I flyget till Köpenhamn lyssnade jag på en intervju med Pia Sundhage i podden Drivet. Var totalfängslad av Pias berättelse om sitt liv och hur hon började spela fotboll – bland annat fick hon kalla sig Pelle och spela med pojkarna eftersom det inte fanns några tjejlag.
Blev också väldigt imponerad av hennes driv. Hon verkar så varm och klok och jag kände att jag lärde mig otroligt mycket (fastän hon egentligen vägrade ge råd) på de 50 minuter hon blev intervjuad. Mest gillade jag hennes inställning till ledarskap och feedback. Hon pratade mycket om vikten av att lyfta fram det positiva i stället för att fokusera på det negativa. Det här är egentligen en självklarhet, men så lätt att glömma.
Bild lånad från Drivets Facebooksida.
Jag kopplar direkt ihop med en av föreläsningarna i webbkursen i positiv psykologi som jag nu går. Föreläsningen handlade om styrkor och kursledarna lyfte fram att det är mycket smartare att utveckla sina styrkor i stället för sina svagheter. Alltså: i stället för att börja med något helt nytt och ”börja från noll” ska du fortsätta på det du är bra på.
Jag tror inte att jag nånsin tänkt den tanken förut – det är ju så lätt att fokusera på delområden som jag är sämre på och känna att jag borde bli mycket bättre på det. Nu inser jag att det absolut lönar sig att lägga krutet på det en är bra på. Också Pia Sundhage talar om att det är smart att ha någon kravlös sysselsättning där det inte spelar nån roll om en är bra eller dålig. För henne är det att spela gitarr, för mig är det simning. Jag gillar att simma men är fullständigt ointresserad av att bli bra på det, tycker det är så himla skönt att få göra något utan några som helst prestationskrav.
För att dra till med en parallell till mitt skrivande: under skrivövningar känner jag ofta att jag skriver samma text om och om igen. Jag har känt mig dålig och fantasilös. Kan jag verkligen bara skriva samma text? När jag påpekade det här för min handledare sa hon att det är en bra grej. Genom att skriva ”samma text” utvecklar jag mitt sätt att skriva och uttrycka mig. Det är alltså inte dåligt eller fantasilöst, snarare ett bevis på att jag hittat min genre och stil.
Med andra ord så fokuserar jag på det jag är bra på i stället för att försöka skriva som skrivkursgrannen eller någon annan. Jag utvecklar en av mina styrkor i stället för att börja med något jag är mindre bra på. Visst är det kul att ibland gå utanför bekvämlighetszonen, men för det mesta lönar det sig som sagt att fokusera på det som en är bra på sedan tidigare.
Har du själv funderat på dina styrkor och svagheter? Vad är du bra på och kunde bli ännu bättre på? Har funderat himla mycket på det här nu och har en massa tankar som snurrar på i huvudet.
0
6 svar
Att stärka/utveckla styrkor är stort fokus i familjebehandling – dvs när en stöttar föräldrar att bli bättre. Som du säger borde en tänka mer kring detta och sin personliga utveckling. Stärk det positiva för att komma framåt. 🙂
Just det, intressant att höra. Känner att det här är ett ämne jag gärna vill gräva lite i!
Intressant! När jag undervisar i ledarskap brukar jag poängtera betydelsen av att dels lyfta fram medarbetarnas starka sidor, dels varsamt föra dem in på att utveckla de svagare sidorna. Men kanske mera just på att fokusera på det positiva, för det kan bli en självuppfyllande profetia – det positiva stärks och blir ännu mer positivt när en är medveten om de starka sidorna.
Självfallet leder de här studierna och undervisningen också till att jag funderar mycket på mina egna styrkor och svagheter. Jag vet att jag är bra på att komma överens med folk. Jag vet också att jag är dålig på ekonomi. Och att jag liksom har ett affektivt motstånd mot siffror… Om jag skulle ha ett jobb där det skulle vara viktigt för mig att hålla reda på siffror, skulle jag nog få ta tag i den biten. Kanske om jag startar ett företag, t.ex. 😉
Äh om du startar eget anlitar du en bra bokförare som har koll. Men du låter som en bra ledare! 🙂
Verkligen ett intressant ämne! Det var för något år sedan sa en vän åt mig, att jag inte ska anpassa mig enligt arbetslivet, utan istället acceptera mig själv och anpassa arbetslivet efter mig. Nu hade det faktiskt att göra med att jag vill göra saker ordentligt. Det var första gången som jag förstod att tammegodmorgon så är det ju. För det kräver enormt med energi att anpassa sig, men att utveckla sig ger energi.
Ja så smart sagt det sista! Varför lägga en massa energi på att ändra sig om en i stället kan fokusera på utveckla det som är bra och utgå från det? 🙂