colombia, Panama, Costa Rica & Nicaragua). Hoppas så att jag ska kunna åka nästa år nånstans till Sydamerika eller Centralamerika igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »