fbpx

Att vara äkta

Vi vill alla bli berörda. Vi är nyfikna på människor, historier, livsöden. Vi vill ta del av berättelser. Men vi märker också direkt om något känns falskt, om det inte är äkta. Och då tenderar vi tappa intresset.

Jag märker det varje gång när jag är ärlig om mina tankar och känslor här på bloggen – plötsligt hänger många fler än normalt här. Inte så att jag annars skulle ”ljuga” eller vara oäkta, men jag berättar så klart inte allt om mig (tack och lov!). Men genast när jag (eller någon annan) låter läsaren komma under huden väcker det reaktioner. Hen som läser blir berörd.

I går och i dag har jag deltagit i ett seminarium om sociala medier som jag ska skriva om för Nordvision. Det jag reagerade på gång efter gång under alla presentationer och diskussioner var att en idé kan vara hur bra som helst, men om den inte känns äkta för läsaren/lyssnaren/tittaren kommer det aldrig att slå igenom.

Att våga vara äkta och genuin kommer att leda till att mottagaren blir berörd. Det behöver inte alltid vara glädje, det kan också vara ilska och tårar. Men sånt som lämnar en fullständigt oberörd ger ju inte så mycket, eller hur?

Mer än yta

I morgon är det final för Masterchef Australia (mitt favoritprogram ni vet!). Jag har sett 62 (!!) avsnitt. Sammanlagt säkert 75 timmar (eller mer) på ett program om matlagning. Jag har skrattat, gråtit och imponerats. Känslan i den programmet är så äkta och varm att jag gärna har lagt alla dessa timmar av mitt liv på programmet. När jag fick veta vilka som är i final började jag gråta.

Det pratas så mycket om att sociala medier bara handlar om yta, men jag skulle vilja opponera mig. Visst finns det mycket yta också, men det är ju de som går på djupet och är äkta som slår igenom. Ett fint exempel är när Sandra Beijer berättar om sin break up och får över 800 (!!) kommentarer av läsare som vill ge henne kärlek. Fatta vilket stöd och vilken pepp. Kanske det finaste nånsin? 

Nu blev det här lite spretigt men jag hoppas att jag ändå lyckas förmedla det jag vill säga. Alltså var äkta och våga blotta också det som känns dåligt. Högst antagligen finns det någon som känner igen sig och känner sig litelite bättre för att få läsa om att någon annan går igenom samma sak.

Vad blev du berörd av senast?

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

skriva

Vi har en litterär agent

Redan ifjol sa Anne att vi ska testa på att skicka deckaren till en litterär agent innan vi skickar till förlag. För ett par år sen hade jag kontakt med en svensk agent för min chicklit (den som

Läs mer »
drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »