fbpx

Börjar med omslaget

Det blir NaNoWriMo för mig i år igen! Alltså National novel writing month som går ut på att folk världen över försöker få ihop minst 50 000 ord under november och i år är jag igen en av dem. Det betyder minst 1667 ord per dag (ungefär fem sidor i Word).

Ja, det är vansinnigt, men det är också vansinnigt roligt. Jag deltog första gången för två år sedan då jag skrev råmanuset för Nationen. Stundvis var det hemskt, men när månaden var slut hade jag ett manus på 50 090 ord. Vilken sjuk känsla alltså!

Den här gången har jag bestämt mig för att skriva ett synopsis (eller åtminstone något ditåt). Alltså ska jag inför november försöka skriva upp de viktigaste händelserna och göra upp en ungefärlig plan för texten. Sen om jag följer planen är en annan sak, men jag vet att det kan vara bra att har rätt så bra koll på vart jag är på väg om jag vill komma i mål med mina 50 000 ord.

Jag har aldrig tidigare skrivit ett ordentligt synopsis och drar mig lite för det. Vet faktiskt inte varför, vet ju att manuset antagligen blir bättre om jag planerar på andra ställen än i min råddiga hjärna. Har faktiskt en bok på min Kindle som heter Rock your plot där författaren ger bra tips om hur en ska bygga upp sitt synopsis, ska skumma igenom den igen och förhoppningsvis få bra idéer.

Men innan jag börjar med grovjobbet har jag gjort något som är extra kul – nämligen ett omslag (!) för manuset. På Nano-sidan kan en nämligen ladda upp ett omslag, mest för att peppa sig själv tänker jag.

Känns ju mer "på riktigt" när jag har mitt hemsnickrade omslag!

Känns ju mer ”på riktigt” när jag har mitt hemsnickrade omslag!

Så i går kväll letade jag efter lämpliga bilder på Unsplash och lekte sedan en stund med Canva. Resultatet blev riktigt bra tycker jag själv (och fick många hejarop på Instagram, tack!). Och nej, jag ska inte börja extraknäcka som grafiker eller designer, det lämnar jag till proffsen, men visst var det kul att pynja med omslaget.

Ska du delta i Nano? Om ja, så adda gärna mig som din kompis. Du hittar mig som kuggekugge (precis som på Instagram). Mycket roligare att slita tillsammans, eller hur? Nu ska jag då ”bara” skriva ett synopsis och i november 50 000 ord. Iiiinga problem!

0

17 svar

 1. Jag vet inte ännu om jag ska delta eller inte… jag känner mig lite kluven. Jag ska jobba lite mer med fjolårets manus innan jag skickar det till lektören. Orkar/vill jag börja med ett nytt manus genast? Vi får se… fast flera av mina provläsare ville läsa en fortsättning, så… 🙂 Lycka till, vad skoj att börja med ett omslag!

  1. Tack! Har aldrig gjort ett omslag för mig tidigare – är ju inte precis till nån nytta annat än för egen motivation och pepp.

   Fattar att du är kluven, själv skippade jag ifjol på grund av att jag hade så mycket annat då. Det viktigaste är ju att du känner att du har tid och intresse för att kasta in dig på nytt! 🙂

  1. Oooh tack Daniela! Vet du hur glad jag nu blev? Med mitt lilla hobbyomslag! Titeln har jag länge haft i huvudet och är så nöjd så nöjd med den. Ska bli skoj att skriva nåt nytt också och så får du kanske läsa typ 2019 eller nåt. 😀

  1. Jess vad bra! Nu får du vänta ett antal år då. Eller kanske får du läsa tidigare om du vill testläsa. 😀

 2. Jag tänker garanterat delta! 🙂 Jag var med förra året och jag hade roligt med det. Även om slutresultatet, som blev på 51 000-något ord, inte blev särskilt bra.
  Jag är dock osäker på exakt vad jag ska skriva om för jag har tusen idéer, från skräck till fantasy till rymdäventyr. 🙂

  1. Ooh spännande! Du har ju 20 dagar på dig att bestämma dig för vad du ska skriva och sen är det bara att knacka iväg på tangentbordet. Och jee att vi blev nanokompisar! 🙂

 3. Så snyggt omslag! Jag förstår verkligen inspirations-/motivationskicken det ger. Själv nöjer jag mig med att visualisera omslaget i huvudet, haha. Gillar titeln också! Lycka till med synopsis-skrivande – det kan varar riktigt kul, tycker jag, bara ösa på med idéer för att sedan sålla, sortera och organisera dem. 🙂

  1. Tack Sara! Alltså det konstiga är att jag inte tidigare ALLS tänkt på omslag, men nu kände jag att jag behöver en yttre motivationsfaktor (och så var det rätt kul att hålla på och pilla med Canva).

   Och tack, ska bli spännande med synopsis, hjärnan går åtminstone på högvarv HELA tiden. Ska bli intressant att börja skriva ner tankar på papper/på datorn.

 4. Är faktiskt nyfiken, men vet inte hur man ska hitta tid för att skriva? Hur gör du? Har du någon speciell tidpunkt på dagen reserverad eller skriver du lite när som helst?

  1. Jag har ju gjort det "bara" en gång tidigare och minns faktiskt inte riktigt hur jag gjorde – annat än att det så klart blev ganska frenetiskt och galet. Vissa brukar väl ha en viss tid på dygnet, själv skrev jag nog lite närsomhelst. Hade dessutom jättemycket jobb och annat program då så vet faktiskt inte riktigt hur jag fixade det.

   Om du funderar på att delta kan du ju försöka planera in skrivpass för de olika dagarna – kanske samma tid inte alltid funkar? Eller så försöker du börja varje dag med att skriva? Och om du är nyfiken tycker jag absolut att du ska delta! 🙂

  1. Ja men ja! Kunde ha lekt en eeevighet med Canva, haha. Så himla kul! Hoppas allt det andra blir lika kul. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

drömmar

Ett halvårsbokslut

Idag har jag mer eller mindre gjort min sista arbetsdag innan semestern. Innan jag kan ta 100 procent ledigt är det lite småsaker att fixa. Jag ska lämna in redovisningen för stipendiet jag fick från Kulturfonden för Sverige

Läs mer »
livet

Vad är en blogg utan ord?

Jag skulle vilja säga att det var med bloggen som allt började. Det är sanning med modifikation. Allt började mycket tidigare. Jag var blott fem år och drömde om att bli författare. Om att skriva historier. Om att

Läs mer »