fbpx

Är ni författare?

I går kom beskedet från Svenska Kulturfonden och inte heller i år är jag bland de lyckliga som får understöd. Som aspirerande författare vet jag att det är jättesvårt att få understöd så egentligen är jag inte så överraskad. Jag kan inte påstå att jag inte är besviken, för det är självklart att jag gärna hade tagit emot pengar. Men jag förstår naturligtvis att de inte kan dela ut pengar åt alla – fastän de skulle vilja det.

Däremot kom jag på en grej jag helt glömt att berätta här på bloggen – för ett år sen fick jag nämligen ett understöd för Nationen, alltså mitt andra manus, från Nylands Nation.

wp-1459444996094.jpg

På den tillhörande årsfesten efteråt satt jag bredvid en kille som undrade vad jag fått mitt stipendium för och jag berättade att det var för mitt bokprojekt. Då frågade han mig: ”Är ni författare?”

Ja, han niade faktiskt. Fnissar fortfarande åt det, men är ju otroligt tacksam för pengarna jag fick då. Minns inte längre vad jag svarade på hans fråga. Kanske ”inte ännu”. Och jag fick inte ännu pengar från Kulturfonden, men kanske en dag.

wp-1459445012093.jpgSå här såg jag ut på festen för ett knappt år sedan. Med champagneörhängen så klart!

Nu gäller det bara att vänta på nästa stipendiebesked (som borde komma om en månad) och i något skede söka nya stipendier. För säkraste sättet att inte få några pengar är att inte söka några. Har du sökt/fått pengar från någon fond?

P.S. Om det finns mecenater där ute som vill stöda mitt skrivande kan ni göra det genom att köpa ett par (eller flera) skumpaörhängen. Pengarna går oavkortade till min vinbudget, en kan ju inte skriva utan ett glas då och då!

0

5 svar

  1. Vinbudget! Hi hi, det var en lysande ide! Var det inte Hemingway spm myntade ”write drunk, edit sober”… Och det där med stipendium. Vore ju en dröm och jag har sökt. Lever på hoppet 🙂

    1. Ja vinet är viktigt. Under första helgen av Litterärt skapande var min första fråga ”när får vi dricka vin”? Hehehe. Och jag tror den gode Hemingway har rätt i sin sak. Håller tummarna för att du ska få pengar! 🙂

  2. Jag fick samma summa från FONDEN som jag fick för Projekt Ines då jag sökte första gången. Trodde väl att de skulle peppa mig med ett lite större bidrag nu när jag debuterat och visat på en prestation. Men näää. Författarlivet kan ärligt talat kännas lite som en förlustaffär. Utifrån ett rent ekonomisk synvinkel. I övrigt är det ju inte det! Så vi kämpar vidare 🙂

    1. Grattis att du ändå fick en liten summa! Men ja, inte är det här rätt sätt att bli rik, det kan nog ingen påstå. Ser fram emot att höra mer om ditt nya projekt! Fram tills det kämpar vi på. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »