fbpx

Läsenkät

Nu har en fjärdedel av året gått och jag tänkte sno en boklista jag hittade hos Bokbabbel. Jag har redan läst 14 (!) böcker, vilket är en mer än tempot i min reading challenge om jag ska hålla jämn takt under året. Jag hoppas det fortsätter i samma takt resten av året. Eller att jag skulle komma upp till 52 som är mitt mål.

1. Bästa boken du läst hittills i år?
Nu måste jag säga två böcker. Mördarens apa av Jakob Wegelius och En man som heter Ove av Fredrik Backman. Den andra boken hade jag väldigt svårt med i början. Jag tycker att Backman laddade texten med en massa metaforer och jag var bara irriterad på Ove, men så plötsligt vände det och till slut både skrattade och grät jag.

2. Och sämsta?
Tycker faktiskt ingen bok varit dålig. Fick kanske minst ut av Martina Haags Hälsningar från Missångerträsk, men skulle absolut inte kalla boken dålig. Finlandiavinnaren Oneiron av Laura Lindstedt kom jag inte vidare i efter ungefär 150 sidor, men planen är att läsa den slut ännu i år.

3. Bok i bokhyllan du ser väldigt mycket fram emot att läsa?
När hundarna kommer av Jessica Schiefauer som väntar på Kindlen. Ser också fram emot att läsa Charlottes Middagsmörker i bokformat. Har testläst den några gånger, men nu väntar den på mig i hårda pärmar!

wp-1459588733981.jpg

4. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Jag läser mest böcker skrivna av kvinnor, 4 av de 14 jag hittills läst i år är skrivna av män. I fjol blev det 38 böcker skrivna av kvinnor, 11 av män och 1 antologi.

5. Är det någon genre som är överrepresenterad, och vilken syns inte alls?
I år har jag läst ganska brett. Barnböcker, ungdomsböcker, chick lit, ”vanliga” romaner (vad det nu sen är), fantasy, dystopi. Fackböcker är kanske mest underrepresenterade i min bokhylla, men jag känner ofta att jag inte orkar läsa faktatung text. Men det finns fackböcker och fackböcker. Jag läser inte heller så mycket höglitteratur eller böcker jag känner att jag helt enkelt inte fattar (men vem vill nu det). Jag gillar att bli underhållen och inte använda alltför mycket hjärnmuskler när jag läser.

6. Ärligt nu – finns det någon bok du inte läst i sin helhet, men låtsas att du gjort det?
Nä, låtsas nog inte om nåt sånt. Vissa böcker har jag helt enkelt gett upp med och så får det vara.

7. Föredrar du att låna, köpa eller byta böcker? Motivera?
Jag tycker allt har sina fördelar. Köper gärna e-böcker till Kindlen och vissa böcker vill jag absolut ha i bokhyllan. Men jag lånar gärna böcker både från biblioteket och enligt en nyhet jag just läste så gör biblioteksbesök en lika glad som en löneförhöjning. Tänk!

Bonusfråga: Andra böcker jag gillat i år?
Malin Klingenbergs böcker om pensionärsmakten kan jag rekommendera åt både stor och liten. Älskar Malins påhittighet! Anna Jakobsson Lunds egenutgivna Aldrig ensamma är en bra fortsättning på Tredje principen, läs om du gillar dystopier. Sun-Mi Hwangs Hönan som drömde om att flyga läste jag på finska (den är översatt av min kompis Hilla!) och det var en underbar berättelse med flera nivåer.

wp-1459588697254.jpg

Summa summarum: en ganska bra start på läsåret måste jag säga. Mycket läst och det mesta riktigt riktigt bra. Vad har du läst i år?

0

6 svar

    1. Var så god! Och ett tips till: skaffa dig en app där du skriver upp bloggidéer (och annat viktigt). Kan till exempel rekommendera Todoist!

  1. ”När hundarna kommer” är superbra! Skulle gärna se filmatiseringen av Schiefauers tidigare bok ”Pojkarna” som nu går på svensk bio. Snyggt förnamn har hon också 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »