fbpx

Fotbollsfeminism

Nån kväll här i veckan sa jag till Jon att jag kunde bli fotbollsjournalist. Det är nämligen så att vi flera gånger i veckan tittar på fotboll hemma hos oss och jag har lärt mig en hel del. Bland annat att Hamburg är det enda laget som aldrig fallit ut ur Bundesligan och annat bra att ha koll på.

Att jobba med sportjournalistik skulle faktiskt vara rätt roligt. Det är stora känslor inblandade. Det handlar om att kämpa och vinna, om att göra sitt bästa. Ofta handlar det om små marginaler – vinsten är stor, förlusten kanske ännu större.

Själv har jag ju spelat handboll i över tjugo år och har aldrig tänkt på att tjejer inte skulle få spela handboll, fotboll eller hockey. Än mindre har jag som journalist tänkt att min snopplöshet skulle betyda att jag inte skulle kunna jobba som sportjournalist. Men tyvärr ser det ut just så. Jon länkade den här videon till mig efter att jag sa att jag kunde börja som fotbollsjournalist:

[vimeo 157043110 w=500 h=281]

Ska det verkligen krävas unusual efforts för att kvinnor ska få rapportera om fotboll? Jag tror inte läget är riktigt så här illa i Finland, men trots det är det mer män som rapporterar om sport. Läs mer om projektet. Om någon har en har en snopp mellan benen eller inte spelar ju absolut ingen roll om en ska intervjua någon efter en match.

Tyvärr får kvinnor också mindre synlighet på sportsidorna. Vissa hävdar att tjejer som spelar fotboll inte spelar fotboll. ”Det är en helt annan gren”, brukar de hävda. Ja fysiologiskt är kvinnor inte riktigt lika snabba och starka som män, men att tala om en helt annan gren är bara strunt.

I fjol läste jag Moa Svans Det riktiga landslaget som handlar om Sveriges damlandslag. Hon skriver om hur mycket hon måste leta efter nyheterna om deras matcher fastän de har klarat sig bättre än herrarna. Jag tror inte jag riktigt på riktigt hade reflekterat över hur det verkligen ser ut.

Vad jag försöker säga med allt det här? Att alla som vill ska få spela fotboll och rapportera om det. Att vi måste sluta skriva landslaget och damlandslaget. Att feminismen inte gått för långt. Det finns ännu mycket som måste hända.

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hej!

Det är jag som är den där Kugge som skriver, men på riktigt heter jag Michaela von Kügelgen (ifall du undrar varifrån det där med Kugge kommer). 

Jag är författare, frilansjournalist och företagare bosatt i Helsingfors, Finland.

Du har hittat till rätt sajt om du tycker om att skriva, kanske drömmer om författarskap eller är företagare. 

Det här hörnet av internet handlar nämligen allra mest om att skriva och driva företag – ur mitt perspektiv.

Mina böcker

Relaterade blogginlägg

Berlin

Jag mötte våren i Berlin

”Va, är du inte i Berlin?””Hur var Berlin?” Nu är det över en månad sedan jag kom hem från vårens resa till Sverige och Berlin. Den första tiden tillbaka i Helsingfors fick jag förvånade frågor av människor som

Läs mer »
företag & frilans

Kugge inleder sitt tionde verksamhetsår som företagare

I nio år har Michaela ”Kugge” von Kügelgen framgångsrikt drivit sitt företag. Efter sju år som Pinions kb heter företaget numera Kugge skriver AB. Ett namn som väl beskriver det von Kügelgen i första hand gör – skriver.

Läs mer »